CONFERINŢA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / ALIN VĂLEANU, PREŞEDINTELE DIRECTORATULUI FRC: "Programele Innovation, Garant Construct, IMM Prod şi Rural Invest beneficiază de garanţii FRC"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 14 aprilie 2022

Alin Văleanu

Alin Văleanu

Fondul Român de Contragarantare (FRC) a fost mandatat, prin OUG nr. 24 din 16 martie 2022, să acorde garanţii în mai multe proiecte de sprijin al întreprinzătorilor, conform domnului Alin Văleanu, preşedintele Directoratului FRC.

Oficialul FRC a menţionat: "În calitate de mandatar al Ministerului de Finanţe, FRC va acorda garanţii în numele şi contul statului în programele naţionale Innovation, Garant Construct, IMM Prod şi Rural Invest. Aceste garanţii sunt alocate pentru creditele bancare necesare susţinerii IMM-urilor care activează în industriile exportatoare, nepoluante, purtătoare de inovaţii şi care implementează investiţii generatoare de creştere economică sustenabilă".

Potrivit domnului Văleanu, aceste garanţii vor putea fi implementate prin intermediul unor scheme de ajutor de stat.

Domnia sa a amintit şi de pachetul de măsuri "Sprijin pentru România", anunţat zilele trecute, în cadrul căruia există două programe elaborate de specialiştii FRC. Alin Văleanu a precizat: "Aceste programe vizează facilităţi de finanţare pentru familii şi studenţi, respectiv garantarea de către stat, în proporţie de 80%, a unui credit de 75.000 de lei prin programul Family Start şi, tot în proporţie de 80%, a unui credit de 50.000 de lei prin Student Invest".

Alin Văleanu: "FRC sprijină accesul la finanţare atât din fonduri proprii, cât şi din fonduri publice"

FRC sprijină accesul IMM-urilor la finanţare atât din fonduri proprii, prin mecanismul de garantare - contragarantare a creditelor destinate mediului de afaceri -, cât şi din fonduri publice, acţionând în calitate de agent al statului român, mandatat să acorde garanţii în numele şi contul acestuia în cadrul programelor guvernamentale, a menţionat Alin Văleanu, subliniind că, de-a lungul timpului, FRC a acordat contragaranţii de peste patru miliarde de lei. Domnia sa a continuat: "Impactul mecanismului de contragarantare în sistemul bancar şi în economie poate fi completat cu estimări privind volumul de finanţare facilitat de FRC, plăţile către fonduri şi contribuţia indirectă a societăţii la veniturile statului, după cum urmează: circa opt miliarde de lei - garanţii acordate de fonduri la creditele IMM de la bănci; aproximativ 18 miliarde de lei - finanţări totale prin instituţii de credite (bănci şi IFN-uri); aproximativ 70 de milioane de lei - plăţi către fonduri de garantare în perioada de criză şi post-criză; peste 1,7 miliarde de lei - totalul veniturilor la bugetul de stat, adică impozite, taxe salariale, economii la bugetul de şomaj".

Alin Văleanu a amintit că Fondul Român de Contragarantare este o instituţie financiară specializată cu activitatea orientată în special spre susţinerea sectorului antrepreorial din România, iar obiectul de activitate secundar al FRC este acordarea de garanţii în cadrul unor programe guvernamentale, având ca parteneri atât Fondul de Garantare, cât şi instituţii financiar-bancare.

Domnia sa a mai spus că, în 2009, ca răspuns la criza economică mondială, care a afectat mai ales IMM-urile, Comisia Europeană şi statul român au decis înfiinţarea FRC după modelul altor instituţii similare din Europa, cu scopul să atenueze şocul efectelor crizei asupra IMM-urilor româneşti. "Aceste obiective se ating prin contragarantarea garanţiilor acordate de Fondul de Garantare la finanţările necesare IMM-urilor", a spus Alin Văleanu, adăugând: "Într-o perioadă extrem de dificilă pentru economie, în intervalul 2010-2019, FRC, împreună cu Fondul de Garantare şi instituţiile de finanţare au reuşit să susţină, din fonduri proprii, peste 100.000 de locuri de muncă, din mai bine de 20.000 de societăţi comerciale de talie medie şi mică".

Acţionarii FRC sunt statul român, prin Ministerul de Finanţe (68%), şi Fundaţia Post-Privatizare (32%), conform oficialului citat.

Alin Văleanu: "Programul Innovation, aprobat de Guvern în 16 martie, are ca obiectiv sprijinirea realizării invenţiilor, respectiv susţinerea activităţii de export a IMM-urilor din comerţ şi servicii - pentru firme cu cifra de afaceri mai mică de un million de euro. Pentu 2022, plafonul total alocat garanţiilor care pot fi acordate în cadrul acestui program este de un milliard de lei, iar bugetul schemei de ajutor de stat - de 214,55 miliarde de lei pentru aproximativ 1.800 de beneficiari".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb