Pe piaţa noastră de capital trebuie să existe marfă permanentă, care să vină de la afacerile private, în vederea atragerii investitorilor străini, potrivit domnului Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF Banat Crişana.
Domnia sa spune: "Ne trebuie o marfă permanentă, care să vină de la afacerile private, locale. Doar aducând marfă permanentă vei convinge şi vei atrage investitorii străini. Nu poţi să atragi doar cu o tranzacţie, cu Hidroelectrica, să mulţumeşti pe toată lumea. Este nerealist. Stăm cu mâna întinsă să vină statul, să ne ofere o listare, ceea ce e greşit".
Bogdan Drăgoi atrage atenţia că numărul companiilor care intră pe piaţa noastră de capital a crescut de-a lungul anilor, însă lichiditatea a scăzut, "ceea ce este incredibil".
Situaţia este atipică faţă de anii 2013-2014, conform domniei sale, care precizează că aceasta este cauzată de faptul că "nu avem instrumente pe piaţă".
Reprezentantul SIF Banat Crişana susţine că există trei zone care necesită reinventare, pe piaţa noastră de capital: legislaţia, arhitectura instituţională şi educaţia fiananciară.
"Pe segmentul de legislaţie este nevoie de transparenţă şi predictibilitate", afirmă domnul Drăgoi, adăugând: "În secunda în care eşti transparent şi predictibil, investitorii te cumpără, au încredere în tine".
În opinia domniei sale, arhitrectura presupune "o bursă puternică", cu toată paleta de produse. "BVB nu are derivate, short selling, hedging, tranzacţii OTC funcţionale. Avem nevoie de un BVB puternic, de acţionari puternici. Trebuie să avem aceleaşi softuri, aceleaşi aplicaţii, aceleaşi decontări ca bursele de afară. Trebuie să dăm confort investitorilor. Noi încă suntem într-o epocă primitivă din punctul de vedere al pregătirii, al mecanismelor".
Nu în ultimul rând, spune domnul Drăgoi, educaţia financiară trebuie să înceapă din liceu, facultate, ceea ce la noi nu se practică deocamdată.
Potivit domniei sale, 2016 va fi primul an de profit, fără decapitalizare, la SIF Banat-Crişana.
CONFERINŢA VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI EDIŢIA A V-A / RADU TOIA, AAF:
"Suntem singura ţară din UE fără obligaţiuni ipotecare"
1. indignatul
(mesaj trimis de costel în data de 16.09.2016, 09:27)
Din 155 de societati din portofoliul sif 1(la 31.08.2016)
96 de societati sunt neadmise la tranzactionare.
Cate societati ati listat voi de cand sunteti la conducerea sif 1?
Va spun eu 0 (zero).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2016, 10:55)
Asteapta pomana de la stat !
Asteapta o bucata din HIDROELECTRICA !