Conferinţa "BURSA" dedicată pieţei de capital

A.L.
Piaţa de Capital / 16 aprilie 2019


Conferinţa "BURSA" dedicată pieţei de capital

Actualizare - IULIAN STAN, SIF TRANSILVANIA: "Creşterea performanţelor activelor financiare, fundamentală pentru crearea de lichiditate"

Noile listări sunt importante pentru majorarea gradului de lichiditate la nivelul pieţei de capital autohtone, însă creşterea performanţelor activelor financiare este mai puţin abordată, deşi acest aspect rămâne fundamental, pe termen lung, în scopul creării de lichiditate, susţine Iulian Stan, vicepreşedinte executiv, director general adjunct SIF Transilvania.

Domnia sa a declarat: "Este clar că este nevoie de lichiditate şi am spus că această Contraparte Centrală (CCP) poate contribui la crearea lichidităţii, noile listări, clar, contribuie şi ele la crearea de lichiditate, dar mai puţin abordată, mai puţin studiată, un fel de Cenuşăreasă, despre care nu se aminteşte decât foarte rar, etse creşterea performanţei activelor financiare. Ne-am putea întreba dacă nu cumva nu avem destulă lichiditate pentru că activele financiare nu sunt suficient de performante. Haideţi să dăm managementului de portofoliu importanţa cuvenită deoarece dacă o societate se gestionează eficient, atractivitatea acelui emitent creşte, creşte şi interesul investitorilor, creşte dinamica tranzacţiilor, pot apărea noi listări, şi atunci am avea o piaţă lichidă. Am putea spune că performanţa managerială generează o piaţă lichidiă şi putem astfel să concluzionăm că, în acest context, creşte importanţa profesionalizării managementului de portofoliu. Prin urmare, pentru a avea o piaţă lichidă, nu trebuie să mergem doar pe un singur proiect, ci trebuie să insistăm şi pe creşterea performanţei activelor financiare pentru că eu consider că, pe termen lung, este singura care poate crea lichiditate într-o piaţă".

O strategie de tip "şi şi şi", nu "sau sau sau" este una câştigătoare pentru întreaga piaţă de capital, a conchis domnul Stan.

(R.R.)

------------

Actualizare - DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Soluţiile propuse de BERD pentru conturile dormante încalcă dreptul de proprietate"

Soluţiile propuse de Banca Europenă de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru conturile dormante, cele care conform BERD nu au mai fost active timp de cinci ani sau mai mult, încalcă dreptul de proprietate aşa cum este definit în Constituţia României, a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Dan Paul a spus: "Atrag atenţia asupra unui proiect despre care se vorbeşte mult în piaţa de capital, care este şi proiect de lege şi ce se referă la secţiunea I a Depozitarului Central şi mai precis la conturile dormante. Ca urmare a Programului de Privatizarea în Masă (PPM), foarte mulţi cetăţeni au primit acţiuni, dar o parte din acestea nu s-a tranzacţionat deloc, fie pentru că lumea nu a vrut să le tranzacţioneze, fie pentru că moştenirile nu s-au făcut etc. Însă, în această secţiunea există şi deţineri de pachete care se pot tranzacţiona, ale unor persoane fizice sau juridice, care sunt active în piaţă".

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a continuat: "Într-un proiect al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare , conturile dormante sunt definite ca acele conturi care nu au fost active timp de cinci ani sau mai mult. Sunt cam 8,5 milioane de astfel de conturi, iar valoarea totală în euro a acestora ar fi în jur de 3 miliarde de euro, din care pachetele care sunt listate ar fi în sumă de 70 milioane de euro, dar nu cred că această ultimă cifră este corectă, estimarea mea fiind mai mare. O soluţie a BERD-ului este naţionalizarea acestor conturi dormante, prin mutarea lor în Fondul Naţional de Pensii sau la o agenţie guvernamentală, de unde banii ajung la bugetul de stat".

Potrivit oficialului Asociaţiei Brokerilor, o altă soluţie propusă de BERD este crearea unui fond de investiţii administrat printr-o societate de administrare a investiţiilor.

"Este un fel de naţionalizare mascată, pentru că cetăţenii deţinători ale acelor acţiuni ar primi în schimb titluri de participare la fondul de investiţii nou creat. Pentru pachetele deţinute de acţionarii ce au pachete de control sau care sunt activi, soluţiile BERD-ului implică Depozitarul Central şi brokerii. Aceste titluri, prin desfiinţarea Secţiunii I, se mută în custodie, într-o bancă custode sau la un broker, în Secţiunea II", a spus Dan Paul.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a subliniat că, în Constituţia României, la Articolul 44, se precizează că dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului sunt garantate.

"La Alineatul 2 se vorbeşte despre proprietatea privată care este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. În cazul în care această proprietate ar fi naţionalizată, ea se poate face doar pentru o cauză cu o utilitate publică, ceea ce nu este cazul de faţă. Eu cred că soluţia aleasă de BERD încalcă dreptul de proprietate aşa cum este prevăzut în Constituţia României", a adăugat Dan Paul.

În opinia preşedintelui Asociaţiei Brokerilor, aceste pachete de acţiuni sunt importante pentru BERD fiindcă au în componenţa lor multe acţiuni reziduale ale SIF-urilor.

(A.I.)

-----------

Actualizare - ALEXANDRU BUTEAN, CO-FONDATOR TRANSYLVANIA LABS: "Investiţia mondială în infrastructura pentru tehnologii financiare pe blockchain, peste 800 miliarde dolari în 2018"

Investiţia mondială în infrastructura pentru tehnologii financiare pe blockchain a depăşit 800 de miliarde de dolari în 2018, iar reţelele de minning au folosit peste 1% din consumul mondial de electricitate, potrivit domnului Alexandru Butean, co-fondator al Transylvania Labs, lector la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Domnia sa adaugă că, anul trecut, mai mult de 2000 de monede virtuale au fost disponibile pe pieţele bursiere alternative.

(A.V.)

------------

Actualizare - DANIEL DĂIANU, BNR: "Dacă va veni un alt şoc, va fi din pieţele de capital"

Dacă va veni un alt şoc în economiile internaţionale, atunci acesta nu va veni dinspre sectorul bancar, pentru că băncile centrale vor interveni, ci din pieţele de capital, este de părere Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi fost vicepreşedinte ASF.

În acest context, se impun şedinţe de lichiditate, este de părere domnia sa.

Daniel Dăianu a afirmat, printre altele: "Avem o piaţă de capital firavă, nu doar prin volumul de tranzacţii, ci şi prin companiile listate. Pieţele de capital din Europa sunt la mare distanţă de cele din SUA. (...) Uniunea pieţelor de capital este într-un stadiu stadiu foarte rudimentar". Companiile mici nu se pot lista în altă parte decât pe piaţa noastră, ci doar companiile mari au capacitatea să facă acest lucru, evidenţiază specialistul. Acesta arată că, la noi, operaţiunile nu sunt tranzacţionate. "Dacă pieţele de capital nu sunt bine reglementate, atunci avem mari probleme în ceea ce priveşte riscurile sistemice, pe piaţa internaţională", a mai spus domnul Dăianu, apreciind că sumele vehiculate în sectorul bancar "umblă", iar lichiditatea va dispărea precum apa în nisip.

În acest context, băncile centrale trebuie să fie foarte atente, atrage atenţia Daniel Dăianu, subliniind că trebuie să ne ajutăm companiile, chiar dacă multe preferă creditul bancar.

"Condiţiile economice, percepţia, perspectiva contează mult. Avem capitalizare şi diversificare foarte scăzute. Uniunea pieţelor de capital nu decolează, pentru că pieţele locale nu se dezvoltă, iar realitatea bate legislaţia. Pieţele de capital din UE se fragmentează, asemeni celor bancare", apreciază Daniel Dăianu.

