CONFERINŢA BURSA: "ROLUL BĂNCILOR ÎN RESTRUCTURAREA COMPANIILOR"/ GHEORGHE PIPEREA, PIPEREA ŞI ASOCIAŢII: "Restructurarea companiilor trebuie văzută în dimensiunea sa socială"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2013

"Restructurarea companiilor trebuie văzută în dimensiunea sa socială"

Reeşalonarea datoriilor nu este suficientă în procesul de restructurare

Problema finanţării în cazul restructurării priveşte doar societăţile mijlocii şi mari, întrucât nu există reglementări pentru IMM-uri

Băncile din ţara noastră s-au implicat, după anul 2009, în restructurarea întreprinderilor, însă, de regulă, această restructurare s-a produs pe termen scurt şi individual, adică numai în privinţa raportului dintre societate şi bancă, a declarat domnul Gheorghe Piperea, partener în cadrul societăţii de avocatură Piperea şi Asociaţii, atrăgând atenţia că reeşalonarea datoriilor nu este suficientă, fiind necesar ca întreprinderea aflată într-o asemenea situaţie să fie văzută în dimensiunea sa socială.

Domnul Piperea a menţionat că, în procesul de restructurare, trebuie avuţi în vedere aşa-numiţii "stakeholders" - acţionarii indirecţi -, respectiv furnizorii de utilităţi, salariaţii (care pot declanşa greve în orice moment, afectând producţia) şi Fiscul, acesta din urmă având avantajul că poate popri conturile debitorilor.

"O restructurare trebuie făcută cu respectarea tuturor acestor condiţionalităţi majore", a subliniat Gheorghe Piperea, adăugând: "În perioada 2009-2013, băncile au încercat - uneori din răsputeri - restructurarea societăţilor, dar pentru că aceasta a fost făcută doar în relaţia cu banca, în condiţii dure, rezultatele au fost doar pe termen scurt, punctuale, nu au avut eficienţa necesară să evite insolvenţa, determinând eşecul întreprinderii, respectiv catastrofa creditorilor".

Potrivit afirmaţiilor domnului Piperea, în ţara noastră există peste 35.000 de societăţi în insolvenţă, în care lucrează peste 200.000 de angajaţi. Datele ultimilor 2-3 ani arată că 96% din aceste societăţi sunt în faliment, a afirmat Gheorghe Piperea, menţionând că "nu trebuie să ne speriem de statistici", întrucât, în realitate, restul de 4% sunt societăţi care au cei mai mulţi acţionari indirecţi şi cele mai multe şanse de restructurare.

Domnul Piperea a arătat că, în general, în cazul restructurării societăţilor se pune problema finanţării doar a celor mijlocii şi mari, cu foarte mulţi acţionari indirecţi, întrucât nu există reglementare în materie pentru IMM-uri. "Aici este zona unde se întâmplă cele mai multe neplăceri, unde se regizează falimente. Totuşi, aceste situaţii reprezintă excepţii, IMM-urile intrând în insolvenţă din cauza condiţiilor economice nefavorabile. Nu există, din punct de vedere practic sau al reglementării, o soluţie pentru salvarea IMM-urilor", a precizat domnul Piperea, amintind că, deocamdată, există o propunere la nivel european, care prevede acordarea de facilităţi celor care se implică în salvarea de la insolvenţă a IMM-urilor.

Gheorghe Piperea: "Problema majoră la finanţarea unei companii este insolvenţa - un stigmat nemeritat de multe societăţi. Băncile refuză să încheie contracte de finanţare cu astfel de firme".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb