CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" - A V-A EDIŢIE Mircea Ursache: "Conducerea ASF trebuie trasă la răspundere pentru situaţia din sectorul asigurărilor"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 septembrie 2016

Mircea Ursache: "Conducerea ASF trebuie trasă la răspundere pentru situaţia din sectorul asigurărilor"

Intră aici să vezi înregistrarea conferinţei pe Facebook

----

Actualizare 15:10 Florian Goldstein: "Cred că Bursa de Valori se resoarbe şi are nevoie de un plan de salvare urgent"

Situaţia în care se află piaţa noastră de capital, având volume zilnice de tranzacţionare de 2-3 milioane de euro, reclamă un plan urgent de salvare, consideră Florian Goldstein, preşedintele ziarului BURSA.

"Cred că Bursa de Valori se resoarbe", a spus domnia sa, opinând că piaţa de capital se află într-un context favorabil, în faţa sectorului bancar.

Domnul Goldstein a opinat: "În prezent, există o competiţie între piaţa bancară şi piaţa de capital. Legea bail-in-ului, care presupune şi confiscarea sumelor negarantate din conturi, în anumite condiţii, crează depunătorului o temere. Desigur, depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate, dar cine dă asigurări că acest prag nu va mai fi coborât? Pentru noi, ca persoane fizice, 100.000 de euro înseamnă mult, dar în Anglia oamenii sunt milionari. De aceea, la noi, temerea este de principiu, dar există, iar sistemul bancar are o problemă de încredere faţă de sistemul bancar. Piaţa de capital este diferită".

În acest context, BVB ar trebui să se promoveze ca fiind o piaţă care oferă o siguranţă de un anumit tip, prin contrast cu piaţa bancară, este de părere preşedintele ziarului BURSA.

Domnia sa mai consideră că BVB ar trebui, cu banii pe care îi are, să finanţeze un studiu ca să identifice unde sunt economiile populaţiei şi ale firmelor. Din economiile populaţiei, piaţa de capital ar putea să ia măcar 3%-5%, spune domnul Goldstein, menţionând: "Conducerea BVB trebuie să spună potenţialilor investitori că în piaţa de capital pierzi pe mâna ta. Acest plan de salvare ar putea fi pus imediat în mişcare".

Preşedintele ziarului BURSA a precizat şi că, dacă această strategie va fi pusă în practică, atunci conducerea BVB va trebui schimbată, pentru că structura de conducere a Bursei de Valori şi comitetul de brokeri au o puternică influenţă bancară.

(E.O.)

--------

Actualizare 13:35 Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Toate companiile de stat trebuie vândute numai prin bursă, pentru eliminarea şpăgii"

Toate companiile de stat, care încă au statul ca acţionar, trebuie listate numai prin bursă, vândute numai prin bursă, pentru că astfel se elimină şpaga, declară Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care adaugă: "O listare la bursă nu mai este o vânzare directă la FPS, unde se aranjau nişte lucruri, după care apăreau scandaluri. Vânzarea prin bursă elimină orice şpagă politică, deci statul rezolvă problema corupţiei".

În al doilea rând, spune domnul Dan Paul, dacă este nevoie de capital pentru o astfel de companie, fenomenul se desfăşoară transparent. "Nu se întâmplă nimic fără ca lumea să afle. Astfel elimini din nou corupţia. Există un preţ corect, descoperit în piaţă", mai spune reprezentantul Asociaţiei Brokerilor.

(A.V.)

-------

Actualizare 13:30 Radu Toia: "Suntem singura ţară din UE fără obligaţiuni ipotecare"

Fondurile de investiţii din ţara noastră, pentru a atrage alte investiţii, au nevoie de diversificarea portofoliului şi instrumente noi deoarece peisajul este acum destul de sărac, a declarat Radu Toia, director general, Asociaţia Administratorilor de Fonduri.

"Pentru dezvoltarea fondurilor de investiţii ar trebui să avem mai multe obligaţiuni municipale şi lichiditate. De asemenea, un alt factor important îl reprezintă cotele, comisioanele pentru că este suficient spaţiu de manevră pentru reducerea lor", a precizat domnia sa.

Radu Toia mai subliniază că România este singura ţară din Uniunea Europeană (UE) care nu are obligaţiuni ipotecare.

Domnia sa mai spune că există o implicare în zona de educaţie financiară , dar acesta este un efort care necesită o atenţie de mulţi ani de zile, fiind un lucru necesar.

(L.B.)

------

Actualizare 13:11 Marius Dănilă: "Piaţa de capital europeană este foarte fragmentată"

Piaţa de capital europeană este foarte fragmentată, apreciază Marius Ioan Dănilă, specialist Corporate and Investemnt Banking. Domnia sa subliniază că, în cele 28 de state membre UE, există 17 burse, cinci dintre acestea totalizând peste 95% din capitalizarea totală a pieţei de capital europene. În acest context, se lucrează la proiectul de Uniune a Pieţei de Capital, care este complementară Uniunii Bancare.

Marius Dănilă a spus, printre altele, că printre principalele vulnerabilităţi ale sistemului financiar european se numără cadrul de reglementare incomplet, riscurile sistemice legate de produse, securitatea cibernetică, lichiditatea pieţelor, creditele neperformante, nivelul scăzut al dobânzilor.

Crearea unei Uniuni a Pieţei de Capital întâmpină anumite probleme, dintre care se desprind şi diminuarea fluxurilor de capital, cadrul legal foarte puţin armonizat, subdimensionarea pieţelor de obligaţiuni la nivel european, educaţia financiară a investiţiilor din retail. Domnul Dănilă mai spune că este nevoie de inovaţie, de reducere a aversiunii la risc, de încurajarea spiritului antreprenorial etc.

(E.O.)

-------

Actualizare 12:44 Ludwik Sobolewski, BVB: "Trebuie să fim foarte atenţi la măsurile pe care le luăm"

Avem lucruri foarte importante de făcut pentru piaţa de capital, însă trebuie să fim foarte atenţi, să nu luăm măsuri care să ne ducă înapoi cu mai mulţi ani, declară Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), menţionând: "Nu tot ce se poate face din punct de vedere teoretic, se poate implementa cu succes".

Domnia sa adaugă că există o strategie pentru piaţa noastră de capital, însă doar o strategie "nu este suficientă".

"Avem o strategie, ea trebuie să fie inteligentă, specială, care să ducă lucrurile mai departe", afirmă domnul Sobolewski, subliniind că piaţa noastră de capital are nevoie atât de investiţii individuale, cât şi de listări noi de companii.

(A.V.)

------

Actualizare 12:21 Marius Moldovan, SIF Transilvania: "Fondurile cu capital de risc, de tipul venture capital, au investiţii de aproximativ 0,001% raportate la PIB; suntem codaşii Europei"

Există două motive pentru care nu avem listări private pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), mai exact mentalitatea şi aşteptările antreprenorilor şi faptul că nu există fonduri de investitii specializate de tipul seed, venture capital şi private equity care să susţină, să crească şi să ajute business-ul şi antreprenorul, a declarat Marius Moldovan, vicepreşedinte, director executiv adjunct, SIF Transilvania.

"Fondurile cu capital de risc, de tipul venture capital, au investiţii de aproximativ 0,001% raportate la PIB-ul românesc, cele de private-equity de aproximativ 0,10%. Suntem codaşii Europei din acest punct de vedere. SIF-urile, pe de altă parte, deţin împreună active de peste 1 miliard de euro. Astfel, SIF-urile pot acoperi o parte din gap-ul de finanţare non-bancară, investind în companii cu potenţial, pe care ulterior să le listeze pe piaţa de capital", a menţionat acesta.

De asemenea, domnia sa a mai precizat că în cazul companiilor listate procesul decizional şi performanţa companiei este cuantificată permanent de piaţă. Preţul la care se tranzacţionează acţiunea validează sau invalidează business planul, performanţa şi strategia companiei în raport cu aşteptările investitorilor.

(L.B.)

------

Actualizare 11:55 Nicolae Moroianu, BT Capital Partners: "Emitenţii ar trebui să facă anual majorări de capital"

Emitenţii din piaţa de capital ar trebui să facă anual majorări de capital, aşa cum face Banca Transilvania, este de părere Nicolae Moroianu, director executiv BT Capital Partners.

Domnia sa subliniază că, pentru a putea să cumpărăm acţiuni, trebuie să existe acţiuni libere în piaţă, dar că la noi nu există lichiditate pe bursă. De aceea, în final ajungem la ideea că este nevoie de majorări de capital, potrivit domnului Moroianu.

Nicolae Moroianu opinează că este nevoie de educaţie, pe piaţa de capital, şi de o informare corectă, investiţiile în piaţa de capital neputând fi făcute dintr-o dată şi cu forţa.

Bursa poate să fie o soluţie pentru capitalizare, investitorul putând să strângă fonduri pentru investiţii, apreciază domnia sa, subliniind că, pentru companiile mici, este recomandat ca finanţarea să se facă prin bănci, întrucât finanţarea unei societăţi mici prin piaţa de capital ar însemna ca investitorul să fie de acord să îşi recupereze banii în 2-3 ani.

(E.O.)

-------

Actualizare 11:46 Bogdan Drăgoi, SIF Banat Crişana: "Ne trebuie marfă permanentă, din afacerile private, pe piaţa de capital"

Pe piaţa noastră de capital trebuie să existe marfă permanentă, care trebuie să vină de la afacerile private, în vederea atragerii investitorilor străini, potrivit domnului Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat Crişana.

Domnia sa spune: "Ne trebuie o marfă permanentă, care să vină de la afacerile private, locale. Doar aducând marfă permanentă vei convinge şi vei atrage investitorii străini. Nu poţi să atragi doar cu o tranzacţie, cu Hidroelectrica, să mulţumeşti pe toată lumea. Este nerealist".

Bogdan Drăgoi atrage atenţia că numărul companiilor care intră pe piaţă noastră de capital a crescut de-a lungul anilor, însă lichiditatea a scăzut, "ceea ce este incredibil".

Situaţia este atipică faţă de anii 2013-2014, conform domniei sale, care precizează că aceasta este cauzată de faptul că "nu avem instrumente pe piaţă".

(V.R.)

--------

Actualizare 11:32 Cristian Agalopol: "Unul din lucrurile esenţiale pentru piaţa de capital este stabilitatea şi predictibilitatea"

Unul din lucurile importante pentru piaţa de capital este stabilitatea şi predictibilitatea, elemente pe care ţara noastră nu le are incluse într-o strategie, a declarat Cristian Agalopol, director executiv Pieţe de Capital Citiank România.

"În utimii 7 ani, suntem cel mai aprope de a fi incluşi pe lista de monitorizare a pieţelor emergente. Nu este un fapt cert, dar sutem aproape de acest lucru.", a declarat domnul Cristian Agalopol.

De asemenea acesta a mai precizat că, din punct de vedere al Citibank, comunicarea cu ASF este din ce în ce mai bună.

"Am avut în ASF un partener de dialog cum puţini au fost în piaţa de capital", a mai adăugat acesta.

(L.B.)

--------

Actualizare 10:59 Ştefan Nanu, MFP: "Potenţialul din piaţa tilurilor de stat este foarte mare"

Piaţa titlurilor de stat a evoluat foarte mult în ultimii ani, potrivit lui Ştefan Nanu, director general al Direcţiei de Trezorerie şi Datorie Publică în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Domnia sa a precizat: "Acum 10-15 ani, nu puteam vorbi despre o piaţă dezvoltată a titlurilor de stat. Era fragmentată, lipsea diviziunea, cadrul legislativ procedural era precar, nu era nicio coeziune între cei care ar fi trebuit să fie aliniaţi şi să dezvolte piaţa. Dar lucrurile au evoluat foarte mult între anii 2005 şi 2009".

Prima emisiune de titluri de stat emisă de MFP nu a fost un succes pentru că au lipsit o serie de lucruri - nu a fost promovată aşa cum trebuia, nu au existat discuţii cu factorii implicaţi etc., a precizat domnul Nanu, menţionând că, după ce aceste aspecte au fost corectate, situaţia a evoluat cu totul altfel, potenţialul fiind foarte mare pe piaţa titlurilor de stat.

Referitor la piaţa de capital, domnia sa consideră că nu este o problemă că se vorbeşte de un moment greu în acest domeniu, însă este o problemă că se vorbeşte de un moment greu de ceva timp.

În piaţa de capital, segregarea şi fragmentarea stake-holderilor duc la probleme, apreciază reprezentantul MFP, adăugând că trebuie să avem o viziune, un plan şi stake-holderi aliniaţi pentru ca problemele din piaţa de capital să se rezolve.

Potrivit lui Ştefan Nanu, investitorii spun că este un pas important pentru ei să investească pe piaţa noastră de capital, dar că nivelul lichidităţii din această piaţă le indică faptul că, pentru moment, nu trebuie să fie foarte entuztiasmaţi.

(E.O.)

-----

Actualizare 10:57 Mircea Ursache, ASF: "Conducerile structurilor supravegheate de ASF în piaţa de capital trebuie reautorizate"

Toţi cei care ocupă funcţii de conducere în structurile autorizate şi supravegheate de ASF în piaţa de capital trebuie reautorizaţi, inclusiv fondurile de investiţii financiare, afirmă Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), amintind că în această perioadă au loc interviuri pentru autorizarea persoanelor cu funcţii de conducere în structurile şi entităţile supravegheate de ASF.

"Aceasta este poziţia mea, având în vedere noul pachet legislativ, toate mutaţiile din legislaţia primară şi secundară, aplicarea directivelor europene - că toţi cei care ocupă funcţii de conducere în structurile autorizate şi supravegheate în piaţa de capital trebuie reautorizaţi. Acest lucru nu înseamnă, însă, că actualul regulament care funcţionează în ASF trebuie să mai stea la baza autorizării. Cred că este foarte important ca în acest moment să rediscutăm acest Regulament care arată un diletantism al autorilor lui".

(V.R.)

------

Actualizare 10:27

Situaţia din sectorul asigurărilor este rezultatul modului în care acest domeniu a fost gestionat, iar vinovaţii sunt la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este de părere Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF.

Domnia sa consideră că este normal ca cei care răspund de sectorul asigurărilor să-şi asume răspunderea pentru ceea ce se întâmplă pe această piaţă.

"Rezolvarea problemei RCA de către Guvern sau Parlament este doar o soluţie de avarie care trebuie continuată cu tragerea la răspundere a celor vinovaţi, iar aceştia sunt la ASF. Trebuie să fie răspunderi personale pentru cum a fost gestionată piaţa asigurărilor. Ne aflăm în faţa unei erori de management a conducerii ASF şi a sectorului asigurărilor", a declarat domnul Ursache.

În acest moment, transportatori din toată ţara protestează împotriva tarifelor RCA.

(E.O.)

-------

Conferinţa "Viitorul pieţei de capital româneşti" - a V-a ediţie este postată pe pagina de Facebook a ziarului BURSA.

Urmăriţi aici conferinţa

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Asta vrea sa-si scape pielea sau simai grav sa fie el promovat ca sef la ASF! Vad ca se pricepe foarte bine la ce ar fi trebuit sa faca altii dar nu aminteste de gravele probleme de pe bursa. De exemplu eu l-as intreba ce a stat in spatele Deciziei ASF prin care Harinvest a fost transformata din ssif intr-un srl cu obiect de activitate " vanzarea bustenilor si produselor lemnoase"? Nu cumva a stat ideea ca investitorii sa fie tratati ca simpli creditori in loc sa fie tratati ca proprietari ai actiunilor iar insolventa Harinvest sa-i faca scapati pe cei ce au contribuit la deposedarea investitorilor de actiunile lor?

    Live nu trebuia sa o legati de Facebook.

    1. De ce?

      Pe telefon nu am Facebook.

    Ursache, pentru debandada de la SIF-uri si pentru liberalizarea achizitiilor incrucisate si constituirea fratiilor intre unele SIF-uri ar trebui sa pleci urgent .... la DNA.

    Opriti nationalizarea frauduloasa a companiilor "strategice" pt baietii destepti prin aporturi de terenuri "fantoma"in majorari de cap social iar si mai fraudulos, fara reevaluarea activelor existente. Cazul OIL, OLT, SNP etc. Aceasta este decapitalizarea micilor actionari in detrimentul statului. Cum poti sa fi investitor pe bursa fara capital?

    1. Ursache se pricepe la ce trebuie sa faca altii , nu la ce trebuie sa faca el.Specific romanesc.(Si eu am platit dublu polita de asigurare .SI totusi numarul accidentelor se dubleaza in fiecare an De ce se dau carnete de conducera la toti schizofrenicii (si la toti nebunii?

      rumanii mioritici au devenit spaima Europei. La un saltiu de tei ori mai Mic decat al vesticilor, singura solutie Este scumpirea asigurarilor pentru ca doar flotele mari. sa poata supravietui. La nea Adamescu era indiferent. Citeste interviul Domnului Ciolos in Handelsblatt. E fenomenal:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb