CONFERINŢA "BURSA" TENDINŢE ÎN PIAŢA DE CAPITAL / DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR "Soluţiile propuse de BERD pentru conturile dormante încalcă dreptul de proprietate"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2019

Dan Paul

Dan Paul

"Cea mai bună variantă prin care titlurile din conturile dormante pot fi introduse în piaţă este consolidarea acţiunilor", susţine Preşedintele Asociaţiei Brokerilor

Soluţiile propuse de Banca Europenă de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru conturile dormante, cele care conform BERD nu au mai fost active timp de cinci ani sau mai mult, încalcă dreptul de proprietate aşa cum este definit în Constituţia Româ­niei, a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Dan Paul a spus: "Atrag atenţia asupra unui proiect despre care se vorbeşte mult în piaţa de capital, care este şi proiect de lege, ce se referă la Secţiunea I a Depozitarului Central şi mai precis la conturile dormante. Ca urmare a Programului de Privatizare în Masă (PPM), foarte mulţi cetăţeni au primit acţiuni, dar o parte din aces­tea nu s-a tranzacţionat deloc, fie pentru că lumea nu a vrut să le tranzacţioneze, fie pentru că proprietarii nu mai există iar moştenirile nu s-au făcut etc. Însă, în această secţiune există şi deţineri de pachete care se pot tranzacţiona, ale unor persoane fizice sau juridice, care sunt active în piaţă".

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor a continuat: "Într-un proiect al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, conturile dormante sunt definite ca acele conturi care nu au fost active timp de cinci ani sau mai mult. Sunt cam 8,5 milioane de astfel de conturi, iar valoarea totală în euro a acestora ar fi de 2,9 miliarde de euro, din care pachetele care sunt listate ar fi în sumă de 70 milioane de euro, dar nu cred că această ultimă cifră este corectă, estimarea mea fiind mai mare. O soluţie a BERD-ului este naţionalizarea acestor conturi dormante, prin mutarea lor în Fondul Naţional de Pensii sau la o agenţie guvernamentală, de unde banii ajung la bugetul de stat".

Potrivit oficialului Asociaţiei Brokerilor, o altă soluţie propusă de BERD este crearea unui fond de investiţii administrat printr-o societate de administrare a investiţiilor.

"Este un fel de naţionalizare mascată, pentru că cetăţenii deţinători ale acelor acţiuni ar primi în schimb titluri de participare la fondul de investiţii nou creat.

Pentru pachetele deţinute de acţionarii ce au pachete de control sau care sunt activi, soluţiile BERD-ului implică Depozitarul Central şi brokerii. Aceste titluri, prin desfiinţarea Secţiunii I, se mută în custodie, într-o bancă custode sau la un broker, în Secţiunea II", a spus Dan Paul.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Brokerilor, în Constituţia României, la articolul 44, se precizează că dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului sunt garantate.

"În alineatul 2 se vorbeşte despre proprietatea privată care este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. În cazul în care această proprietate ar fi naţionalizată, ea se poate face doar pentru o cauză cu o utilitate publică, ceea ce nu este cazul de faţă (...). Eu cred că soluţia aleasă de BERD încalcă dreptul de proprietate aşa cum este prevăzut în Constituţia României (...) Cred că dacă acest proiect ar trece, s-ar crea un precedent periculos", a subliniat Dan Paul.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Brokerilor, cea mai bună varinată prin care aceste titluri pot fi introduse în piaţă este consolidarea acţiunilor.

"Majorarea valorii nominale a acţiunilor unei companii, adică procesul de consolidare, este singura excepţie prevăzută de legea 31 prin care cetăţea­nul îşi poate primi banii dacă are mai puţin de o acţiune. În plus, prin această consolidare putem evita ca, pe viitor, să avem pachete de acţiuni reziduale de la SIF­-uri", a spus Dan Paul.

Reprezentantul intermediarilor pieţei a adăugat: "O altă variantă pe care noi brokerii am propus-o este o simplificarea tranzacţionării acestor acţiuni. O evitare, prin lege, de la plata taxelor notariale, astfel încât să nu mai avem o birocraţie mare atunci când vindem acţinile. Vânzarea unui pachet mic de titluri, de pildă 6 acţiuni la un SIF, este nerentabilă pentru un broker. Comisioanele sunt mai mari şi hârţogăraia pusă de ASF este atât de mare încât renunţăm la tranzacţionarea acestor acţiuni, din cauza costurilor (...)

Noi (n.r. Asociaţia Brokerilor), împreună cu bursa, am propus ASF-ului un proiect de marketing prin care brokerii s-ar plimba prin ţară cu un tir pe care să scrie Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central, iar în acest tir să existe o bancă care să plătească cash pentru acţiuni (dar pentru asta trebuie o autorizare de la ASF, pentru ca plata să se făcă în T+0), în care să fie Depozitarul Central care să elibereze extrasul de cont gratuit. Astfel am face şi o promovare gratuită bursei şi am ajuta pe toată lumea. ASF-ul din păcate mi-a răspuns că încurajez furtul de acţiuni. Atât înţelege ASF-ul despre marea privatizare, despre cupoane etc".

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Brokerilor aceste pachete de acţiuni, denumite dormante, sunt importante pentru BERD fiindcă au în componenţa lor multe acţiuni reziduale ale SIF-urilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tot dormind au primit acei cetateni si acele actiuni reziduale la sifuri, nu as vedea o problema, problema e ca avem cvorumuri de rahat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb