CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/ CRISTIAN PÂRVAN, AOAR: "Problema creditării companiilor devine extrem de grea"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2013

"Problema creditării companiilor devine extrem de grea"

Încrederea mediului de afaceri în autorităţi nu are cum să crească în condiţiile în care transparenţa acestora scade, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa subliniază că niciuna dintre măsurile adoptate de stat nu ajută companiile, acestea bazându-se doar pe profitul propriu.

"Niciun guvern, nici cel actual, nu a răspuns apelurilor noastre", a precizat Cristian Pârvan, adăugând că mediul de afaceri solicită ca după adoptarea fiecărei măsuri să fie întocmit un raport privitor la efectele acesteia în economie, la un interval de şase luni de la implementare.

Reprezentantul AOAR este de părere că, pentru stabilitatea unei economii, este foarte important modelul ei de dezvoltare: "În Europa este clar: modelul de dezvoltare este bazat pe cunoaştere. În România, băncile au anunţat că finanţează agricultura, energia şi fondurile europene. Şi atunci unde este cercetarea?".

Băncile se confruntă cu provocări uriaşe, fiind puse în situaţia să îşi reducă activele cu diverse sume, de la 2.800 de miliarde euro până la 4.500 de miliarde euro, susţine reprezentantul AOAR, potrivit căruia această situaţie vine ca urmare a instabilităţii generată de apetitul speculativ.

În aceste condiţii, problema creditării companiilor devine extrem de grea, în Europa creditarea scăzând cu 2%. Cristian Pârvan a subliniat că mediul economic a trecut, de-a lungul vremii, prin câteva "şocuri absolut uimitoare provocate de cursul de schimb, cu implicări majore asupra mediului de afaceri".

"BNR ar fi putut face nişte lucruri pe care le cerem de ani de zile, dar pe care nu le-a făcut. Dacă economia nu performează, nici BNR nu poate performa", a mai spus domnia sa.

Printre propunerile mediului de afaceri se numără utilizarea, de către BNR, a rezervelor minime obligatorii ca o resursă pentru bănci, astfel încât acestea să crediteze producţia; realizarea unei scheme de garanţii mai flexibilă în raport cu realitatea; tratarea diferenţiată a companiilor care nu au datorii la stat faţă de cele cu arierate; crearea unor fonduri de risc etc.

Cristian Pârvan a menţionat că statul trebuie să-şi întoarcă toate măsurile către companii, care, dacă performează, vor conduce la dezvoltarea economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb