Conducerea centrală a PD-L a votat, în unanimitate, pentru revocarea lui Geoană de la preşedinţia Senatului

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 9 martie 2010

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană: Susţinerea partidului pentru menţinerea în această funcţie este "confirmată şi reconfirmată", întrebarea fiind dacă PDL are vreo "brumă" de respect faţă de Constituţie.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană: Susţinerea partidului pentru menţinerea în această funcţie este "confirmată şi reconfirmată", întrebarea fiind dacă PDL are vreo "brumă" de respect faţă de Constituţie.

UDMR, de acord să se continue demersurile privind schimbarea din funcţie a preşedintelui Senatului

Biroul Permanent Naţional al Partidului Democrat-Liberal (PD-L) a votat, ieri, în unanimitate, pentru susţinerea demersului de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.

Vicepreşedintele PD-L Sorin Frunzăverde a declarat: "E o hotărâ-re a Biroului votată în unanimitate, susţinută din punct de vedere politic de acest for al nostru şi întemeiată din punct de vedere procedural. PD-L va avea un candidat pentru această funcţie. PD-L are mai mulţi senatori decât PSD şi e firesc, în condiţiile în care guvernăm, să avem şi preşedinţia Senatului. N-am hotărât încă pe cine vom susţine".

Ioan Oltean, vicepreşedintele democrat-liberal, a calificat demersul PD-L drept "absolut normal", motivând prin faptul că Mircea Geoană ar "obstrucţiona bunul mers al Senatului", iniţiativele guvernamentale şi constituirea comisiei de revizuire a Constituţiei. Oficialul PD-L a sus-ţinut că, în acest moment, nu există, în regulamentul Senatului o prevedere care să precizeze că numai grupul care l-a propus poate să ceară revocarea din funcţie a liderului Senatului. "Există o decizie a Curţii Constituţionale care revocă unele articole din Regulamentul Senatului, dar nu există o prevedere care să interzică sau să pună în imposibilitate schimbarea lui Mircea Geoană. Orice membru al Biroului Permanent poate fi revocat din funcţie, inclusiv preşedintele Senatului", a susţinut Oltean, citat de Agerpres.

Mircea Geoană: Legea şi Constituţia vor învinge în problema revocării din fruntea Senatului

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi-a exprimat convingerea, ieri, că legea şi Constituţia vor fi învingătoare în privinţa cererii de revocare a sa, propusă de senatorii PD-L şi cei independenţi. Domnia sa a precizat: "Întrebarea este dacă cei care sunt azi la PD-L au vreo brumă de respect faţă de Constituţie şi de legea românească. Se pare că nu au, dar sunt convins că legea şi Constituţia vor fi învingătoare, pentru că nu este vorba de funcţia mea, nu este vorba de numele meu, este vorba de un principiu constituţional, consfinţit de Curtea Constituţională - un preşedinte de cameră se alege pentru patru ani de zile, aşa cum domnişoara Roberta Anastase (preşedintele Camerei Deputaţilor - n.r.), probabil, că va sta până la sfârşitul mandatului".

Victor Ponta: PSD îşi menţine poziţia privind preşedinţia Senatului

Partidul Social Democrat îşi menţine poziţia privind preşedinţia Senatului, în condiţiile în care această funcţie a fost obţinută de PSD prin votul electoratului, a declarat, ieri, liderul social-democraţilor, Victor Ponta. El a reiterat că demersul PD-L de revocare a lui Mircea Geoană este neconstituţional. "Este, de fapt, o bătălie care arată că PD-L va încălca orice regulă constituţională, orice decizie a Constituţiei pentru a-şi proteja aliaţii - i-am numit copii din flori, sper să nu simtă jigniţi, dar asta sunt aşa-zişii parlamentari independenţi, care sunt o anexă a PD-L. Dacă de dragul celor care trădează un partid şi care îşi trădează propriii alegători, cărora le spun să nu-i voteze că sunt social-democraţi şi după aceea constată că sunt de dreap-ta şi alături de Guvernul Boc, trebuie să încălcăm Constituţia şi regulamentele şi votul popular, e o responsabilitate pe care PD-L trebuie să şi-o asume. Noi vom spune foarte clar, cererea lor este necon-stituţională, este inadmisibilă şi trebuie să ne facem datoria faţă de cei care ne-au votat şi să respectăm votul acestora", a spus Ponta.

Marko Bela: UDMR susţine demersurile de revocare a lui Mircea Geoană

UDMR este de acord să se continue demersurile privind schimbarea din funcţie a preşedintelui Senatului, a anunţat, ieri, preşedintele Uniunii, Marko Bela, care a adăugat că acest lucru este posibil din punct de vedere constituţional. El a precizat, la finalul întâlnirii grupului parlamentar al UDMR din Senat, că revocarea din funcţie a social-democratului Mircea Geoană, iniţiată de senatorii PD-L, este un demers "oportun". Potrivit lui Marko Bela, funcţia de preşedinte al Senatului ar trebui să fie deţinută de majoritatea guvernamentală, fiindcă astfel s-ar putea asigura o coordonare mai bună între activitatea Executivului şi cea a Parlamentului. "Pe ordinea de zi a grupului UDMR din Senat a fost problema revocării preşedintelui Senatului. Suntem într-o perioadă cu multe proiecte ale Guvernului şi activitate legislativă. Ne aşteaptă legi de reformă foarte importante şi, de aceea, considerăm că ar fi benefic ca preşedintele Senatului, ca şi cel al Camerei (Roberta Anastase - PD-L n.r.), să facă parte din majoritatea guvernamentală, fiindcă astfel am asigura o bună coordonare între cele două instituţii ale statului. Suntem de acord cu continuarea demersurilor privind această schimbare. (...) UDMR va sus-ţine acest demers inclusiv în Biroul Permanent al Senatului", a spus liderul UDMR. Întrebat dacă senatorii UDMR vor solicita funcţia de preşedinte al Senatului pentru grupul lor parlamentar, Marko Bela a replicat că există şi aceas-tă posibilitate fiindcă senatorii Uniunii "ar face faţă cu brio" acestei func-ţii. "Nu am discutat în ceea ce priveşte persoana, cui va reveni funcţia de preşedinte al Senatului. Vom avea o discuţie în această privinţă şi vom vota după ce vom avea desemnată o persoană. Eu nici nu m-aş referi la persoane, nici la Mircea Geoană, nici la viitoarea persoană care va deţine această funcţie. (...) Sunt sigur că am avea colegi în UDMR care ar face faţă cu brio în această funcţie. Nu am cerut această funcţie pentru UDMR, dar am putea eventual să o facem", a spus Marko Bela. El a susţinut că revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului se va face cu respectarea Constituţiei. "Constituţia ne dă posibilitatea revocării pre-şedintelui Senatului. În regulament însă nu avem dispoziţii foarte con-crete. Vom fi foarte atenţi la res-pectarea regulamentului şi a Con-stituţiei", a adăugat Marko Bela. Pre-şe-dintele UDMR a mărturisit că discuţiile de săptămâna trecută privind posibilitatea de a revocare a pre-şe-dintelui Senatului l-au de-termi-nat să citească dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) din anul 2005.

"Iniţial, am avut dubii nu legate de oportunitatea acestui demers, ci privind procedura. Eu însumi am fost pus în situaţia de a citi deciziile Curţii Constituţionale şi pot reproşa tuturor celor care au fost senatori din 2005, inclusiv mie însumi, că nu am cunoscut aceste dispoziţii ale CCR privind anularea unor articole din Regulamentul Senatului. Nici cei care au condus Senatul, nici se-natorii din propria lor iniţiativă nu au făcut nimic pentru remedierea aces-tei situaţii", a conchis Marko Bela.

Crin Antonescu: Mă tem că se va întoarce împotriva UDMR complicitatea cu PD-L

Preşedintele PNL, senatorul Crin Antonescu, a declarat, ieri, că nu este surprins de "asaltul" democrat- liberalilor asupra funcţiei de pre-şedinte al Camerei superioare a Parlamentului, însă "complicitatea" senatorilor UDMR s-ar putea întoarce împotriva acestei formaţiuni politice. Potrivit lui Antonescu, senatorii UDMR, care iniţial au "evitat" să se implice în demersul de revocare din funcţie a social-democratului Mircea Geoană, "încuviinţează tacit această acţiune tâlhărească", doar din cauza faptul că sunt "captivi" într-o guvernare cu PD-L.

Crin Antonescu a spus: "Nu vreau să vorbesc despre faptul că preşedinţii celor două Camere se aleg pentru o durată de patru ani. (...) Nu mă surprinde faptul că PD-L dă acest asalt asupra ultimei poziţii din ierarhia oficială a statului român care-i lipseşte. Este un partid care a sfidat mereu şi noţiunile democratice şi realităţile democratice, iar Constituţia îi interesează puţin. Se pare că au un interes special pentru a deţine această poziţie care este a doua în stat. Cred că UDMR a început să ezite şi, în fine, cumva să încuviinţeze tacit această acţiune tâlhărească din punct de vedere politic a PD-L-ului doar pentru faptul că sunt captivi într-o guvernare cu acest partid caracatiţă. Eu am înţeles şi nu am avut niciun fel de cuvânt critic la adresa faptului că UDMR-ul s-a dus la guvernare. Mă tem însă că o asemenea formă de complicitate cu o astfel de acţiune se va întoarce împotriva UDMR-ului".

Întrebat care este mandatul senatorilor PNL dacă propunerea de revocare din funcţie a lui Mircea Geoană va fi dezbătută în plenul Senatului, Crin Antonescu a replicat că nu s-a discutat acest aspect. "Nu am discutat încă această chestiune, dar noi ne vom comporta respectând spiritul Constituţiei şi respectând ceea ce, în înţelesul nostru, prevede Regulamentul Senatului. Nu vom fi în niciun fel complici la ceea ce face PD-L acum", a conchis Antonescu.

Berceanu, despre afirmaţia lui Oltean că e potrivit la şefia Senatului: Nu, nu sunt potrivit deloc!

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu (foto), a declarat ieriluni, înaintea şedinţei BPN, întrebat cum comentează afimaţia colegului său de partid, Ioan Oltean, că ar fi potrivit să preia şefia Senatului, că nu se consideră deloc potrivit pentru acest post. "Nu nu, nu sunt potrivit deloc", a spus Berceanu despre afirmaţia lui Ioan Oltean, care îl dădea drept variantă pentru o eventuală preluare a şefiei Senatului, alături de Anca Boagiu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. m-am uitat pe cv-ul lui berceanu! cica ar fi terminat aero-spatiale la politehnica (1972-1978)!?? fratili meu, dom' ministru, bre matale ori ai ramas repetent, ori minti, ori ai facut medicina generala si ai uitat, pentru ca la politehnica "nu se ezista" facultati de 6 ani! ce ar fi daca ai pune la vedere diplomele?! (si p'aia de bacalaureat ca nici liceu de 7 ani nu exista in Romanica!!!

    1. Are dreptate Tomita Laicu. Eu Ion nume de Taranu am facut politehnica cu Bercovici. Nu exista in anii respectivi astfel de sectii. GOGOSI CARE LE INCHIT TOTI IN LOC DE CA SA IMPRESIONEZE.

      IN PLUS PD-L SE TRADUCE PARTIDUL DICTATOR - LIBER. 

      LUPTATI SI NU-L INLATURATI PE GEOANA CA DEVENIM CE AM FOST PANA IN 89.

      NU POT DECAT SA-MI EXPRIM REVOLATA ASUPRA ACESTUI PARTID DICTATORIAL SI SA STRIG: HOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!! 

      Vezi ca ragusesti TARANE ! si-i mai faci si de rusine pe cei care trebuie sa fie mandrii de obarsie. 

      Daca esti taran - nu de'ala cu patru clase , cum de nu observi ca acum nu-i mai convine "prostanacului" decizia "majoritatii transparente" ; acesat a fost legala doar atunci cand au incercat ei loviturile sub centura ?? acum o intorc la 360 grade ?  

      Iar voi daca nu reusiti sa va debarasati de indoctrinare, inveninare, prostii si tampenii, mai bine ciocu mic, ca oricum nu se schimba ideologii pe tampenile voastre.

      Cred ca ai observat ca am incercat totusi sa fiu Stilat,; altfel ati merita ceva mai multe epitete. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb