Necunoaşterea şi nerespectarea standardelor europene de către companiile româneşti ar putea afecta competitivitatea economiei autohtone în contextul aderării la Uniunea Europeană. Aceasta este una dintre concluziile mesei rotunde pe tema impactului aderării asupra industriei de textile şi de confecţii, organizată, la finele săptămînii trecute, de Ministerul Integrării Europene, Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.
La aceste dezbateri au participat Anca Boagiu, ministrul integrarii europene, Leonard Orban, secretar de stat în MIE, reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Comerţului, ai Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, ai Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi ai patronatelor din industria textilă.
Costurile legate de protecţia mediului, de cercetare şi dezvoltare, pentru siguranţa la locul de muncă şi dezvoltare profesională au fost problemele ridicate de reprezentanţii patronatelor, se arată într-un comunicat MIE .
Ministrul integrării europene a propus un parteneriat cu patronatele din industria textilă în vederea intensificării comunicării şi i-a invitat pe reprezentanţii acestora să contribuie la formularea poziţiilor României în cadrul procesului de luare a deciziilor la nivel comunitar, unde România participă cu statut de observator. "Intrăm în Uniunea Europeană cu valorile, tradiţiile, economia şi mediul nostru de afaceri, care trebuie să fie unul sănătos. Vorbiţi despre România ca despre un partener real al Uniunii Europene", a declarat Anca Boagiu în cadrul reuniunii.