CONFERINŢA PENTRU DEZVOLTARE ECONOMICĂ A EGIPTULUI Contracte de peste 175 miliarde de dolari pentru relansarea Egiptului

MARCELA GANEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 aprilie 2015

Drumul către relansare al Egiptului, va fi dificil şi costisitor, a declarat, recent, preşedintele Egiptului Abdel-Fattah el-Sissi, în cadrul Conferinţei pentru Dezvoltarea Economică a Egiptului din luna martie, care a reunit 22 de şefi de stat şi 3500 delegaţi. În cadrul acestui eveniment, au fost semnate contracte în valoare de peste 175 miliarde de dolari, gata să fie implementate, în condiţiile în care Abdel-Fattah el-Sissi a precizat că Egiptul are nevoie de încă 200-300 miliarde de dolari pentru o reconstrucţie completă.

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit şi Bahrain sunt cei mai mari contributori la relansarea Egiptului, anunţând peste 12 miliarde de dolari în ajutoare şi investiţii. Şi ţări occidentale cum ar fi SUA, Franţa, Marea Britanie şi Italia şi-au arătat interesul pentru investiţii în această ţară, iar instituţii financiare importante precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Europeană de Investiţii au fost reprezentate la eveniment.

Majoritatea celor prezenţi, s-au arătat interesaţi de finanţe şi piaţa de capital, alţii de construcţii, energie, "alte" industrii sau sectorul manufacturier.

Capitala administrativă a Egiptului se mută de la Cairo

Liderii egipteni şi-au anunţat intenţia să mute capitala administrativă a Egiptului din istoricul Cairo într-un nou oraş care se va construi la sud, în provincia Giza, lângă Cairo, în care se estimează că vor locui 7 milioane de oameni. Firma egipteană de imobiliare Palm Hills şi firma emirateză de imobiliare Emaar Properties au semnat un memorandum de 45 miliarde de dolari cu Ministerul Egiptean al Locuinţelor pentru guvernoratul Ghiza, pentru care se aşteaptă un profit investiţional de 25-30% şi care va găzdui noua capitală administrativă.

De asemenea, guvernoratele Port Said, Ismailia şi Suez având 6 porturi, vor beneficia de construirea unui centru logistic şi industrial internaţional, un mega-proiect ce va necesita 15 miliarde de dolari pentru utilităţi şi 6 gigawatti de energie şi va include 3 zone economice ce vor acoperi 500 kmp: zona de la est de Port Said cu portul pentru operaţiuni cargo şi zona industrială de 40 kmp cu industrie uşoară şi medie, zona Qantara cu industrie alimentară, dată fiind proximitatea terenurilor agricole, IMM-uri, industrie textilă, zone rezidenţiale şi imobiliare, şi zona Ain Al-Sokhna la 80 kmp în nord- vestul Suezului, cu industrie medie şi grea. Un port va servi drept poarta Egiptului către Ţările Golfului şi le va lega de Africa şi Asia.

Banca Mondială a alocat 5 miliarde de dolari pentru Egipt pentru următorii 4 ani, a declarat Hafez Ghanem, vice-preşedinte al Băncii Mondiale pentru Regiunea Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Portofoliul Băncii din Egipt se concentrează pe crearea de locuri de muncă în sectorul privat şi servicii sociale.

Jin-Yong Cai, prim vice-preşedinte şi Director General al Corporaţiei Financiare Internaţionale a Băncii Mondiale, a declarat că nu se poate face reconstrucţia infrastructurii în Egipt doar din capital străin şi, astfel, Egiptul va trebui să mobilizeze propriul capital pentru a atenua riscurile investiţiilor străine. De asemenea, Ambroise Fayolle, vice-preşedinte al Băncii Europene de Investiţii, a declarat că instituţia a investit 2 miliarde euro într-o linie de proiecte de finanţare din Egipt.

Egiptul a semnat patru acorduri cu Banca Islamică de Dezvoltare (IDB) în valoare totală de 800 milioane de dolari ca să finanţeze patru proiecte majore: proiectul energetic egipteano-saudit cu finanţare de 220 milioane de dolari, proiectul de dezvoltare a aeroportului din Sharm El-Sheikh cu o primă tranşă de finanţare de 226,8 milioane de dolari şi finanţarea pentru rafinăria Assiut de 198 milioane de dolari.

Compania Egipteană de Petrol (EGPC) a semnat un acord cadru de 3 miliarde de dolari cu Corporaţia Financiară Internaţională Islamică , afiliată Băncii Islamice de Dezvoltare, pentru import de produse de petrol pe piaţa egipteană în următorii 3 ani.

Firma Al Swidan Group din EAU a încheiat două contracte în valoare de 6 miliarde de dolari cu Egiptul pentru a investi în hub-ul logistic cerealier din Damietta, în Delta Nilului, şi în Proiectul de Dezvoltare a Canalului Suez.

Egiptul şi Cipru au finalizat un memorandum de schimb de informaţii privind posibila construcţie a unei conducte de gaz de la terenul de exploatare Afrodita din Cipru către Egipt. Cipru şi Egipt au convenit în noiembrie 2014 să accereleze negocierile de export de gaz cipriot către Egipt.

Orascom Construction Ltd are în plan construcţia unei centrale electrice pe cărbune în valoare de 2,5-3 miliarde de dolari la Marea Roşie, în parteneriat cu firma emirateză International Petroleum Investment Company (IPIC).

De asemenea, Egiptul a semnat un memorandum cu firma saudită ACWA Power International şi cu firma construcţia unor centrale electrice solare şi eoliene cu capacitate totală de 4400 megawatt în valoare investiţională totală de 2,4 miliarde de dolari. Egiptul a semnat şi alt acord cu ACWA Power International pentru construcţia unei centrale electrice pe cărbune cu capacitate de 4000 megawatti în valoare investiţională de 7 miliarde de dolari.

Siemens International şi Ministerul Egiptean al Energiei Convenţionale şi din Surse Regenerabile au semnat patru memorandumuri în valoare de 10 miliarde de dolari pentru construcţia mai multor centrale electrice cu capacitate totală de 6600 megawatti şi a unei fabrici de echipamente pentru centrale eoliene şi transformatoare.

Directorul general al BP, Bob Dudley, a confirmat că Egiptul este pe calea stabilităţii şi dezvoltării, spunând că BP a fost încurajată să investească 12 miliarde de dolari în Egipt: "Am avut multe acorduri complexe, suntem asiguraţi ...flexibilitatea şi atitudinea partenerilor şi autorităţilor au fost deosebite. Producţia de gaz va începe în 2017. Se pare că este cea mai mare investiţie străină individuală din istoria Egiptului".

În afara aspectelor economice, pe agendă s-a aflat şi lupta împotriva terorismului. EAU, Kuweit, Arabia Saudită, şi Oman au anunţat un ajutor de 12,5 miliarde de dolari pentru Cairo, liderii lumii prezenţi la eveniment confirmând sprijinul lor pentru Egipt în contracararea terorismului.

Egiptul poate părea nesigur din punct de vedere politic şi multe publicaţii occidentale au descris incidentele care au avut loc în Egipt chiar pe timpul Conferinţei, iar unele chiar cu uşoară ironie faţă de prezenţa unor lideri occidentali de marcă într-o ţară încă nesigură. Trebuie subliniat că percepţia depinde de punctul de vedere adoptat - politic sau economic. Minţile pragmatice nu se lasă descurajate de turbulenţele momentului, ci privesc cu încredere către viitor.

Emiratele Arabe Unite, lider al lumii arabe, au susţinut încă de anul trecut, când alte ţări erau sceptice, faptul că Egiptul, cea mai mare şi mai veche naţiune arabă, are şanse mari de stabilizare. Într-o discuţie cu jurnaliştii străini la 25 noiembrie 2014 la Abu Dhabi, ocazionată de cea de-a 43-a aniversare a Zilei Naţionale a Emiratelor Arabe Unite, Dr Anwar Gargash, secretar de stat în Ministerul de Externe al EAU a menţionat: "Egiptul este un exemplu pozitiv, deoarece este un pământ al stabilităţii şi prosperităţii. Este foarte important pentru noi şi trebuie stabilizat, deoarece contribuie major la cultura arabă. La summit-ul liderilor Ţărilor Golfului care a avut loc la Riyadh în noiembrie 2014, regele Arabiei Saudite a afirmat că Ţările Golfului vor depune eforturi pentru ca Egiptul să se stabilizeze şi suntem optimişti în ce-l priveşte."

Jerusalem Post: Afrodita ar putea înlocui Leviatanul ca sursă de GNL pentru Egipt

Ministrul cipriot al Energiei, Yiorgos Lakkotrypis, şi cel al Petrolului din Egipt, Sherif Ismail, au semnat recent, la Nicosia, un memorandum de înţelegere cu caracter neangajant, menit să faciliteze cooperarea în domeniu, anunţă The Jerusalem Post, arătând că înţelegerea urmăreşte să lege dezvoltarea zăcământului de gaze naturale cipriot Afrodita de infrastructura egipteană existentă.

Miniştrii speră că un acord angajant se va materializa în termen de şase luni, ceea ce va sublinia importanţa optimizării utilizării infrastructurii de gaze din Egipt şi crearea de valoare adăugată pentru această ţară şi pentru Cipru.

Dar, surse din industria energiei din Israel, citate de Jerusalem Post, se tem că un astfel de acord ar putea fi făcut "pe cheltuiala" ţării lor, în condiţiile în care, cu numai două săptămâni în urmă, compania naţională de gaze naturale din Cipru, DEFA, a decis să nu extindă o propunere de achiziţie a gazelor din bazinul Leviathan din Israel, din cauza incertitudinilor care privesc dezvoltarea acestuia. Conform surselor, situaţia este incertă în condiţiile în care, în acelaşi timp, reprezentanţi ai "Noble Energy" şi "Delek Group" - partenerii principali ai bazinului Afrodita din Cipru şi Tamar şi Leviathan din Israel, s-au deplasat în Egipt pentru discuţii privind acorduri de export al gazelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb