Confidex: Noile măsuri fiscale bulversează mediul de afaceri

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 8 noiembrie 2023

Andrei Cionca a precizat: "36% dintre repondenţi susţin că noile măsuri fiscale vor avea efecte negative mari şi foarte mari asupra activităţii companiei pe care o conduc, iar 39% afirmă că firma pe care o administrează va cunoaşte un impact mediu".

Andrei Cionca a precizat: "36% dintre repondenţi susţin că noile măsuri fiscale vor avea efecte negative mari şi foarte mari asupra activităţii companiei pe care o conduc, iar 39% afirmă că firma pe care o administrează va cunoaşte un impact mediu".

English Version

75% dintre companii vor fi impactate negativ de măsurile fiscale Lipsa forţei de muncă şi lipsa cash-flow-ului - motive de îngrijorare pentru antreprenori 40% dintre antreprenori se aşteaptă la o scădere cu 25% a bursei în următoarele şase luni

Noile măsuri fiscale prevăzute de legea 296/2023 vor impacta negativ peste 75% dintre companii şi vor duce la creşterea fenomenului de muncă la negru, potrivit studiului Confidex pe semestrul 2 al anului 2023, prezentat, ieri, de Andrei Cionca, CEO al Impetum Group, compania care a realizat lucrarea respectivă, în cadrul căreia au fost chestionaţi managerii din 550 de firme, în perioada 27 septembrie-16 octombrie.

Andrei Cionca a precizat: "36% dintre repondenţi susţin că noile măsuri fiscale vor avea efecte negative mari şi foarte mari asupra activităţii companiei pe care o conduc, iar 39% afirmă că firma pe care o administrează va cunoaşte un impact mediu. (...) 81% dintre manageri cred că va urma o accentuare a fenomenului cunoscut sub denumirea de muncă la negru, din cauza noilor măsuri fiscale. De altfel, noile măsuri fiscale reprezintă preocuparea principală a 31% dintre repondenţi, după care urmează creşterea taxelor privită cu îngrijorare de 28% dintre manageri".

Domnul Cionca a afirmat că, din lucrarea întocmită reiese că economia ţării noastre pare decuplată de evenimentele mari geopolitice - războiul din Ucraina şi conflictul din Fâşia Gaza - şi de recesiunea economică în care au intrat unele state din vestul Europei, acestea neavând un impact asupra activităţii companiilor, antreprenorii susţinând că majoritatea efectelor negative sunt cauzate de cadrul legislativ intern şi de desele modificări fiscale.

Conform studiului Confuidex pe semestrul II al anului curent, în urma noilor măsuri fiscale antreprenorii sunt îngrijoraţi de majorările salariale, de scăderea profitului, iar 42% dintre repondenţi afirmă că se aşteaptă la o acumulare a datoriilor.

Andrei Cionca a arătat: "Doar 9% dintre repondenţi cred că vor intra în insolvenţă sau faliment în următoarele şase luni. Cu toate acestea, observăm că în economia României creşte gradul de îndatorare la nivel general şi de aceea considerăm că răspunsurile antreprenorilor privind intrarea în insolvabilitate arată o supraîncredere a acestora în compania pe care o conduc. De altfel, potrivit studiului, doar 29% dintre antreprenorii respondenţi susţin că situaţia propriei companii s-a înrăutăţit în ultimele şase luni, în timp ce 70% afirmă că economia naţională cunoaşte un declin, ceea ce arată că reprezentanţii companiilor au încredere mai mare în propriile firme decât în economia naţională".

Grad de stabilitate mai mare în rândul companiilor cu cifre de afaceri peste 10 milioane euro

Studiul Confidex mai relevă că, pe fondul noilor măsuri fiscale, indicele de încredere a antreprenorilor a scăzut în semestrul al doilea al anului curent la 48,1 puncte, comparativ cu cele 50,2 puncte înregistrate la finalul semestrului I din 2023.

Reprezentantul Impetum Group a precizat: "Rezultatele studiului Confidex reflectă din nou, într-o manieră realistă, starea de spirit din economia românească. Dacă în ediţiile anterioare vorbeam de o serie de factori care le ascuţeau simţurile managerilor români, precum pandemia, războiul din Ucraina, inflaţia sau criza forţei de muncă, de această dată, noutăţile fiscale şi-au pus amprenta asupra percepţiei şi a aşteptărilor managerilor. Optimismul din prima parte a acestui an s-a disipat, lăsând loc precauţiei. Observăm că starea de spirit se depreciază în mediul de business şi sunt anticipate presiuni privind creşterea salariilor şi o diminuare a profitului. Economia României e cel mai prost privită de managerii români, comparativ cu economia europeană şi cu economia globală. Indicele de încredere este cu 4 puncte mai mare decât în semestrul doi al anului trecut - când şi-au pus amprenta majorările preţurilor din energie şi inflaţia - şi mai mic decât în semestrul I al 2023, deşi pe plan european mau multe state intraseră în recesiune economică. Doar 26% dintre repondenţi sunt relaxaţi cu privire la starea economiei româneşti, iar media stării de spirit scade de la 5,5 în semestrul I la 4,8 în semestrul II. La nivel de sectoare economice, numai managerii companiilor din energie, IT şi servicii sunt pe plus la încrederea în economia naţională; restul sunt pe minus. Cu toate acestea, dacă privim segmentat, se observă că valoarea indicelui stării de spirit a managerilor care conduc marile companii, cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, este cu peste 10% mai mare decât în companiile cu afaceri mai mici de 1 milion de euro. Aceste cifre indică un grad de stabilitate mai mare a afacerilor mari în faţa incertitudinilor mediului. Este un semnal care indică nevoia de investiţii în direcţia consolidării poziţiei în piaţă pentru companiile care au ca obiective strategice dezvoltarea şi scalarea".

După măsurile fiscale, alte îngrijorări ale antreprenorilor români pentru următoarele şase luni, conform studiului citat, sunt lipsa capitalului de lucru şi a cash flow-ului (15% dintre respondenţi, în avans puternic de la 5% la începutul anului), creşterea costului cu materia primă şi utilităţile (12%, de la 9%), scăderea vânzărilor, reducerea numărului clienţilor şi a comenzilor (28%, în creştere uşoară de la 27%, în primul semestru al acestui an) şi lipsa forţei de muncă (15%, care e, însă, în scădere de la 27%).

Surse alternative pentru finanţarea afacerilor

În ceea ce priveşte perspectiva asupra economiei naţionale în următoarele şase luni, 62% dintre manageri consideră că aceasta se va înrăutăţi şi se pregătesc deja pentru condiţii mai dificile de lucru, sau chiar de o recesiune,care ar urma trendul pieţelor din regiune şi zona euro.

În acest context economic, 55% dintre oamenii de afaceri români se declară deschişi să exploreze surse de finanţare alternative, dincolo de modalităţile interne de finanţare (reinvestirea profitului sau injecţii de capital din partea acţionarilor). Controlul costurilor şi reorganizarea reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru 10% dintre manageri, la egalitate cu accesarea fondurilor europene. În condiţiile în care pentru un sfert dintre managerii participanţi la studiu accesul la creditare este problematic, aceştia sunt deschişi către alte surse de finanţare precum fondurile de investiţii, business angels sau alţi antreprenori, orientaţi spre a investi în companii deja înfiinţate. 80% dintre managerii care au participat la studiul Confidex au o părere bună şi foarte bună despre aceste surse de finanţare a afacerilor.

În privinţa finanţării companiilor prin intermediul listării la bursă, Andrei Cionca a arătat că deşi BVB pare decuplată de situaţia economiei naţionale, 40% dintre managerii chestionaţi consideră că există riscul în următoarele şase luni ca bursa să scadă cu 25% sau mai mult, în timp ce 40% consideră că acest risc este foarte redus, 7% susţin că nu există acest risc, iar 14% nu au răspuns la întrebarea legată de situaţia bursei din ţara noastră.

Legat de alte oportunităţi vizate de managerii români, studiul Confidex arată că printre acestea se numără creşterea cererii de piaţă (18% dintre manageri, comparativ cu 15% în semestrul I din 2023), diversificarea produselor şi dezvoltarea (15%, în creştere de la 9%) şi accesul mai facil la pieţe şi extinderea internaţională (în scădere de la 19% la 11%).

Menţionăm că în studiul întocmit de Impetum Group, din cele 550 companii sondate cele mai multe sunt din comerţ - 155 firme, 150 agenţi economici au cifra de afaceri de peste 10 milioane euro, 71 au cifra de afaceri situată între 5 şi 10 milioane euro, 154 au cifra respectivă situată între 1 şi 5 milioane euro, iar 176 de societăţi au afaceri anuale cuprinse între 100.000 euro şi un milion euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. mediul de afaceri pe cale de disparitie....doar Big Tech- Pharma ramine.

    1. D-le MARINESCU .... MULTA SANATATE !!!!!!!!!!! STITI LA FEL DE BINE CA SI MINE , CA ... ROMANIA .... ESTE DE FAPT , 2 ROMANIII !!!!!!!!! PE DE O PARTE , ROMANIA COMUNISTA .... CU SECTORUL EI BUGETAR , MULTI - TICALOS .... si PLIN DE PLOSNITE , LACUSTE , OMIZI , CAPUSE , PADUCHI , si LIPITORI ............ SI , PE DE ALTA PARTE .... CEI CARE CHIAR INCEARCA SA FACA CEVA IN TARA ASTA , ATAT DE CHINUITA .... DE ZECI si ZECI de ANI !!!!!!!!!!! POATE , DE SUTE ......... VAI , DE CAPUL NOSTRU !!!!!!!! EU , PERSONAL .... CONSIDER CA E 1 MARTIR , PE ORICINE SE NASTE AICEA ..... ( IN LOCASUL UNDE DOMNESTE GROAZA !!!!! ....... IN LOCASUL DE CARE FUGE LUMEA , CU MILIOANELE '''''''''' ORIUNDE ...... ''''''''''' !!!!!!!!! MAI MULTI CHIAR CA IN SIRIA ..... CONSIDERAT , DOMENIUL MORTII !!!!!!! CE ???? ALA ... SPRE DEOSEBIRE DE ROMANIA , A AJUNS SA FIE PE 1 LOC SECUNDAR ......... CU DEOSEBIREA CA : AICI .... NU TE OMOARA NIMENEA FIZIC !!!!!!! CI ...... PSIHIC !!!!!!!!!!!! TE TOACA ...... TE OROPSESTE ..... TE DISPRETUIESTE ...... TE DESCONSIDERA CA OM ..... TE INNEBUNESTE ....... TE FACE , PANA LA URMA ..... CA SA-TI IEI ZILELE !!!!!!!!!! CU ALTE CUVINTE : OMOARA-TE ............. TU .... D-le MARINESCU ..... LUCREZI IN CEALALTA PARTE ????????? ADICA : LA CAPITALISTII TICALOSI ...... DE CARE ROMANIA DE ASTAZI '''''''''' NU ARE NEVOIE .... ''''''''''' , DECAT CA SA-I SPOLIEZE DE BANI , PRIN TOT FELUL DE TAXE INVENTATE ??????????? CINE ESTI DUMNEATA ..... D-le MARINESCU ?????????? ..... AAAAAAA !!! LUCREZI LA DUSMANII TARII ?????? LUCREZI , LA ''''''''''' PRIVAT ??? '''''''''' PAI TU ..... NU STII INCA , CA : PRIVATII .... SANT DUSMANII CELOR CE MUNCESC LA STAT ?????????????? CHIAR DACA : MUNCESC PE DRACULUI , SA-I IA !!!!!!!!!! CA .... MAJORITATEA LOR , NU MUNCESC DELOC !!!!!!!!!!!! DOAR PLIMBA NISTE HARTII , SE SCARPINA IN CAP , CASCA , SI ASTEAPTA ORA 15 .30 ale ZILEI , CA SA RUPA USILE si SA FUGA ACASA !!!!!!!!!!!! 1 FUNCTIONAR DE LA BIROU , CARE E CU ADEVARAT MUNCITOR si CONSTIINCIOS , MUNCESTE SI IN LOCUL ALTOR 5 - 6 ..... CARE DOAR '''''''''''' SE SCARPINA IN CAP ..... '''''''''' !!! STIU FOARTE BINE ASTA , CACI AM LUCRAT INTR-O COMPANIE DE STAT , TIMP de 31 de ANI , INTRE 1981 , si 2012 !!!!!!!!! ERA PRAPAD , ACOLO ....... NU MAI AVEAU LOC UNII DE ALTII , IN BIROURI ......... PRIETENI , AMANTE , NEVESTE , COPII si MULTE ALTE PILE .......... SECTORUL DE STAT , ACTUALMENTE TOT COMUNIST , E CEL CARE CONTEAZA PENTRU TOVARASUL CIOLACU !!!!!!!!!!! DE CE ??????? FIINDCA SI EL .... APARTINE TOT DE SECTORUL DE STAT !!!!!!!!!!!!!!!! PRIVATII de SORGINTE CAPITALISTA ???????????? N-AU DECAT sa MOARA !!!!!!!!!!!!! EI ... NU SANT BUNI DECAT ..... SA PLATEASCA DARI , TOT MAI MARI si MAI MARI , PENTRU A INTRETINE MAREA LENE ......... A SECTORULUI DE STAT !!!!!!!!!!!!!! A '''''''''' OMULUI GRAS , CARE S-A URCAT in SPINAREA OMULUI SLAB .... '''''''''' ... CAT V-A MAI REZISTA OMUL SLAB ...... IN CONDITIILE ASTEA ??????????????????????????

      da asa e.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb