CONFERINŢA BURSA: ANTREPRENORIATUL FĂRĂ GEN / MARCEL DUMITRU MICLĂU, ANOFM: "Şomajul masculin mai ridicat decât cel feminin, în ţara noastră"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 15 martie 2019

Marcel Dumitru Miclău

Marcel Dumitru Miclău

La nivel mondial, rata şomajului este de 5%, iar la nivel european 6,6% având în vedere că tehnologizarea face ca locurile de muncă să fie, uneori, mai puţine, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă.

Marcel Dumitru Miclău, secretar general al ANOFM, a declarant: "Dacă ne uităm la şomaj în ţările UE, vedem că avem un şomaj ridicat în Grecia, Spania, Italia, Franţa, un şomaj extrem de scăzut în Cehia, Germania, Polonia şi chiar şi în România, unde s-a înregistrat o rată a şomajului de 3,32%, media europeană fiind undeva la 6,6%. La nivel mondial, şomajul este la 5%".

Potrivit datelor ANOFM, în ţara noastră se înregistrează o rată a şomajului de 3,32%.

Secretarul ANOFM a mai precizat, legat de criza forţei de muncă, că în 2017 erau înregistraţi 359.000 de şomeri, la nivelul anului 2018 - 288.000, iar la 31 ianuarie erau 289.000.

Legat de egalitatea de gen, Marcel Dumitru Miclău a adăugat că în ceea ce priveşte şomajul masculin în 2017, în 2018, dar şi în 2019 a fost mai ridicat decât cel feminin, care este mai scăzut, cu mici excepţii, existând câteva zone din ţară unde şomajul feminin este mai ridicat decât cel masculin.

Domnia sa a precizat că, de aproximativ doi ani de zile, ANOFM dezvoltă măsuri de stimulare a ocupării locurilor de muncă, atât pentru inves­ti­tori-angajatori, cât şi pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă.

Astfel, angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, cu program normal de lucru, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absol­vent, o sumă de 2250 de lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni; pentru încadrarea absolvenţilor din rândul per­soanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare ab­solvent, aceeaşi sumă pe o perioadă de 18 luni. Potrivit reprezentantului agenţiei, dacă angajatul va pleca din motive personale, banii nu vor fi restituiţi, doar în situaţia concedierii angajatorul fiind obligat să returneze acest stimulent.

De asemenea, ANOFM acordă angajatorilor beneficii pentru angajarea şomerilor de peste 45 de ani tot în valoare de 2250 lei, cu aceleaşi condiţii. Pentru persoanele care se apropie de vârsta pensionării, dacă mai au 5 ani până la pensie de exemplu, angajatorul primeşte 2250 de lei. Totodată, pentru a ajuta absolvenţii să se obişnuiască cu regimul de muncă, pe perioadele vacanţelor, atât elevilor, cât şi studenţilor li se acordă 250 de lei pe o perioadă de 60 de zile.

Angajatorii care încheie un contract de stagiu pentru o perioadă de maxim 6 luni, primesc aceeaşi sumă - 2250 de lei.

ANOFM acordă facilităţi şi angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare, de exemplu din sistemul de protecţie sau cu dizabilităţi, fără familie sau cu copii în întreţinere, de până la 2000 de lei lunar.

Marcel Dumitru Miclău a mai precizat că ANOFM implementează câteva măsuri şi pentru motivarea şomerilor pentru a se încadra pe piaţa muncii. Astfel, se oferă o primă de reactivare unei persoane care este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în căutarea unui loc de muncă, nu şomer indemnizat, în cuantum de 1000 de lei, 500 de lei la angajare şi 500 de lei după primele trei luni de muncă.

De asemenea, se oferă subvenţii pentru ucenici, în funcţie de nivelul de pregătire 1,2,3 sau 4 - până la 2250 de lei lunar, pentru perioada în care se află în acest stagiu de ucenicie.

Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă pe o perioadă de 12 luni.

Primele de instalare se acordă doar persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa ori îşi stabilesc noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate. Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a aces­tui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea res­pectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată: stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.

Potrivit ANOFM, prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat. Astfel, 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa; 15.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa, în situaţia în care sunt însoţite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere.

În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt - o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei, potrivit datelor agenţiei.

Prima de instalare stabilită în cuantumurile prevăzute mai sus se acordă în două tranşe - tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării; tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de relocare reprezintă 75% din suma stabilită în contractul de închiriere, 75% din cheltuielile pentru utilităţi în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 lei/lună. Beneficiază de prima de relocare persoanele, care ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe o peri­oa­dă de cel puţin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. De asemenea, se acordă pentru o perioadă de maxim 36 de luni persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depăşesc suma de 5.000lei/lună. În situaţia în care angajatorul sau autorităţile administraţiei publice locale sau centrale asigură locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de relocare nu se acordă.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării (1500 lei).

"Formarea profesională este una dintre cele mai importante măsuri active oferite de ANOFM pentru a asigura diversificarea compentenţelor profesionale, în vederea creşterii şanselor de ocupare a locurilor de muncă. Noi încercăm să reglăm piaţa, pentru că aşa cum ştiţi foarte bine, absolvenţii de pe băncile şcolii au pregătire mai mult teoretică, mai puţin aplicaţii practice. Noi preluăm aceşti tineri, facem cursuri gratuite. La nivelul anului 2018 au fost cuprinşi peste 28.000 de personae, în circa 1300 de programe de formare. Dintre aceştia 22.000 au fost şomeri, 2400 persoane din rândul celor care beneficiază de gratuitate şi alţii", a mai adăugat secretarul AMOFN.

Domnia sa a mai spus că, la nivelul anului 2018, prin activităţile de informare, consiliere şi plasare a forţei de muncă au fost ocupate 282.000 de locuri de muncă.

În ceea ce priveşte rezultatele la formare prin cursurile pe care ANOFM le-a organizat, au beneficiat de acestea 136 de persoane în domeniul energetic.

Meseriile cele mai căutate, prin programele de formare, au fost lucrător în comerţ, inspector, agent de securitate, operator.

ANOFM este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, aflată sub autoritatea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Aceasta aplică strategiile şi politicile elaborate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale privind ocuparea şi formarea profesională a forţei de muncă, prevenirea şomajului, aplicarea măsurilor de protecţie socială pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă precum şi cele supuse riscului pierderii locului de muncă în condiţiile legii, aplicarea măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb