Miliardarul texan Allen Stanford şi alţi membri ai conducerii "Stanford Financial Group" au fost puşi sub acuzare vineri, de către un tribunal federal din Houston, pentru o escrocherie de 7 miliarde de dolari. Aceştia urmează să răspundă acuzaţiilor de fraudă, obstrucţionarea justiţiei şi spălare de bani.
Allen Stanford, arestat vineri, în Fredericksburg (Virginia), şi ceilalţi directori au derulat o schemă masivă prin care investitorii au fost fraudaţi cu cele şapte miliarde de dolari în decursul unui deceniu. În total, au fost aduse 21 de capete de acuzare miliardarului texan, clasat de revista Forbes pe locul 405 în topul celor mai bogaţi oameni din lume.
Escrocheria a fost dezvăluită în luna februarie şi, potrivit organismului de supraveghere a bursei americane (SEC), aceasta presupune plasamente false. Conform Departamentului de Justiţie din SUA, "Stanford International Bank" din Antigua, divizie a "Stanford Financial Group", a mituit autorităţile locale din domeniul financiar, ca să poată frauda cel puţin 30.000 de investitori, majoritatea din SUA, prin vânzarea de certificate de depozit.
Aceasta este cea mai mare fraudă din SUA, după arestarea, în luna decembrie 2008, a omului de afaceri new-yorkez Bernard Madoff, acuzat de o fraudă de 50 de miliarde de dolari.
Reprezentanţii SEC susţin că au încercat vreme de cel puţin un an să investigheze banca lui Allen Stanford din Antigua, însă nu au reuşit să ajungă la un rezultat întrucât Leroy King, şeful autorităţii locale de reglementare financiară, a primit peste 100.000 de dolari mită de la Stanford, ca să-l "acopere". King a fost suspendat din funcţie şi ar putea fi extrădat.