CONFERINŢA "BUSINESS ŞI ANTREPRENORIAT" Mihai Daraban, CCIR: "Înainte să ajutăm foarte mult companiile mici, să avem grjă să nu le omorâm pe cele mari"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 5 mai 2023

Mihai Daraban

Mihai Daraban

Înainte să ajute foarte mult companiile mici, autorităţile trebuie să aibă grjă să nu le omoare pe cele mari, este de părere Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Acesta a menţionat: "Camera de Comerţ, asemeni sistemului cameral în general, a fost casa agenţilor economici mari, dar întotdeauna a fost alături de IMM. Trebuie însă ca, înainte să-i ajutăm foarte mult pe cei mici, să nu-i omorâm pe cei mari.

Avem o polarizare a economiei şi nu cred că trebuie încurajată atomizarea ei prin politici guvernamentale, ci trebuie presat pentru asociativitate. În agricultură, Polonia depăşeşte România cu o treime, ca suprafaţă, şi are 90.000 de fermieri. Noi avem 796.000, din care 580.000 deţin între 3 şi 5 hectare. Credeţi că putem fi competitivi? Cei competitivi rămân circa 40.000. În acest context, cei cu 3-5 ha trebuie susţinuţi să se asocieze, să se stabilească un prag de la care să se poată face subvenţii. Agricultura vorbeşte de la sine, arătând cât de atomizaţi suntem. Aşadar, politicile guvernamentale trebuie să împingă spre asociativitate, pentru că suntem prea fragmentaţi, iar în acest sens trebuie să ştim care sunt jucătorii din teren".

Printre altele, Mihai Daraban a subliniat că economia s-a schimbat radical şi că învăţământul românesc, care face multă risipă inutilă, nu se adapează situaţiei actuale şi meseriilor viitorului.

Preşedintele CCIR consideră: "Noi întotdeauna am încercat să ieşim în spaţiul public cu apelul către societate şi către guvernanţi de a evita imponderabilitatea şi de a fi cu picioarele pe pământ. (...) Avem 744.259 de microîntreprinderi care ne-am aştepta să angajeze măcar 2-3 milioane de oameni, însă nici un milion nu angajează. Din pacate, capitalul românesc are o dinamică pozitivă, dar lentă. Acum opt ani aveam 46 de privaţi cu capital 100% românesc ce deţineau o cifră de afaceri de peste 100 milioane euro, acum am ajuns la 76. Este un trend pozitiv, dar lent, întrucât ne-am aştepta la o dublare de la an de an. Cei cu cifră de afaceri între 50 şi 100 de milioane sunt 150, de la 95 acum opt ani.

În acelaşi timp, se adânceşte deficitul balanţei comerciale. Am ajuns la 34,1 miliarde euro după 2022, faţă de 28,3 miliarde la sfârşitul lui 2021 şi faţă de 23,8 la finalul lui 2020. În 2015, deficitul comercial era 8,7 miliarde euro. Cred că cifra de la import de 126 de miliarde de euro trebuie foarte clar explicitată antreprenorilor români, ca să ştim ce vrea consumatorul român. Din cele 34,1 miliarde, doar circa 2 miliarde sunt dedicate produselor alimentrae. Cred că trebuie încurajată o fiscalitate redusă şi predictibilă, astfel încât să atragem producţia de bunuri de larg consum".

Nimeni nu face stocuri din import, mai arată domnia sa, apreciind că este nevoie să se vină în sprjinul consumatorului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Înainte să avem grijă de cei mici, să avem grijă de Iulius și de SNC :)

    1. Corect!

      In presa locala din Iasi la articolele despre Iulius&co comentariile sunt blocate de catre redactiile respective.

      Oare de ce? 

    lol!!!

    pai real ciclic pe alea mici le omorati! cele mari devin mai mari si monopol canibalizeaza tot. 

    grosul economiei e tinut de SMEuri nu de giganti! 

    s c cret 

    Acest domn are un super,super salariu plus multe,multe alte beneficii! Sunt meritate??

    Nu se mai oprește din cerut ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb