CONFERINŢA: VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP Gheorghe Piperea reclamă în instanţă că valoarea nominală iniţială a acţiunilor FP ar fi artificială

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2017

Gheorghe Piperea reclamă în instanţă că valoarea nominală iniţială a acţiunilor FP ar fi artificială

Avocatul Piperea susţine că reducerea de capital şi distribuirea de cash, în condiţiile în care FP era pe pierdere, erau ilegale

Dan Paul îl contrazice

Avocatul Gheorghe Piperea a spus, ieri, că a iniţiat un proces de rectificare, în contencios administrativ, a valorii nominale iniţiale a acţiunilor Fondul Proprietatea, de la 1 leu la 0,7 lei, în contextul în care spune că există nişte audituri "făcute la începutul începuturilor", din care rezultă că s-au făcut nişte rectificări ale capitalului social, astfel că valoarea de un leu este "puţin cam artificială".

"Lipsesc cam 5 miliarde de lei din capitalul iniţial conform acelor audituri", a declarat avocatul, adăugând: "Vom vedea ce va spune justiţia".

Domnia sa a ridicat, din nou, problema legalităţii distribuţiilor de cash ale FP, în condiţiile pierderilor Fondului din 2015, pe IFRS.

FP a făcut, anul trecut, o distribuţie de numerar, în condiţiile în care, potrivit unei norme ASF, a trecut, de pe standardele româneşti, pe cele internaţionale de contabilitate, astfel că profitul din 2015 de 784,64 milioane de lei pe RAS s-a transformat în pierdere de 565,1 milioane de lei, pe IFRS.

Domnul Piperea a spus: "În legea societăţilor comerciale, există o regulă extrem de importantă, pe care nu cred că cei de la FP au respectat-o în ultimii doi ani. Dacă faci o reducere de capital şi această reducere este motivată de pierderi, atunci este interzisă restituirea către acţionari a sumei respective.

Este adevărat, însă, că este o problemă care a fost generată chiar de către ASF, în 28 decembrie 2015, când a emis o reglementare prin care FP trebuie să treacă pe sistemul internaţional de contabilitate IFRS.

Dacă în sistemul românesc de contabilitate exista un profit consistent, în IFRS existau pierderi. Se pune întrebarea ce iau în calcul cei la Ministerul Finanţelor atunci când analizează această operaţiune? Este o chestiune care mă depăşeşte, de fiscalitate. Este cert însă că este o problemă, de vreme ce, atunci când se efectuează aceste restituri de capital, conform codului fiscal român, nu este aplicabil nici un fel de impozit".

Potrivit art. 207 alin. (2) lit. b) din Legea 31/1990, "Capitalul social mai poate fi redus, atunci când reducerea nu este motivată de pierderi, prin: b) restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţională cu reducerea capitalului social şi calculată egal pentru fiecare acţiune sau parte socială".

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, are o părere diferită faţă de Gheorghe Piperea: "Am citit şi eu acel articol de lege la care faceţi trimitere şi nu am aceeşi interpretare. Sunt mai multe fenomene. O societate dacă are pierdere, în momentul în care va face profit acoperă pierderile din urmă, înainte să dea dividende.

Un alt fenomen este răscumpărarea propriilor acţiuni, iar prin asta acţionari ajung să primească nişte bani. Altceva este reducerea capitalului social - poate fi privită separat de răscumpărare. O societate plăteşte 5 bani din leul pe care îl are acţionarul la capitalul social. Până un alta, asta avem la Registrul Comerţului şi la oficiul pentru evidenţa valorilor mobiliare: o societate care a avut 1 leu valoarea nominală, la un moment dat, şi care restituie astăzi cinci bani. Este o prostie să impozitezi banii pe care acţionarii şi-i iau înapoi din propriul capital social".

Domnul Piperea s-a arătat nemulţumit de faptul că Fondul Proprietatea s-a transformat din vehicul de despăgubire a foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist în fond de investiţii.

Domnia sa a mai precizat că nu vede o concurenţă piaţa de capital şi piaţa bancară, în condiţiile în care brokerii de top sunt deţinuţi de bănci, iar pe bursă sunt numai câteva mii de investitori activi, în timp ce depozitele populaţiei însumează zeci de miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Piperea asta-i [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. Si cand il auzi ce ifose fonfanite isi da cu "banksterii" "#rezist entii" si tot felul de glumite de sofer de Dacia SuperNova cu [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

    Tot ieri marele avocat [Fragment eliminat, conform regulamentului.] spunea ca omenirea va fi condusa de cyborgi in 20 de ani:))))) In 20 de ani :))))) E bine, de la overlorzi, egregori si alte lighioane a ajuns la cyborgi:))))) Una peste alta, nu-l vad bine pe baiatul asta, o cam ia pe urmele lui Vergil Hancu. Si ala poza in mare profesor, academician, nu stiu daca avea si datorii la FISC dar exista multe asemanari !

    1. Fetelor, aveti si ceva de spus sau sunteti doar frumoase?

      Nu au nimic de spus. Sunt doar pentru contra.

      Abtineri nimic ?

      Astia fac umbra pamantului. 

      Ce au facut? 

      Au baut apa de la robinet?

      Ininte sa te razi ca aia in targ, iti recomand sa mai citesti, sa te mai informezi, sa obervi ca Piperea nu face niciun fel de 'glumeti', Piperea nu este altceva decat un om bine informat, daca altii nu inteleg la ce se refera sau ce zice, pot ramane prosti, este alegerea lor.

      Draga fanule PIperean, domnul Piperea "omul informat" are impresia ca omenirea e condusa cand de overlorzi sau illuminati cand de cyborgi. Ca isi gaseste in randul celor care traiesc cu frica masonilor, a vaccinurilor si a altora teorii ale conspiratiei multi adepti, da, sunt perfect de acord, dar nu ii fortati pe altii sa ia de bune sifilitismele lui si ale voastre !

      Bunul simt?!

      PS O teorie nu se emite de frica, ci pentru a incerca sa explici ceva.  

      Piperea v-a chemat la bară, despre ce frici vorbești?

      Se joacă Piperea cu săbiuța printre prietenii din sat? O face dl. mason de 27 de ani în fruntea BNR. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb