Banca Română pentru Credite şi Investiţii (BRCI) se vrea un nou model bancar pe piaţa noastră de profil, potrivit lui Marinel Burduja, CEO BRCI.
Potrivit domniei sale, dincolo de produsele bancare sofisticate, economia autohtonă este încă permeabilă pentru produsele clasice: "Noua instituţie bancară cu capital integral românesc se va axa pe acest tip de produse bancare tradiţionale, care, însă, vor fi distribuite pe canale foarte moderne".
Produsele clasice la care se referă reprezentantul BRCI sunt cele de tip nespeculativ, după cum ne-a precizat: "Nu vom face derivative în prima fază, nici în a doua fază. Vreau ca piaţa să fie pregătită şi noi ne adresăm unor oameni care trebuie să aibă imaginea transparenţei integrale a operaţiunilor pe care le derulăm".
Marinel Burduja a specificat că BRCI reprezintă un efort colectiv al unui grup de investitori români, care se vrea un model de solidaritate cu caracter naţional, o invitaţie pentru ceilalţi oameni de afaceri din ţara noastră în vederea lărgirii gamei de bănci cu capital autohton.
Potrivit domnului Burduja, noua bancă nu va avea o reţea extinsă la nivel naţional. "Banca va acţiona în Capitală şi în câteva centre importante din ţară, cum ar fi Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Cluj, Oradea, Timişoara, în primă fază, adică până la finalul acestui an", ne-a spus domnia sa.
Potrivit lui Marinel Burduja, acţionarii băncii nu şi-au propus să facă profit în primul an de activitate a instituţiei: "Ambiţia mea profesională este ca la sfârşitul unui an de zile, la extrasul de cont să putem anexa un inventar al tuturor cheltuielilor pe care clientul le-a făcut pentru serviciul bancar. În primul an aşteptăm nişte costuri destul de importante, întrucât dorim foarte mult să investim, printre altele, în guvernanţa corporativă, în recrutarea de oameni potriviţi, în dezvoltarea unei reţele minime, dar pe baze corecte. Nu vom aştepta niciun fel de profit".
Banca este operaţională şi va începe să lanseze produse în piaţă din data de 15 aprilie.
"Deocamdată, vom fi o prezenţă discretă în piaţă", a conchis domnul Burduja, precizând că omul de afaceri Dorinel Umbrărescu deţine 94-95% din acţiunile băncii, restul capitalului fiind deţinut de câteva mii de mici acţionari.