Concurenţa a început o investigaţie pe piaţa contoarelor electrice

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 5 octombrie 2015

Consiliul Concurenţei vrea să ofere recompense de până la 100.000 de euro pentru informaţii privind încălcarea legislaţiei

Amenzi de 3 milioane de euro acordate de instituţie în acest an

Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către mai multe firme, respectiv AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit şi Landis +Gyra. Ancheta are ca obiect o posibilă trucare a licitaţiilor organizate, în perioada 2011-2015, de Electrica SA, E.ON, Enel şi CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice în cadrul licitaţiilor.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat: "Suspectăm că aceste companii s-au înţeles şi şi-au împărţit contractele, stabilind dinainte câştigătorii licitaţiilor organizate de operatorii de energie electrică". În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile firmelor amintite mai sus, precum şi la sediile operatorilor de distribuţie a energiei electrice.

Potrivit sursei citate, inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, iar efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.

De la începutul anului şi până la data de 15 septembrie, Concurenţa a finalizat 10 investigaţii, faţă de un număr de 9 anchete în 2014, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, Bogdan Chiriţoiu.

Domnia sa a precizat: "Estimăm că vom avea peste 20 de investigaţii finalizate până la sfârşitul anului. În general, noi gestionăm aproximativ 60 de anchete anual. Este un an cu multe investigaţii relativ mici. Au fost câteva zeci de firme sancţionate, iar amenzile se ridică la circa 3 milioane de euro, la data de 15 septembrie".

Şeful Concurenţei a vorbit şi despre monitorizarea preţurilor înainte şi după aplicarea reducerii TVA la alimente: "Nu am văzut creşteri mari de preţuri înainte de reducerea TVA, deşi apăruseră câteva suspiciuni în acest sens.

După aceea, am văzut scăderi substanţiale a preţurilor mai degrabă în comerţul modern, în marile magazine, decât în comerţul tradiţional, respectiv micile magazine. Până acum, lucrurile s-au produs în liniile aşteptate".

În plus, Bogdan Chiriţoiu a menţionat şi Monitorul Preţurilor, proiect pe care Consiliul Concurenţei vrea să-l finalizeze până la sfârşitul anului.

"Avem o serie de companii care şi-au dat acordul, dar mai trebuie să purtăm discuţii şi cu altele ca să le flexibilizăm poziţia. Nu este un mare entuziasm pentru acest proiect, dar cred că putem reuşi", a declarat domnia sa.

Totodată, domnul Chiriţoiu a amintit şi despre registrul ajutoarelor de stat, proiect la recomandarea Comisiei Europene.

"Vrem să avem o bază de date cu toate ajutoarele de stat acordate în România, ca să putem să aflăm cu uşurinţă dacă o companie a primit prea multe ajutoare. Fiind un proiect derulat din fonduri europene, este musai să îl finalizăm până la sfârşitul anului, dar, indiferent de sursa de finanţare, avem obligaţia să devină funcţional începând de la 1 ianuarie 2016", a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Domnia sa a mai declarat că, până la sfârşitului anului, şi-a propus să finalizeze modificările la Legea Concurenţei şi, după aceea, să nu ne mai atingem de legislaţie pentru câţiva ani.

"Am introdus deja posibilitatea recunoaşterii timpurii a încălcării legii de către firmele care sunt investigate, încă de la începutul anchetei. Astfel, putem să acordăm reduceri ale amenzilor de până la 30%, dacă firmele recunosc că au încălcat legea", a mai spus domnul Chiriţoiu, subliniind că se gândeşte să ofere recompense pentru informaţiile corecte privind încălcarea Legii Concurenţei. Astfel, acele persoane ar putea primi 1% din valoarea amenzii, dar cel mult 100.000 de euro.

Amenzi pentru 82 de companii de pe piaţa de lacuri şi vopsele

Consiliul Concurenţei a sancţionat 82 de companii de pe piaţa de lacuri şi vopsele (4 producători şi 78 distribuitori) cu amenzi în valoare totală de circa 2,71 milioane de euro, după cum au anunţat sâmbătă reprezentanţii instituţiei. Sancţiunile au fost aplicate în cadrul a patru investigaţii având ca obiect întelegeri anticoncurenţiale între cei patru producători (Deutek, National Paints Factories Company , Policolor şi Swarco Vicas) şi distribuitorii lor pentru stabilirea preţului de revânzare a produselor şi/sau împărţirea pieţelor de desfacere în perioada 2004 - 2010. Investigaţiile derulate de Consiliul Concurenţei au vizat relaţiile dintre fiecare producător şi reţelele proprii de distribuţie.

În urma investigaţiilor, Consiliul Concurenţei a constatat că unele contracte conţineau clauze prin care producătorii şi distribuitorii stabileau preţul de revânzare al produselor (cu amănuntul şi/sau engros). De asemenea, unele contracte conţineau prevederi care restricţionau vânzările în alte zone decât cele convenite cu producătorul.

Consiliul Concurenţei a amendat cei patru producători Deutek (112.000 euro), National Paints Factories Company (23.000 euro), Policolor (340.000 euro) şi Swarco Vicas ( 5.000 euro), iar sancţiunile pentru distribuitorii acestora au fost de aproximativ 2,1 milioane de euro. Trei producători (Deutek, Policolor şi Swarco) şi 22 de distribuitori şi-au recunoscut participarea la înţelegerile anticoncurenţiale şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor cuprinse între 20% - 30% din nivelul de bază.

În prezent, Consiliul Concurenţei mai are în derulare alte trei investigaţii pe piaţa lacurilor şi vopselelor din România, investigaţii ce vizează producători importanţi, precum şi distribuitorii acestora din perioada 2004 - 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb