Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan va aduce Turciei 300 de milioane de dolari anual

Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2005

Oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan, inaugurat în această săptămînă, va aduce Turciei 300 de milioane de dolari pe an, ca venit din transferul ţiţeiului azer şi kazah, care ajunge în portul Ceyhan, către pieţele din întreaga lume. Aproximativ 5% din ţiţeiul mondial va curge prin această conductă, prima cantitate urmînd să ajungă în portul Ceyhan în luna septembrie 2005, cînd oleoductul va fi plin cu 10,4 milioane de barili de petrol brut. Proiectul face ca Turcia să devină, astfel, o putere geopolitică şi, totodată, determină reducerea traficului excesiv cu ţiţei prin strîmtoarea Bos-for.

Tronsonul azer aparţinînd oleoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan, care va transporta ţiţei din Marea Caspică în Turcia, prin Rusia, a fost inaugurat miercuri, în prezenţa mai multor şefi de state. Proiectul, lansat de Turcia şi realizat cu sprijinul administraţiei americane, este considerat o etapă semnificativă în strategia de reducere a dependenţei Occidentului de petrolul provenit din Orientul Mijlociu.

"Oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan va spori aprovizionarea cu petrol a pieţei mondiale şi va demonstra că cea mai bună modalitate de a asigura securitatea energetică este existenţa mai multor furnizori şi a mai multor rute de transport", a declarat, la inaugurare, John Brown, directorul executiv al companiei petroliere britanice BP, care conduce consorţiul ce construieşte oleoductul. La rîndul său, preşedintele SUA, George W. Bush, a transmis, printr-o scrisoare, că noua conductă reprezintă "o realizare monumentală, care deschide o nouă eră pentru dezvoltarea Bazinului Mării Caspice".

Construcţia conductei, care a fost proiectată în urmă cu zece ani şi care măsoară 1.760 de kilometri, presupune o investiţie de aproximativ 4 miliarde de dolari. Oleoductul are o capacitate de peste un milion de barili de ţiţei pe zi.

Consorţiul care realizează pro-iectul este alcătuit din BP (30,1%), Compania Petrolieră de Stat din Azerbaidjan (25%), "Unocal" (8,90%), "Statoil" (8,71%), "Turkish Petroleum Corporation" (6,53%), "Eni" (5%), "Total" (5%), "Itochu" (3,40%), INPEX (2,5%), "ConocoPhillips" (2,5%) şi "Amerada Hess" (2,36%). "Turkish Petroleum" va cîştiga şi din noile zăcăminte de ţiţei descoperite în regiunea Caspică.

Creşte preţul petrolului

Cotaţiile ţiţeiului brut şi-au reluat, ieri, creşterea, după ce administraţia americană a anunţat că stocurile de profil au scăzut săptămîna trecută. Petrolul brut cu livrare în luna iulie a fost tranzacţionat la 51,13 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 15 cenţi faţă de ziua anterioară.

Guvernul american a anunţat că stocurile de ţiţei brut au scăzut cu 1,6 milioane de barili în săptămîna 16-20 mai, faţă de perioada 9-13 mai, ajungînd la 332,4 milioane de barili. Asta, în condiţiile în care analiştii aşteptau ca stocurile să-şi continue creşterea. Totuşi, faţă de intervalul similar din 2004, stocurile americane de petrol brut sînt mai mari cu peste 30 de milioane de barili.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb