CONFERINTA "VIITORUL PIETEI DE CAPITAL ROMÂNESTI" - A VI-A EDITIE/AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "Melanjul dintre sistemul bancar şi piaţa de capital este foarte nociv"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2017

"Melanjul dintre sistemul bancar şi piaţa de capital este foarte nociv"

Piperea: "Piaţa de capital oferă un randament semnificativ mai mare al plasamentelor în comparaţie cu dobânzile practicate la depozite"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar putea să fie un concurent al sistemului bancar în finanţarea investiţiilor din economie, consideră avocatul Gheorghe Piperea, consilier onorific al premierului pe probleme de bănci, fiscalitate, piaţă de capital şi insolvenţă. Domnul Piperea susţine că piaţa de capital oferă, în primul rând, transparenţă, dar şi un randament semnificativ mai mare al plasamentelor în comparaţie cu dobânzile practicate la depozite, care, în opinia avocatului, reprezintă mai degrabă "o sancţiune". Avocatul Piperea spune că ar trebui ca statul să înceapă să mărească progresiv pachetele de titluri de stat pentru investitori, banii trebuind investiţi în titluri de stat, nu în depozite bancare.

Printre altele, Gheorghe Piperea a mai menţionat: "Melanjul acesta dintre sistemul bancar şi piaţa de capital este foarte nociv. BVB este covârşită de reprezentanţi ai sistemului bancar. Nu cred că acest sector îşi doreşte acum un concurent în persoana BVB".

Diviziile de la brokeraj ale băncilor aproape au scos din business casele de brokeraj dedicate bursei, iar pe piaţa de capital abia dacă se mai găsesc două societăţi de servicii de investiţii financiare (SSIF-uri) independente, în contextul în care băncile au devenit din ce în ce mai implicate prin diviziile lor înfiinţate pe acest segment.

În opinia avocatului Piperea, statul ar trebui să folosească "forţa argumentelor şi forţa investiţională" ca să antreneze piaţa de capital în proiecte de finanţare. Acesta consideră că municipalităţile importante ar putea, de asemenea, să se implice mai mult în lansarea de obligaţiuni pe BVB, care să-i atragă pe investitori să se uite către piaţa de capital.

Statul susţine băncile de ani de zile, prin diverse metode, a spus avocatul Gheorghe Piperea, precizând că afirmaţia potrivit căreia statul nu a ajutat băncile din ţara noastră este falsă.

Specialistul a menţionat: "Faptul că statul a susţinut în repetate rânduri băncile, în ultimii ani, s-a transformat într-un levier. Fără programul Prima Casă, nu am fi ajuns la un total al creditelor ipotecare mai mare decât cel din 2008. Băncile sunt blocate în două tipuri de produse - creditele date statului şi municipalităţilor şi creditele de retail garantate de stat. În aceste condiţii, investitorii preferă să ocolească băncile, utilizând creditele furnizor şi împrumutându-se intra grup, decât să apeleze la bănci, iar acest lucru este rău, pentru că economia are nevoie de sistem bancar. Băncile trebuie să înveţe cum să finanţeze economia".

Referitor la Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), consilierul premierului consideră că acesta trebuie să aibă cu adevărat un management independent. Domnia sa a spus că, dacă FSDI va fi împovărat cu persoane ce vor pune în practică "nişte mandate", atunci acest fond va fi eşuat.

Avocatul a atras atenţia şi asupra portofoliului FSDI, menţionând că noul fond nu va trebui să fie o replică a Fondului Proprietatea, ci să aibă un portofoliu alcătuit nu doar cu societăţi care să fie pe cale de a fi listate la Bursă, ci şi cu multe societăţi listate sau care să fie pe lista pentru listare în perioada următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb