Comisia Europeană (CE) urmează să reia plăţile pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), dar va impune ţării noastre o reducere cu 10% a sumei de decontat pentru unele facturi, potrivit Mediafax. Diminuarea va fi menţinută, preventiv, pe parcursul întregului prim semestru, interval în care oficialii CE vor efectua noi verificări printr-o misiune de audit.
Guvernul a primit o informare din partea Comisiei Europene (CE) potrivit căreia plăţile pentru cererile aferente POSDRU vor fi reluate în perioada imediată, documentul fiind analizat în şedinţa de ieri a Executivului.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, la finalul şedinţei Cabinetului, că reprezentanţii CE şi-au anunţat intenţia de a relua aceste plăţi "ca măsură excepţională", având în vedere situaţia economică a ţării noastre.
Domnia sa a precizat: "Decizia se bazează pe progresele înregistrate în implementarea proiectelor POSDRU. Punerea în aplicare a aces-tei măsuri presupune însă realizarea unor acţiuni de către Autoritatea de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor, pe bază voluntară, şi anume retragerea celor două cereri de plată aflate la Comisie, transmise la 21 decembrie 2011 şi 6 februarie 2012, retransmiterea acestora cu o valoare diminuată de 10% din valoarea cheltuielilor certificate, ca o corecţie preventivă, şi o confirmare a angajamentului României de a utiliza această corecţie preventivă pe tot parcursul anului 2012 dacă se dovedeşte a fi necesară după misiunea de audit din aprilie-mai, inclusiv aplicarea de corecţii sistemice dacă va fi cazul. Această abordare va asigura o protecţie suficientă bugetului comunitar, cu caracter excepţional şi temporar până la 30 iunie 2012. Se reiau aşadar plăţile pentru POSDRU cu aceste constrângeri, o reducere de 10% pentru facturile emise şi un angajament preventiv în acelaşi cuantum pentru prima jumătate a anului, urmând să vedem apoi, în funcţie de rezultatele misiunii de audit, ce se va mai întâmpla".
Comisia Europeană (CE) a anunţat, în luna februarie, întreruperea plăţilor pentru cererile pe care ţara noastră le avea în curs, în cadrul POSDRU. Potrivit CE, în Raportul anual de control pe 2011, Autoritatea Română de Audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al POSDRU, referitoare "la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel".
Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri o Hotărâre de Guvern care pune în practică recomandările Comisiei Europene de a individualiza în cadrul activităţii de stabilire a creanţelor bugetare o subactivitate distinctă pentru stabilirea debitorului, cât şi pentru asigurarea independenţei activităţii de recuperare, potrivit unui comunicat al Executivului. Actul normativ stabileşte o separare, la nivelul Autorităţilor de Management, între cei care identifică şi stabilesc cuantumul unei datorii şi cei care trebuie să recupereze sumele asupra cărora planează semne de întrebare.