Uniunea Bancară reprezintă un element important al tabloului unei Europe mai integrate şi mai solide, însă nu reprezintă o soluţie magică pentru rezolvarea tuturor problemelor continentului, a declarat Guillermo Tolosa, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România.
Rolul uniunii este să rupă legătura care există, în prezent, între riscurile bancare şi cele suverane, riscuri care au provocat criza financiară din Europa, susţine domnia sa.
O autoritate suverană slabă afectează băncile locale atât pe componenta de pasive, cât şi pe componenta de active, a explicat Guillermo Tolosa. "Un guvern slăbit este perceput ca nefiind capabil să susţină băncile cu probleme, ceea ce duce la creşterea riscului aferent acestora şi, implicit, a costului de finanţare. De asemenea, băncile deţin portofolii importante de obligaţiuni suverane", a afirmat oficialul FMI.
La rândul său, o instituţie de credit slabă afectează credibilitatea guvernului local, din cauza riscului să apeleze la susţinerea acestuia, crescând datoria publică a ţării respective, a subliniat reprezentantul Fondului, amintind că, dacă în cazul Irlandei, problemele sistemului bancar au pus în dificultate guvernul, în Grecia s-a întâmplat opusul.
Un alt factor care face necesară Uniunea Bancară este existenţa unui sistem bancar fragmentat la nivelul continentului, a adăugat Guillermo Tolosa, precizând că toate aceste elemente au impact final asupra sectorului privat nefinanciar, căruia îi cresc costurile de finanţare şi i se reduce capacitatea să investească, în vederea dezvoltării.
Supravegherea comună care se implementează la nivel european prezintă, în opinia oficialului FMI, mai multe avantaje, constând într-o abordare sistematică pentru rezolvarea problemelor cauzate de băncile în dificultate, precum şi în reducerea riscului ca autorităţile naţionale să fie "capturate" de interese locale pentru ţinerea în viaţă a băncilor "zombie".
Astfel de instituţii de credit nu există în ţara noastră, a subliniat Guillermo Tolosa, precizând că Fondul are o părere foarte bună, din punct de vedere al stabilităţii sectorului bancar.
Domnia sa a continuat: "Beneficiile pe care Uniunea Bancară le prezintă pentru România sunt indirecte. România a fost afectată de importul de instabilitate din alte ţări europene. Având în vedere ponderea capitalului străin în sistemul bancar românesc, noile reglementări vor permite o mai bună supraveghere a grupurilor financiare transnaţionale".
Mecanismul Unic de Rezoluţie (MUR) va permite adoptarea mai rapidă de măsuri care să evite colapsul unor bănci mari şi contagiunea care ar avea loc în urma acesteia, potrivit lui Guillermo Tolosa.
Ceea ce este fundamental pentru o bună rezoluţie a instituţiilor de credit cu probleme este că MUR va putea să acceseze la un fond comun de resurse, rupând, astfel, legătura dintre bănci şi guverne, a subliniat domnia sa.
Suma pusă la dispoziţia mecanismului, de 55 miliarde euro, este "cam mică", recunoaşte reprezentantul FMI, precizând că Fondul şi-ar fi dorit ca acumularea să aibă loc încă de la început, nu treptat, şi exprimându-şi speranţa că nu va fi nevoie de mai mulţi bani, pentru acoperirea unor eventuale costuri de rezoluţie.
Deşi s-au înregistrat progrese în construcţia Uniunii Bancare, edificiul mai are nevoie de lucru, consideră Guillermo Tolosa, menţionând că mecanismul de bail-in necesită clarificări în privinţa modului cum vor fi absorbite pierderile de către fiecare categorie de actori implicaţi (acţionari, creditori şi deponenţi).
Un alt neajuns pe care domnia sa l-a semnalat este menţinerea de fonduri de garantare a depozitelor la nivel naţional, în locul unui fond european.
Cu toate acestea, există elementele cheie pentru reducerea riscurilor de reîncepere a problemelor cu care s-a confruntat Europa, în trecut, a concluzionat Guillermo Tolosa.
1. Liviu Tudor Bancorex- conduce Clubul de la Roma
(mesaj trimis de gelu marchidan în data de 28.03.2014, 10:03)
OPINIA A FOST MUTATĂ ÎN FORUM.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2014, 11:04)
Trimite-ti-i acolo pastiluta!