Cinci summituri (numărându-l şi pe cel informal de la Sibiu) ale Consiliului European se dovedesc a fi insuficiente pentru luarea unei decizii comune cu privire la viitori şefi ai instituţiilor europene. Cei 28 de şefi de state şi de guverne întruniţi în aceste zile la Bruxelles nu au căzut nici ieri de acord, după 27 de ore de negocieri, cu privire la nominalizările pentru funcţiile de preşedinte al Comisiei Europene, preşedinte al Parlamentului European, preşedintele Consiliului European, preşedintele Băncii Centrale Europene şi Înaltul Reprezentant al Uniunii.
Liderii UE au suspendat, ieri, negocierile pentru ocuparea posturilor de conducere la nivelul blocului comunitar. Deşi erau la un pas de a cădea de acord cu privire la numirea socialistului Frans Timmermans(în prezent prim-vicepreşedinte) drept preşedinte al Comisiei Europene, liderii europeni au suspendat discuţiile, ele urmând a fi realuate, astăzi, în jurul orei 12, conform unei postări pe Twitter a purtătorului de cuvânt al preşedintelui Consiliului European.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că negocierile maraton care au fost suspendate luni s-au încheiat cu un eşec. El a spus că liderii europeni au fost foarte aproape să ajungă la un acord, în timpul discuţiilor. Macron a precizat: "Am încheiat ziua cu un eşec, ceea ce dă prost atât pentru imaginea Consiliului, cât şi pentru Europa. Este evident că acest eşec este cauzat, parţial, de ambiţiile personale ale unora".
Macron a declarat că trebuie găsit un consens pentru a asigura echilibrul atât din punct de vedere geografic, cât şi din punctul de vedere al raportului femei-barbaţi în numirea şefilor instituţiilor europene. Preşedintele francez a mai susţinut că numirile se vor face dintre candidaţii deja vehiculaţi şi nu vor fi luate în calcul nume noi.
Decizia ar trebui luată rapid, ţinând cont că, mâine, nou întrunitul Parlament European are pe ordinea de zi alegerea preşedintelui Legislativului ce îşi desfăşoară activitatea la Strasbourg şi la Bruxelles, şi a celor 14 vicepreşedinţi.
Surse diplomatice au precizat pentru agenţia de presă Reuters că actualul prim-vicepreşedinte al Comisiei, socialistul Frans Timmermans, ar fi propunerea pentru înlocuirea lui Jean Claude Juncker. Potrivit aceloraşi surse citate de Reuters, Kristalina Georgieva, politician bulgar de centru-dreapta, fost director al Băncii Mondiale, ar fi fost favorită pentru preluarea de la Donald Tusk a funcţiei de preşedinte al Consiliului European. Ulterior, premierul bulgar, Boyko Borissov, a precizat că Kristalina Georgieva, candidatul Bulgariei pentru poziţia de preşedinte al Consiliului European, a ieşit din cursă.
Actualul premier al Belgiei, Charles Michel, este susţinut puternic pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi securitate, funcţie deţinută în prezent de Federica Mogherini.
Manfred Weber, candidatul popularilor pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, ar putea ocupa funcţia de preşedinte al Parlamentului European, potrivit aceloraşi surse.
Eşecul lui Weber de a obţine sprijinul liderilor europeni pentru a-i succeda lui Jean Claude Juncker la şefia executivului european este văzut ca o victorie a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care i-a reproşat lipsa de experienţă, argumentând însă şi că popularii ar trebui să împartă puterea după 15 ani de dominaţie la vârful Comisiei.
Sursele citate de Reuters mai arată că liberala Margrethe Vestager ar fi favorită pentru ocuparea postului de prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în locul lui Frans Timmermans.
De asemenea, o variantă de lucru pentru conducerea Parlamentului European ar fi fost şi Guy Verhofstadt, fostul şef al grupului ALDE Europa.
Se pare că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk nu a reuşit încă să găsească o soluţie la criza declanşată după refuzul Partidului Popular European de a accepta acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar ce se desfăşoară la Bruxelles.
PPE era dispus, iniţial, să renunţe la preşedinţia Comisiei Europene şi să îl sprijine pe candidatul social-democrat, olandezul Frans Timmermans, cu condiţia să obţină preşedinţiile Parlamentului European şi Consiliului European.
Ulterior, PPE a respins acordul, negociat în cadrul summitului G20 de la Osaka, care prevedea desemnarea lui Frans Timmermans la preşedinţia Comisiei Europene, alegerea lui Manfred Weber (PPE) în fruntea Parlamentului European, atribuirea Consiliului European unui liberal şi desemnarea unui membru al PPE în funcţia de şef al diplomaţiei europene.