CONCURENŢĂ PENTRU NYSE ŞI NASDAQ Marile grupuri financiare de pe Wall Street creează o bursă low-cost

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2019

Marile grupuri financiare de pe Wall Street creează o bursă low-cost

Mari grupuri financiare de pe Wall Street, printre care Morgan Stanley, Fidelity Investments şi Citadel Securities LLC, vor să înfiinţeze o bursă low-cost care să concureze cu New York Stock Exchange (NYSE) şi Nasdaq, potrivit Wall Street Journal.

Într-o declaraţie comună, societăţile financiare au anunţat că noua piaţă bursieră se va numi Members Exchange (MEMX). Aceasta va fi creată în condiţiile în care brokerii şi traderii de pe Wall Street au fost nemulţumiţi ani la rând de comisioanele aplicate de bursele de acţiuni din SUA.

MEMX va fi controlată de nouă bănci, societăţi de brokeraj şi firme care derulează tranzacţii de mare viteză, printre care se numără Bank of America Merrill Lynch, UBS Group AG, Charles Schwab Corp, E*Trade Financial Corp., TD Ameritrade Holding Corp. şi Virtu Financial Inc.

Reprezentanţii grupului de investitori au declarat că vor să depună la începutul acestui an, la autoritatea pieţei de capital din SUA (Securities and Exchange Commission - SEC), documentele necesare obţinerii statutului de bursă pentru MEMX. Aprobarea din partea SEC este un proces care poare să dureze 12 luni sau mai mult, ceea ce înseamnă că MEMX va deveni funcţională cel mai devreme în 2020.

Noua piaţă va urmări să consolideze competiţia din domeniu, să îmbunătăţească transparenţa operaţională, să diminueze costurile şi să simplifice tranzacţionarea acţiunilor în Statele Unite.

Totuşi, conform Wall Street Journal, nu există garanţii că MEMX va avea succes întrucât noile burse fac, de cele mai multe ori, eforturi mari ca să atragă tranzacţii de pe pieţele cunoscute.

În prezent, 12 din cele 13 pieţe de acţiuni care funcţionează în SUA sunt deţinute de trei mari corporaţii: Intercontinental Exchange Inc. (ICE, compania-mamă a NYSE), Nasdaq şi Cboe Global Markets Inc. Aici sunt derulate mai bine de trei cincimi din tranzacţiile cu acţiuni din Statele Unite (după volum).

Purtătorul de cuvânt al Nasdaq, Joe Christinat, a declarat că salută competiţia, respectiv crearea MEMX, la fel Bryan Harkins, co-preşedinte al diviziei de pieţe din cadrul Cboe, care a mai spus că "o concurenţă sănătoasă este benefică pentru toţi jucătorii din domeniu".

Şi reprezentanţii NYSE au salutat "noile voci" care militează pentru o schimbare pozitivă pe piaţa acţiunilor din SUA.

De menţionat că ICE, Nasdaq şi Cboe au fost criticate pentru creşterea comisioanelor percepute pentru servicii, însă cele trei mari pieţe spun că preţurile lor sunt corecte.

Anul trecut, SEC le-a cerut burselor de valori să îşi îmbunătăţească activitatea, pentru a justifica taxele percepute.

Brad Katsuyama, director executiv al Investors Exchange (IEX): "Iniţiativa MEMX arată că participanţii la piaţă nu mai pot tolera abuzul de putere din domeniul burselor".

----

Conform persoanelor implicate în proiect, MEMX a obţinut 70 de milionane de dolari - finanţare iniţială - şi consideră că va atrage şi alţi investitori mai târziu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb