Măsurile stabilite în pandemie privind susţinerea şomajului tehnic, kurarbeit, munca flexibilă şi telemunca trebuie să continuie şi în această perioadă, afirmă deputatul Oana-Silvia Ţoiu (USR), membru al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din cadrul Camerei Deputaţilor.
"Cred că este extrem de important să nu încercăm să ne întoarcem unde eram înainte de pandemie. Au fost nişte transformări accelerate care oricum ar fi venit, dar sub presiunea crizei şi a pandemiei, inclusiv la nivel legislativ şi la nivelul instituţiilor, a existat o formă de adaptare care ar trebui păstrată şi îmbunătăţită. Ce văd însă din păcate, în unele locuri, este tendinţa de a ne întoarce la starea anterioară, şi mă refer la partea de şomaj tehnic şi kurzarbeit. Dacă pe şomaj tehnic avem o oarecare certitudine că se va continua, pe kurzarbeit - măsură de care eu sunt un pic mai apropiată ca preferinţă pentru că permite flexibilitatea programului de lucru şi continuarea muncii în paralel cu compensarea veniturilor, deci practic permite antreprenorului să nu îşi întrerupă activitatea, ci să o diminueze proporţional cu adaptarea la provocarea pe care o are în faţă - nu avem această claritate că se va continua. Kurzarbeit este în Germania o schemă continuă, nu a fost creată în perioada crizei şi de fiecare dată când a fost implementată a arătat că ajută supravieţuirea companiilor pe perioada unor provocări intense şi că în realitate întoarce banii la buget, mult mai mult decât a cheltuit. Munca flexibilă, măsurile care au fost luate cel puţin în mediul public pe telemuncă şi digitalizare au dispărut în momentul în care s-a închis starea de alertă. De asta, de exemplu, nu mai sunt trimise atât de multe mail-uri şi nu mai poţi să ceri online lucruri. Ne-am întors în mare parte la nevoia prezenţei fizice. Asta afectează antreprenorii dincolo de timpul şi nervii consumaţi în birocraţie. Cea mai simplă investiţie pe care o putem face în companii este să eliberăm timpul folosit inutil, care reprezintă zero costuri pentru bugetul de stat, cu un output foarte bun la sfârşitul anului. De aceea, e extrem de important să lăsăm viteza de reacţie şi colaborarea digitală intre instituţiile statului şi antreprenori şi cetăţeni. Dacă s-a putut în pandemie, ar trebui să se poată şi după", a precizat Oana-Silvia Ţoiu.
Legat de posibilitatea de muncă flexibilă, deputatul din partea USR a amintit că există o mică provocare din cauză că o parte din prevederile legii privind telemunca au fost declarate parţial neconstituţionale de Curtea Constituţională a României.
"Eu cred că e reparabil rapid acest aspect, deoarece pentru anumite tipuri de activităţi pentru anumite tipuri de contexte familiale - de exemplu în mediul rural programul grădiniţelor şi şcolilor se termină la ora 12, iar asta înseamnă că un membru al familiei, de cele mai multe ori mama nu mai poate fi după-amiază la locul de muncă, ci în gospodărie sau în comunitate - varianta de telemuncă până la dezvoltarea infrastructurii pe zona de îngrijire a copiilor poate să permită participarea la piaţa forţei de muncă, tranzitoriu, în această perioadă", a spus Oana-Silvia Ţoiu.
1. SOLUȚII NU ???
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2022, 15:20)
Implementarea și produsul f i n i t : cine să facă ??? ...