Domnia sa este de părere că monedele nu vor putea fi susbstituite de cryptomonede: "Moneda are în spate ceea ce se numeşte împrumut de ultimă minstanţă, care este statul".

(E.O.)

-----------

Actualizare - Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA Society România: "Introducerea tehnologiei în sectorul financiar creşte eficienţa companiilor"

Introducerea tehnologiei (hardware şi software) în sectorul financiar, în cadrul modelelor de business ale instituţiilor financiare, conduce la accelerarea ciclurilor de dezvoltare industrială, la creşterea eficienţei companiilor şi la scăderea costului serviciilor pentru consumatori, potrivit domnului Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA Society România.

Domnia sa spune că, în ultimii ani, impactul tehnologiei asupra întregii economii s-a accelerat, iar tehnnologia este adoptată în sistemul financiar din ce în ce mai mult şi mai agresiv.

Adrian Codirlaşu subliniază că impactul tehnologiei financiare (Fintech) îl reprezintă descentralizarea, delocalizarea, dezintermedierea (tranzacţiile se fac Peer-to-peer), automatizarea, iar domeniile în care se aplică Fintech-ul sunt: robo-advisors, Peer-to-peer lending, consumer finance (credit scoring), plăţi mobile - care a avut cea mai mare dezvoltare, blockchain şi monede digitale, inteligenţă artificială, Big-data şi cloud computing, regtech (utilizarea tehnologiei de către organismele de reglementare ca să obţină date suplimentare despre funcţionarea sectorului financiar).

(A.V.)

----------

Actualizare - ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Contrapartea Centrală este în centrul iniţiativei de dezvoltare a pieţei secundare"

Iniţiativa construirii Contrapărţii Centrale se află în centrul demersului de dezvoltare a pieţei secundare a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Adrian Tănase a spus: "O piaţă de capital nu stă doar în cea primară ci trebuie să avem şi o piaţă secundară eficientă, ceea ce înseamnă ca mecanismele bursiere să fie disponibile investitorilor. Pot spune că eficientizarea pieţei secundare este un proces mult mai simplu decât eficientizarea celei primare, iar aici BVB are această iniţiativă a construirii Contrapărţii Centrale."

Directorul BVB a adăugat: "Tehnologia blockchain poate ajuta la eficientizarea proceselor, însă Contrapartea Centrală înseamnă mult mai mult decât tehnologie. Din acest motiv, noi propunem acţionarilor BVB şi coacţionarilor din CCP o soluţie prin care închiriem o tehnologie şi facem acest lucru pentru că ritmul de dezvoltare al tehnologiei este foarte rapid. Astfel, vrem să închiriem o tehnologie de la un CCP foarte prestigios din Europa şi să fim ancoraţi în dezvoltările pe care acest CCP le va face în viitor".

În plus, Adrian Tănase a subliniat că CCP-ul înseamnă, în principal, capital expus riscului.

"Este vorba despre capitalul prin care acest CCP garantează tranzacţiile şi deciziile de investment risk. Or, acest capital şi aceste decizii nu se pot revoluţiona prin tehnologii. Reprezintă bani reali care sunt expuşi riscului, care trebuie să garanteze tranzacţiile ce se fac prin bursă, iar decizia de investiţii este umană, fiind luată de o echipă locală de investment risk", a precizat directorul BVB.

De asemenea, Adrian Tănase a punctat că piaţa de capital funcţionează într-un cadru reglementat, fiind imposibilă dezvoltarea sa într-un mediu dereglementat iar, în acest context, bursele de valori şi brokerii se vor afla întotdeauna în centrul procesului.

(A.I.)

-----------

Actualizare - FLORIAN GOLDSTEIN, PREŞEDINTE GRUPUL DE PRESĂ BURSA: "Suntem pe o direcţie greşită şi trebuie să adoptăm nişte măsuri pentru dezvoltarea piaţei de capital"

Preşedintele Grupului de presă BURSA, Florian Goldstein: "Aceasta este a opta conferinţă pe care o organizăm pe subiectul pieţelor de capital, dar se găseşte în afara şirului tradiţional de conferinţe, deoarece consider că se desfăşoară într-un moment crucial pentru piaţa noastră de capital. Există o serie de transformări care au loc în pieţele de capital din pricina sau datorită valului de tehnologie nouă care străbate piaţa şi la care, pe de o parte, Europa are o reacţie divergentă, iar pe de altă parte, noi înşine suntem preocupaţi de probleme locale".

Domnia sa a adăugat: "Suntem la aproape un sfert de veac de < < dezvoltare > > a pieţei de capital. Între ghilimele dezvoltare pentru că este o direcţie greşită pe care am apucat-o, doctrinar, acum 25 de ani, şi mi se pare că, în acest moment, ar trebui să ne trezim şi să ne dăm seama că suntem pe o direcţie greşită si că trebuie să adoptăm nişte măsuri pentru ca realmente să dezvoltăm piaţa de capital. În ziarul de astăzi am publicat un releveu, un raport amanunţit asupra pieţei de capital. Acolo arăt că piaţa noastră nu serveşte capitalizării societăţilor emitente, nu serveşte economiei naţionale prin reprezentativitatea informaţiilor pe care le furnizează, iar, în al treilea rand, nu atrage investitori. Dacă pe aceste trei segmente nu-şi îndeplineşte funcţiile, părerea mea este că bursa este aproape inutilă".

(M.G.)

-------

Actualizare - GHEORGHE PIPEREA: "Tranzacţiile efectuate pe platformele blockchain sunt dezintermediate"

Tehnologia blockchain este un tip special de contabilitate publică, descentralizată, a spus avocatul Gheorghe Piperea. Specialistul a menţionat: "Este un registru contabil ubicuu, nelocalizat în vreun server central şi nesupus intermedierii sau controlului vreunui administrator, în care se stochează şi se actualizează permanent toate tranzacţiile, informaţiile şi valorile asociate acestora, pentru a le face acccesibile, oricând şi de oriunde, utilizatorilor.

Tranzacţiile efectuate pe platformele blockchain sunt dezintermediate, participanţii acţionând ca între egali (peer-to-peer). O tranzacţie odată efectuată, nu mai poate fi modificată retroactiv (block) şi se înregistreaza în lanţ într-o bază de date în continuă dezvoltare, care păstrează «lanţurile» de tranzacţii (chain). Distribuirea şi stocarea acestui registru contabil în reţea, la dispoziţia utilizatorilor şi spre stocarea sa insularizată, descentralizată, este o bună metodă de prevenţie a erorilor de înregistrare şi a fraudelor. Se poate presupune că informaţiile şi tranzacţiile sunt mai sigure dacă sunt distribuite în întreaga comunitate, întrucât o persoană sau un grup de persoane nu pot avea monopolul sau controlul asupra informaţiilor stocate. Accesul (nelimitat) la informaţii înseamnă control, deci inechitate şi pierderea neutralităţii informaţiei, în timp ce descentralizarea înseamnă echitate şi diviziunea justă a muncii cognitive".

O mare parte din caracteristicile cryptomonedelor si, mai ales, din îngrijorările care însoţesc punerea lor pe piaţă se pot translata şi la cryptoinstrumentele financiare, a mai sus Gheorghe Piperera.

Avocatul subliniază că monedele virtuale create pe platformele blockchain sunt unităţi digitale de cont, dematerializate şi (presupus) securizate prin criptare, la ele având acces doar posesorul celor două "chei" (publică şi privată) cu care se poate pătrunde şi opera în sistemul digital descentralizat care le găzduieşte.

Domnia sa a precizat: "În vederea schimbului de valori, participanţii interacţionează de la egal la egal (peer-to-peer), fără intermedierea unei bănci comerciale sau centrale. Cryptomonedele sunt informaţii stocate şi încriptate prin tehnologia blokchain. Circulaţia si tezaurizarea aces-tora se realizează doar prin transferul celor două chei de acces. Deşi nu sunt bani în sens fizic, cryptomonedele pot fi, totuşi, fracţionate sau multiplicate, punerea în circulaţie şi tezaurizarea putând viza toate sau doar o parte a unităţilor de cont deţinute (ori subdiviziuni ale acestora).

Cryptomonedele se bazează exclusiv pe încrederea utilizatorilor în sistemul descentralizat, în participanţii de la egal la egal la sistem şi în capacitatea de a-şi menţine sau majora valoarea în timp. Statul sau băncile centrale nu au niciun rol în creaţia, circulaţia şi tezaurizarea cryptomonedelor, întrucât reţeaua care le găzduieşte şi tranzacţiile în care sunt utilizate sunt delocalizate în spaţiul virtual liber şi nemărginit al internetului.

Tranzacţiile în monede digitale sunt «atractive» pentru că dau aparenţă anonimatului. De fapt, spre deosebire de tranzacţiile cu cash, în cazul tranzacţiilor cu monedă digitală rămâne o înregistrare permanentă în contabilitatea publică, descentralizată, informaţie care poate fi recuperată de specialiştii în IT. După expresia lui Mervyn King, un fost guvernator al Băncii Angliei, aceste tranzacţii sunt mai degrabă pseudonime decât anonime".

Printre problemele care pot fi cauzate sau ocazionate de tranzacţiile cu cryptomonede se numără suspiciunile de terorism, de spălare de bani şi de trafic de droguri sau de fiinţe umane. Aceste tranzacţii sunt deja supuse "scanării" de către serviciile secrete şi de către autorităţile de anchetă penală.

Tehnologia de tip blockchain permite, cel puţin teoretic, înlăturarea intermedierii, iar acest lucru este riscant, întrucât intermedierea este însuşi comerţul, consideră specialistul. Acesta arată: "Dacă am trece la sistemul tranzacţiilor bilaterale în care toţi am cumpăra şi vinde bunuri, servicii şi active prin transferuri de (fracţiuni) avere, fără intermedierea comercianţilor sau a băncilor, atunci nici banii, nici băncile nu ar mai fi necesari în forma lor actuală13. Chiar dacă banii, aşa cum îi ştim, vor dispărea ca mijloace de plată, vom avea în continuare nevoie de o unitate stabilă de cont (un criteriu de referinţă, o unitate de măsură, ca în cazul etaloanelor folosite pentru lungimi, greutăţi, temperatură) pentru a stabili preţul bunurilor şi al serviciilor şi pentru a tezauriza averea".

(E.O.)

-------

Actualizare - GABRIEL GRĂDINESCU, ASF: "ASF a avertizat investitorii asupra volatilităţii preţurilor criptomonedelor"

Înfiinţarea Contrapărţii Centrale aduce acel plus de credibilitate pieţei de capital din România şi reprezintă un factor hotărâtor în dezvoltarea produselor derivate, a declarat Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil cu piaţa de capital.

Domnia sa a adăugat că pentru ASF, instituţia Contrapărţii Centrale reprezintă o cărămidă pusă la temelia pieţei de capital, fiind un plus pentru dezvoltarea acesteia şi pentru atingerea statutului de piaţă emergentă.

Vicepreşedintele ASF a mai precizat că ASF a aprobat diminuarea comisioanelor de tranzacţionare a cotei percepute din valoarea tranzacţiilor cu instrumente financiare încheiate în cadrul BVB şi care vor fi compensate prin Contrapartea Centrală locală, la cel puţin 0,03% (scădere cu 50% faţă de valoarea actuală) şi cel mult 0,02% (scădere cu 66,67%).

Gabrile Grădinescu a adăugat: "Sunt voci care susţin că utilizarea tehnologiilor Blockchain ar face pe viitor inutilă Contrapartea Centrală. Nimic mai greşit! Considerăm că cele două pot fi complementare. Contrapartea Centrală se adresează contractelor derivate la termen (în cazul nostru Contrapartea Centrală va oferi chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacţiile desfăşurate în piaţa energiei), iar prin Blockchain se pot efectua tranzacţiile de tip swap".

Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine în mod necondiţionat înfiinţarea Contrapărţii Centrale, a ţinut să precizeze vicepreşedintele ASF.

General vorbind, un cryptoasset este o reprezentare digitală protejată prin criptografie a valorii sau a drepturilor contractuale, care se bazează pe o anumită tehnologie a registrelor distribuite şi care pot fi transferate, stocate sau tranzacţionate electronic, a mai afirmat Gabriel Grădinescu.

Piaţa Cryptoassets este extrem de dinamică; începând cu anul 2009, au fost emise peste 2.000 de criptomonede, capitalizarea totală a acestora se ridică, în prezent, la aproximativ 110 miliarde de euro, în scădere, de la un vârf de peste 700 de miliarde euro, în ianuarie 2018, conform datelor prezentate de oficialul ASF.

Practic, în anul 2018, piaţa criptomonedelor a cunoscut o implozie, Bitcoin - cea mai cunoscută criptomonedă înregistrand o pierdere de peste 75% (de la un maxim de aproximativ 20.000 de dolari înregistrat în data de 11 decembrie 2017, la o valoare actuală de circa 4.000 dolari).

Bitcoin reprezintă peste jumătate din valoarea raportată a capitalizării totale a pieţei de criptomonede, în contextul în care primele cinci criptomonede reprezintă aproximativ 75% din capitalizarea de piaţă raportată.

În noiembrie 2017 şi în februarie 2018, ESMA împreună cu EBA şi EIOPA au emis două avertizări privind monedele virtuale şi ofertele iniţiale de criptomonede (ICO), ca urmare a îngrijorărilor legate de speculaţiile din jurul acestor instrumente şi de faptul că investitorii nu au cuantificat exact riscurile ridicate pe care şi le asumă, a mai precizat Gabriel Grădinescu.

Domnia sa a mai adăugat că, de asemenea, au fost identificate riscuri care ar putea rezulta din fraude, atacuri cibernetice, spălare de bani şi manipularea pieţei. În ceea ce priveşte stabilitatea financiară, datorită dimensiunii relativ reduse a pieţei de criptomonede, ESMA apreciază că, cel puţin la momentul actual, aceasta nu poate fi pusă în discuţie.

"Şi la nivelul ASF au fost emise avertizări cu privire la tranzacţionarea CFD-urilor pe criptomonede, având în vedere faptul că aceasta reprezintă o investiţie speculativă extrem de riscantă, recomandată doar investitorilor care înţeleg şi îşi asumă riscurile asociate acestor produse", a subliniat reprezentantul ASF.

Totodată, ASF a atras atenţia investitorilor cu privire la aspecte privind volatilitatea preţurilor criptomonedelor, riscurile aferente utilizării unui efect de levier mare, transparenţa preţului activelor suport şi nivelul comisioanelor, a mai adăugat vicepreşedintele ASF.

Gabriel Grădinescu a precizat că veştile rele se opresc aici, ţinând cont că aceste cryptoassets au venit la pachet cu un sistem de plăţi bazat pe o tehnologie blockchain, care este într-o continuă evoluţie.

Domnia sa a explicat că un studiu realizat de Price Waterhouse&Coopers în anul 2018 a scos în evidenţă faptul că există indicii temeinice că în viitorul apropiat tehnologia blockchain va influenţa în mod semnificativ mediul de business.

De asemenea, studiul scoate în evidenţă faptul ca tehnologia s-a dezvoltat cel mai mult în SUA, dar peste 3-5 ani liderul va deveni China.

"În anumite medii a început deja să se vehiculeze idea că Blockchain va reprezenta pentru pieţele financiare ceea ce internetul a reprezentat pentru media. Adică o schimbare fundamentală de paradigmă", a explicat Gabriel Grădinescu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară urmăreşte cu atenţie evoluţiile tehnologiilor noi, cum sunt şi cryptomonedele, pentu a putea evalua riscurile şi beneficiile acestora pentru piaţa locală. Acest aspect este cu atât mai important cu cât una dintre misiunile fundamentale ale ASF vizează protejarea drepturilor şi intereselor consumatorilor, precum şi creşterea gradului de informare a acestora, a evidenţiat Gabriel Grădinescu.

(A.T.)

---------

Specialişti români şi străini din piaţa de capital urmează să dezbată, astăzi, teme fierbinţi ale domeniului, în cadrul celei de-a opta ediţii a Conferinţei "BURSA" dedicată sectorului.

Evenimentul "Tendinţe în pieţele de capital; Dezbatere asupra problemelor pieţei noastre", care se va desfăşura în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), este structurat în două paneluri şi propune ca subiecte procesul dezintermedierii, conex la utilizarea tehnologiei blockchain şi a cryptoasseturilor, necesitatea derivatelor - utilitatea Contrapărţii Centrale (CCP), căile extinderii participării la piaţa bursieră, consecinţele măsurilor prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă nr.114 asupra pieţei de capital.

Adoptarea OUG 114/2018 exprimă lipsa de respect a Ministerului Finanţelor faţă de pieţele financiare bancare şi nebancare sau faţă de sectoare strategice ale economiei, cum este cel energetic, ne-a spus, Mircea Ursache, fost vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-un interviu pe care ni l-a acordat în preambulul conferinţei. "A fost o decizie care a arătat că pe guvernanţi nu-i interesează ce spune piaţa, drept dovadă că măsurile din Ordonanţă au fost ameliorate ulterior, dar nu suficient. Practic, este o metodă caracteristică manierei în care Ministerul Finanţelor a tratat piaţa financiară nebancară reglementată", ne-a mai spus domnia sa.

Despre tehnologia blockchain, avocatul Gheorghe Piperea susţine că este un tip special de contabilitate publică, descentralizată. Specialistul ne-a transmis: "Este un registru contabil ubicuu, nelocalizat în vreun server central şi nesupus intermedierii sau controlului vreunui administrator, în care se stochează şi se actualizează permanent toate tranzacţiile, informaţiile şi valorile asociate acestora, pentru a le face acccesibile, oricând şi de oriunde, utilizatorilor".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. buna dezbatere

    1. Ramanem cu dezbaterea lor. Lichiditate aproape zero. Deci totul ok!

      Din pacate la asa conducatori de sifuri.

    Exceptional conceptul conferintei!

    Palavrageala fara rost a managerilor de Sif-uri care nu au adus nici un plus valoare pentru actionarii cuponari in 20 de ani.

    Ala de la sif 3 vrea acum in AGOA sa isi traga 7.000.000 lei pentru ei si actionarilor sa le dea 22.000.000 lei dividende.

    Vi se pare ca au avut un an 2018 extraordinar din punct de vedere al profitului la sif 3? 

    1. Dumneavoastra ati investit bani?

      Am investit,da.

      Dar nu are nici o legatura cu asta. 

      Alalalt ce este seful brokerilor vrea iar consolodare ceea ce la sif2 si sif 3 nu a trecut.

      Adica sa scape de actionarii cuponari fara sa plateasca la valoarea activului si nu la valoarea nominala. 

      *consolidare

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb