CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/ DAN SANDU, NEXTEBANK: "Băncilor româneşti le lipseşte capacitatea să restructureze companii"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2013

"Băncilor româneşti le lipseşte capacitatea să restructureze companii"

Instituţiile de credit din ţara noastră nu au capacitatea să restructureze companii, acesta fiind atributul băncilor de investiţii, arată Dan Sandu, preşedintele executiv al Nextebank. "Nu băncile comerciale sunt cele care restructurează companii, ci băncile de investiţii, care lipsesc din România. Probabil că este momentul să invităm astfel de bănci la noi în ţară sau să creăm unele", a declarat domnia sa.

Atunci când băncile încep să se gândească la restructurarea companiilor, înseamnă că decizia de acordare a finanţării respective a fost eronată şi nici restructurarea finanţării nu a dat roade, explică Dan Sandu. "Trebuie ca baza de acordare a creditului şi monitorizarea sa ulterioară să fie solide, iar dacă apar probleme, este nevoie de intervenţii timpurii. În momentul în care ajungem să stăm de vorbă cu administratorii judiciari şi speciali, putem spune că ne apropiem de default", a afirmat bancherul.

Decizia de acordare a unui credit nu ar trebui să fie luată de către un comitet, ci de către o persoană, care să poarte responsabilitatea acesteia, în opinia preşedintelui executiv al Nextebank. "Într-un comitet, există întotdeauna un individ < alfa >, care are o influenţă superioară celorlalţi membri şi îşi poate impune voinţa. Din acest motiv, comitetul nu aduce o valoare adăugată", susţine domnia sa.

Atunci când o bancă analizează o solicitare de finanţare, primul lucru pe care trebuie să îl aibă în vedere este capacitatea managerială şi intenţia de rambursare a împrumutului, iar cel de al doilea constă în capacitatea de plată a companiei, potrivit lui Dan Sandu. Baza creditării o reprezintă fluxul de lichiditate al unei firme, nu valoarea garanţiilor pe care aceasta le deţine, subliniază bancherul. "Garanţiile nu trebuie să fie privite drept o sursă primară de plată, ci una secundară sau terţiară. Reglementările prudenţiale impun băncilor să fie cât mai neutre posibil din punct de vedere al capitalului, iar garanţiile au rolul să completeze necesarul de capital", a declarat preşedintele Nextebank.

Băncile ar trebui să fie mai active din punct al comunicării, ca să poată să transmită publicului informaţii importante cu privire la situaţia sistemului, precum şi la produsele şi serviciile pe care le oferă, este de părere Dan Sandu. Domnia sa a continuat: "Nivelul creditelor neperformante este unul ridicat, de peste 20%. Însă o mare parte a acestor credite sunt provizionate, nivelul de acoperire fiind unul bun. Astfel de lucruri trebuie comunicate publicului".

Antreprenorii nu trebuie să privească relaţia cu băncile doar din punctul de vedere al obţinerii de credite, acestea putând să ofere şi alte servicii necesare activităţii lor, potrivit preşedintelui Nextebank.

Bancherul a atras atenţia că puţine companii au trezorieri corporativi, care să le administreze lichidităţile, ceea ce reprezintă un risc pe care şi-l asumă, în condiţiile în care lipsa lichidităţilor le afectează capacitatea de plată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb