CONDUCEREA SIF5 PROPUNE DISTRIBUIREA PROFITULUI ÎN PROPORŢIE DE 73,38% Pogonaru, băgat în "spam" de Ciurezu

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2015

Pogonaru, băgat în "spam" de Ciurezu

Tudor Ciurezu: "Vrem un portofoliu lichid, dar SIF Oltenia nu va vinde participaţii pe un euro"

"Acţionăm pentru o dezvoltare controlată a societăţii şi nu pentru o lichidare controlată", spune preşedintele SIF5

SIF5 Oltenia propune acţionarilor distribuirea de dividende de 69,6 milioane de lei (15,66 milioane de euro), reprezentând 73,4% din profitul din 2014, decizia urmând să fie luată în cadrul Adunării Generale convocate pentru 28 aprilie.

Dividendul brut pe acţiune se va situa la 0,12 lei (faţă de 0,16 lei/acţiune anul trecut), reprezentând un randament de 6,26%, calculat la preţul mediu de tranzacţionare din 2014, şi de 7,19%, la cotaţia de la finele anului trecut.

"Am păstrat proporţia de repartizare a profitului net între suma destinată plăţii dividendelor şi cea rezervată de către societate pentru noi investiţii, în scopul creării de plus valoare în viitor, prin creşterea preţului acţiunii şi realizarea unui portofoliu eficient din punct de vedere al dividendelor pe care sperăm să le încasăm de la companii", ne-a declarat Tudor Ciurezu, preşedintele SIF5 Oltenia.

Domnia sa ne-a precizat că SIF Oltenia doreşte să asigure acţionarilor dividende superioare ratei dobânzilor bancare şi acţionează pentru menţinerea unui portofoliu lichid.

"SIF Oltenia a acordat, an de an, dividende, de la înfiinţare", a menţionat preşedintele SIF5.

Fără să pronunţe nume, declaraţiile lui Tudor Ciurezu par să fie un răspuns la opiniile publicate, recent, de omul de afaceri Florin Pogonaru, cu care este în conflict de un an de zile.

"Acţionăm pentru o dezvoltare controlată a societăţii şi nu pentru o lichidare controlată, aşa cum doresc unii", spune domnul Ciurezu, adăugând: "Suntem preocupaţi de valorificarea participaţiilor cu lichiditate mică sau la societăţi închise, însă nu reuşim să găsim investitori care să le cumpere la valoarea reală.

Nu dorim să vindem aceste participaţii unor acţionari, pe un euro, aşa cum s-a întâmplat la alte societăţi pe care le-au devalizat. Cel puţin la SIF Oltenia nu se va întâmpla aşa ceva! Nu oferim participaţii în societăţi, fie ele şi închise, contra sumei de un euro".

Preşedintele SIF Oltenia spune că ar dori ca toate participaţiile companiei să fie listate.

"Nu acţionăm în numele micilor acţionari, ci în numele tuturor acţionarilor, în interesul societar şi nu pentru satisfacerea intereselor de grup", mai spune domnia sa.

Florin Pogonaru a sugerat că nu există investiţii remarcabile făcute de SIF-uri de la începuturile lor, care să fi dus la creşterea activelor şi la distribuirea rezultatelor către acţionari.

Tudor Ciurezu a ţinut să răspundă: "Avem o multitudine de investiţii pe care le-am făcut - Biofarm, Banca Transilvania, Transgaz, Transelectrica, BRD, Compa Sibiu, Zentiva, Electrica, Fondul Proprietatea şi, inclusiv, Prodplast Imobiliare, dacă nu va fi devalizată prin externalizarea activelor (n.r. societate unde SIF Oltenia a contestat în instanţă trecerea principalului activ pe o nouă societate care va dezvolta mall-ul Veranda din zona Obor, însă a pierdut în primă instanţă)".

Florin Pogonaru a mai scris că s-a ajuns în prezent în situaţia în care pragul să nu poată fi ridicat fără ca în prealabil să fie restabilită egalitatea în respectarea pragului, situaţia fiind complicată şi de reglementarea care permite deţinerile reciproce de acţiuni între SIF-uri.

Referitor la această afirmaţie, Tudor Ciurezu spune că l-ar întreba pe domnul Pogonaru cât de implicat este în luarea deciziei referitoare la pragul la SIF-uri şi la operatorii de piaţă, ca şef pentru piaţa de capital al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, în perioada când a fost modificată legea pieţei de capital, prin ordonanţă de urgenţă.

Preşedintele SIF5 nu este de acord cu domnul Pogonaru nici în privinţa afirmaţiei că SIF-urile (FPP-urile) au fost create (prin legea privatizării de masă) ca mijloc de restituire către populaţie a unei părţi din valoarea creată în timpul regimului comunist.

Tudor Ciurezu spune că SIF-urile au fost create prin legea 133/1996 de transformare a FPP în societăţi de investiţii şi nu aveau obligaţia să facă restituiri către cei care deţineau cupoanele.

Acţionarii vor decide la AGA de bilanţ a SIF Oltenia şi alegerea unui administrator definitiv, pentru o perioadă egală cu mandatul actualului Consiliu de Administraţie, după demisia lui Iulius-Grigore Postolache, în luna februarie. De asemenea, pe ordinea de zi se află şi aprobarea înregistrării contabile a dividendelor prescrise.

Tudor Ciurezu ne-a explicat: "În 2014, AGA a decis prescrierea dividendelor neridicare în ultimii trei ani, dar nu a stabilit modalitatea de înregistrare a lor, la fonduri proprii sau la venituri. Considerăm că singura îndreptăţită să ia această decizie este AGA". Domnia sa a precizat că dividendele neridicate sunt în sumă de 82 de milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Bandit mare Ciurezu asta! Vrea sa arate cat de cinstit este, dar oare cat de cinstit este s-a intrebat cineva. Declaratiile sforaitoare nu cred ca ne mai impresioneaza, iar referitor la profituri sa dea banda putin inapoi, poate isi reaminteste.

    1. In unele privinte Ciurezu are dreptate, SIF5 a facut investitii unele investitii foarte bune. A facut si miscari gresite dupa parerea mea, cum ar fi faptul ca nu a transformat detinerea ilichida de la BCR in actiuni EBS si cash. La chestia cu pragul eu inclin sa-i dau dreptate lui Pogonaru , este foarte periculos sa se mareasca acum pragul inainte sa se rezolve problema detinerilor de peste 5%.

      Dar cine este acest Pogonaru?

      E buna intrebarea...si poate aflam din Bursa...!!!

      pogonaru e un supist si un profitor care se crede destept...demolator e usor sa fii...nu ii tin apararea lui ciurezu, ca nu am pt ce...dar daca sunteti curiosi verfificati cum a incercat acest pogo sa faca opp la ppl!te ia groaza ce poate sa gandeasca...

      Pragul oricum e artificial si trebuie sa dispara imediat, nu exista solutii pt START FURAT, sungura solutie este DESFIINTAREA PRAGULUI

    Comparati dividendul pe care il da SIF5 cu cel pe care il da SIF3 si apoi vedeti diferenta dintre domnii Ciurezu si Fercala.

    1. Da' mai bine compara PORTOFOLIILE celor doua....ai fi mai castigat

      FERCALA este oricum un ifractor si un impostor nici nu se compara cu CIUREZU

    Dl.Pogonaru a pierdut ocazia sa nu vorbeasca. Daca intrebati actionarii de la Prodplast sau Prodplast Imobiliare cata plusvaloare le-a adus faptul ca sint actionari la aceste societati o sa va amuzati teribil.

    Nu s-au acordat dividende in ultmii 5 ani, profiturile sint sifonate catre societatile din cadrul grupului in interesul dlui. Pogonaru. Ceilalti actionari nu au nici o relevanta pentru dl.Pogonaru. 

    Uita-te cine vorbeste si nu ce spune!

    Sl.Pogonaru nu are caderea morala de a da sfaturi altora. 

    Pogonaru e ruda cu Basescu?

    1. Pogonaru e ginerele criminalului Chitac. Si din aceasta calitate a creat vehicolul perfect care a aspirat marile șpăgi din marile privatizari: BCR , ALPROM, Nord SA sub forma unei așa zise consultante prin celebrul sau CEFS. PPL l a preluat cu banii BCR si ai lui PATRICIU. Nu are niciun cent curat. Toti banii sunt din contracte cu statul! Dar ce e statul? Jucăria iluminaților ca Pogo si toti ăștia pe care ii umfla DNA ul acum!

    Dar ce salariu are CIUREZU ? Si mai ales de ce difer SIF de FP ?

    Domnule Ciurezu ar trebui sa spuneti actionarilor cate dosare penale aveti? Stiu actionarii ca aveti cel putin 2 dosare penale la DNA Bucuresti? Stiu actionarii de TUNUL PE CARE L-ATI DAT CUMPARAND TERENUL DE SUB SIF LA 800 EURO/MP???? Va asteapta Dl Dinel Staicu langa el!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb