CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI - EDIŢIA A IV-A / ALIN DUHNEA, CITIBANK ROMÂNIA: "Lichiditatea scăzută a BVB derivă şi din comisioanele mari de tranzacţionare"

P.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2015

"Lichiditatea scăzută a BVB derivă şi din comisioanele mari de tranzacţionare"


Piaţa locală de capital este într-o competiţie directă cu pieţele din Europa Centrală şi de Est, iar când vorbim despre lichiditatea scăzută de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să ne uităm şi la comisioanele mari de tranzacţionare, consideră Alin Duhnea, senior manager de clienţi şi produse custodie în cadrul Citibank România.

Domnia sa a declarat că piaţa de capital din România este relativ scumpă în comparaţie cu alte pieţe din regiune, în special pentru investitorii instituţionali care tranzacţionează, în general, volume mari de acţiuni.

"În cazul în care randamentul / riscul pentru două investiţii este aproximativ egal, atunci investitorii pe termen lung vor selecta în mod natural o bursă în care pot tranzacţiona la un cost semnificativ mai mic, iar această situaţie este net în dezavantajul pieţei româneşti de capital", a spus Alin Duhnea, susţinând că, în cazul tranzacţiilor mai mari de 1 milion de euro, comisioanele devin excesiv de mari în România (de 3 până la de 60 de ori mai mari), comparativ cu pieţele din regiune.

"Toate pieţele din regiune îşi îmbunătăţesc infrastructura de post-tranzacţionare şi au în vedere riscurile pe care investitorii le au în pieţele respective. BVB şi Depozitarul Central ar trebui să ia în considerare implementarea de comisioane minime şi maxime pentru tranzacţionare şi decontare la fel ca şi restul pieţelor din regiune", potrivit sursei citate.

Reprezentantul Citibank a adăugat: "În căutare de lichiditate, atât emitenţii locali, cât şi investitori autohtoni şi străini preferă locuri alternative de tranzacţionare pentru acţiunile româneşti, în prezent sub formă de GDR (certificate globale de depozit), iar pe termen mediu prin listări duale pe alte pieţe dezvoltate sau pe platforme de tranzacţionare regionale".

În opinia domnului Duhnea, infrastructura pieţei de capital din România trebuie să fie îmbunătăţită substanţial pentru a reduce decalajul faţă de restul pieţelor din Europa Centrală şi de Est.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta este o pb reala. Si de aici s-ar putea divaga catre salariile celor de la BVB. DC , ASF. Dar asta nici macar varful icebergului nu este.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb