CONFERINŢA BURSA: ANTREPRENORIATUL FĂRĂ GEN / CRISTINA CHIRIAC, PREŞEDINTELE CONAF: "În ultimii 30 de ani dialogul social funcţionează doar pe hârtie"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 15 martie 2019

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

Seria de conferinţe organizate de ziarul "BURSA" împreună cu preşedintele fondator al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriatul Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, dedicate promovării business-urilor conduse de doamne, şi-a schimbat nu doar numele - din "Antreprenoriatul feminin - Femeia la putere, o lume mai bună" în "Antreprenioriatul fără gen" - ci şi paradigma.

Antreprenoare şi antreprenori au stat, ieri, la aceeaşi masă şi au vorbit, împreună cu reprezentanţii autorităţilor, despre problemele antreprenoriatului autohton şi despre posibilele soluţii care se impun pentru rezolvarea acestora.

Discrepanţe salariale, cadru legislativ incomplet, lipsa forţei de muncă, meşteşugari şi freelanceri de care nu are grijă nimeni - acesta este, în linii mari, tabloul mediului antreprenorial din ţara noastră. Fiecare dintre problemele de mai sus a fost abordată de ziarul "BURSA", cu ajutorul membrilor CONAF, într-o serie de articole premergătoare conferinţei de ieri.

În deschiderea evenimentului de la Palatul Bragadiru, Cristina Chiriac a trecut în revistă neajunsurile mediului nostru de afaceri, reiterând că femeile antreprenor întâmpină aceleaşi probleme ca bărbaţii, în activitatea lor antreprenorială. Potrivit domniei sale, printre impedimentele din antreprenoriat se numără lipsa de personal şi slaba calificare a forţei de muncă, o altă problemă gravă a mediului de afaceri reprezentând-o concurenţa neloială exercitată de către stat.

"Competiţia nu se mai dă între antreprenori, ci între stat şi mediul antreprenorial", evidenţiază preşedintele fondator al CONAF. Acest lucru vine în primul rând din discrepanţa substanţială între câştigul mediu brut lunar din mediul privat, care este de 2844 de lei şi cel din sectorul public, care ajunge la 3820 de lei, conform unui studiu comandat de CONAF şi realizat de compania de consultanţă Frames. "Trebuie să facem ceva ca să nu mai existe această discrepanţă, întrucât cei care contribuie la buget sunt antreprenorii şi nu trebuie să ne mai simţim discriminaţi", a menţionat Cris­tina Chiriac.

Cercetarea citată arată că cele mai mari salarii încasate de femei ajung la circa 5.600 de lei, în domeniul informaţii şi comunicaţii, urmate de cele din administraţia publică şi apărare, unde femeile câştigă aproape 5.500 de lei şi industria extractivă, sector în care doamnele sunt remunerate cu aproximativ 5.400 de lei, lunar.

Câştigul mediu brut lunar este de puţin peste 3.000 de lei, mai mic decât în cazul bărbaţilor.

Cristina Chiriac: "Decidenţii politici să coopereze pentru crearea unei platforme care să conţină toate informaţiile vitale antreprenoriatului"

Printre altele, Cristina Chiriac a menţionat că, în ţara noastră, nu există o lege a meşteşugarilor şi nici una a freelancerilor, deşi se impune existenţa unor astfel de iniţiative legislative. Potrivit Cristinei Chiriac, Confederaţia a depus la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat un draft al legii meşteşugarilor şi solicitarea să avem o lege a freelancerilor.

"Am depus solicitări pentru organizarea şi promovarea a două legi - una pentru meşteşugari şi una pentru freelanceri. Suntem în discuţii, dar ritmul este unul administrativ, puţin birocratic. Pe legea meşteşugarilor există o prioritate", a anunţat preşedintele CONAF.

Doamna Chiriac a evidenţiat că informaţia de care au nevoie antreprenorii există, dar ajunge greu la mediul de afaceri: "Dacă ar exista unitate, chiar şi în mediul patronal, şi o informare mai bună în mediul antreprenorial, aceste lucruri s-ar schimba. De fiecare dată am găsit uşa deschisă la minister, dar este nevoie de mai mult decât atât. De 20 de ani miniştrii, secretarii de stat se schimbă, dar baza rămâne aceeaşi - antreprenorul de rând ia contact cu funcţionarul public. Nu foarte des ajungem la demnitari, astfel că, odată ajunşi acolo 50% din probleme se rezolvă, dar foarte greu ajungem acolo. În România, în ultimii 30 de ani dialogiul social funcţionează doar pe hârtie".

În acest context, Cristina Chiriac a propus decidenţilor politici să coopereze într-un demers care să prevadă crearea unei platforme dedicate antreprenoriatului, unde să fie postate toate informaţiile "vitale" pentru funcţionarea unui business - informaţii financiare, legate de finanţare, de asigurare, de legislaţie etc.

Există un dezechilibru în industria uşoară, a meşteşugarilor, a freelancerilor, a mai evidenţiat preşedintele CONAF, subliniind că sunt instrumente dedicate antreprenorilor, la ministerul de resort, şi sfătuind femeile antreprenor să bată la uşa Guvernului şi să ceară ajutorul.

"Până acum trei ani existau trei piedici majore în desfăşurarea antreprenoriatului - lipsa predictibilităţii, lipsa informaţiilor şi lipsa de finanţare", a mai spus Cristina Chiriac. Domnia sa a spus, recent, că ţara noastră a avut nevoie de 30 de ani ca să conştientizeze valoarea femeii şi că antreprenoriatul feminin reprezintă o politică prioritară pentru Uniunea Europeană, precizând că, încă din anul 2007, România ar fi trebuit să se alieze politicilor prioritare ale UE, una dintre ele fiind antreprenoriatul feminin.

Numărul femeilor de business din România se ridica la 675.000, anul trecut, în creştere de la 588.552 în 2014, potrivit studiului Frames. Aces­ta arată că 508.312 doamne au calitatea de acţionar sau asociat în cadrul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale. Cercetarea arată că femeile antreprenor reprezintă 38% din totalul oamenilor de afaceri din ţara noastră. În business-ul românesc activează, în prezent, peste 22.000 de femei patron, faţă de 26.000 cât erau în 2014. Peste 50% dintre femeile antreprenor au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani, studii superioare, experienţă şi expertiză, mai specifică studiul citat.

În topul judeţelor cu cele mai multe femei de business se află regiunea Bucureşti-Ilfov, urmată de Cluj, Timiş, Constanţa şi Iaşi.

Conform analizei citate, în general, după câţiva ani buni petrecuţi în calitate de salariat, multe dintre femei au făcut pasul către antreprenoriat în domeniul de activitate în care au activat, dar în segmente de nişă, profitând de potenţialul unor segmente de piaţă insuficient de atractive pentru bărbaţi. Româncele au ajuns să reprezinte factorii cheie în multe domenii de activitate, de la servicii şi administraţie publică, la comunicaţii, comerţ şi industrie.

În acelaşi timp, potrivit Cristinei Chiriac, ponderea cea mai mare a femeilor antreprenor fie au divorţat, fie nu au avut timp să facă copii, fie au rămas familii monoparentale. "Nu trebuie să neglijăm acest aspect. Echilibrul pe care ne înverşunăm să îl menţinem între viaţa profesională şi cea personală are repercusiuni", a mai spus preşedintele CONAF.

În opinia domniei sale, succesul antreprenorial se măsoară în primul rând în obiectivele atinse şi în longevitate. În opinia sa, cel mai des ne raportăm la cifra de afaceri şi de aceea România nu are modele de succes, întrucât avem foarte putine companii conduse de femei antreprenor care au o cifră foarte mare de afaceri.

https://www.bursa.ro/statul-face-concurenta-neloiala-mediului-antreprenorial-22082631

https://www.bursa.ro/leafa-mai-multi-bani-mai-multe-probleme-89623639

https://www.bursa.ro/mestesuguri-si-mestesugari-mai-avem-nevoie-de-maiestrie-65473638

https://www.bursa.ro/editie-speciala-vidul-legislativ-absoarbe-mestesugurile-40774637

https://www.bursa.ro/gheorghe-piperea-nimeni-nu-se-preocupa-de-171free-lancerii187-din-tara-noastra-83165634

https://www.bursa.ro/in-crestere-de-la-588552-in-2014-numarul-femeilor-noastre-antreprenor-675000-anul-trecut-25575631

chttps://www.bursa.ro/cristina-chiriac-presedintele-conaf-am-depus-la-ministerul-pentru-mediul-de-afaceri-un-draft-al-legii-mestesugarilor-82585639

https://www.bursa.ro/cristina-chiriac-conaf-ne-au-trebuit-30-de-ani-sa-constientizam-valoarea-femeii-09106635

https://www.bursa.ro/antreprenorul-roman-face-fata-astazi-competitiei-pe-pietele-externe-27636631

https://www.bursa.ro/nicoleta-munteanu-conaf-antreprenoriatul-feminin-va-juca-un-rol-important-in-dimanica-mediului-de-afaceri-autohton-25836631

Declaraţii ale antreprenoarelor pentru ziarul "BURSA":

- MIRELA PASCU, antreprenor: "Femeia a fost dintotdeauna motorul schimbării şi al progresului"

- CARMEN BURTEA: "Femeia antreprenor este acea piesă mobilă, firavă dar esenţială, capabilă să pună în mişcare întregul mecanism economic"

- RODICA LUPU: "Este momentul unei schimbări de paradigmă şi o abordare coerentă şi integratoare poate să vină din partea femeilor"

- MIRELA PASCU: "Mediul de business actual are nevoie, ca să facă faţă cerinţelor noii ere către care ne îndreptăm, de cât mai multe femei antreprenor"

- NICOLETA MUNTEANU: "Puţin peste 50% din populaţia Europei este formată din femei şi totuşi doar o treime au ales calea antreprenoriatului"

- LILIANA AGHIORGHICESEI: "La modul absolut, rolul femeii în societate a fost întotdeauna foarte important"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb