Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează, de patru ani, împreună cu Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) la realizarea pieţei unice de capital, afirmă Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, menţionând că, în ce ne priveşte, schimbările sunt majore deja, "pe o legislaţie care nu e deloc uşoară, mai ales de digerat de jucătorii români din piaţă".
Domnia sa declară: "Perspectiva Directivei MiFID II, care va intra în curând în dezbatere în Parlament, ne pune în situaţia de a gândi acum ultimele modificări şi amendamente pe care să le aducem astfel încât legislaţia europeană să fie uşor digerată de piaţa românească. Mai mult, cred că vom încerca, prin legislaţia secundară, în urma aplicării MiFID II, o nouă abordare a pieţei de capital, care să fie mult mai uşor de implementat".
Oficialul ASF mai aminteşte că tendinţele actuale la nivel european, ca urmare a deciziei Marii Britanii de a ieşi din UE (Brexit), sunt relocarea Autorităţii Bancare Europene (EBA) de la Londra spre Frankfurt, ceea ce a pus în discuţia statelor membre ale UE problema sinergiei între EBA şi EIOPA, adică între reglementatorul pieţei bancare şi cel al asigurărilor şi pensiilor private, în paralel cu consolidarea de sine stătătoare a unor puteri suplimentare pe care să le aibă ESMA.
"Este evident că încercările din ultimii ani de a crea acest melanj în România, pe o legislaţie mai mult decât originală, nu sunt model european. ESMA şi piaţa europeană de capital merg pe un drum consolidat în care o mare parte, fundamentală, din problemele supravegherii, controlării şi reglementării să se facă în mod unitar în cadrul organismului european", precizează domnul Ursache, menţionând că acest proces, care se va încheia în 2019, va aduce României "avantaje uriaşe" pentru libera circulaţie a capitalurilor, pentru transparenţa tuturor operaţiunilor din piaţa de capital, respectiv pentru guvernanţa de care au nevoie toate entităţile supravegheate din piaţă.
Totodată, domnul Ursache aminteşte că agenţiile internaţionale de rating vor anunţa, vineri, dacă piaţa noastră de capital îndeplineşte criteriile pentru statutul de piaţă emergentă. Domnia sa spune: "Mai sunt câteva zile până în 29 septembrie, când aşteptăm de la agenţiile internaţionale de rating să vedem dacă România va fi inclusă în upgrade pentru statutul de piaţă emergentă. Dacă vom primi această veste, este meritul a tot ce s-a întâmplat în piaţa de capital românească. Vorbim de meritul întregii pieţe, al tuturor entităţilor supravegheate, pentru că ele s-au listat, mă refer la cele private, inclusiv la anii buni în care Guvernul îşi exercita calitatea de emitent în piaţa de capital, când a deschis foarte mult porţile spre investitorii instituţionali. Sper ca odată cu lansarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii să relansăm procesul de listare a companiilor româneşti".
Oficialul ASF crede că piaţa de capital are un potenţial bun, la fel şi Fondul Suveran de Investiţii, care să contribuie la finanţarea economiei naţionale.
"Piaţa noastră de capital aşteaptă foarte mult de la Fondul Suveran", concluzionează domnul Ursache.