Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania (SIF3) a decis astăzi să revoce o decizie proprie din 2 mai prin care se luase "act de voinţa acţionarilor societăţii" în ceea ce priveşte încetarea mandatului de membru al CS a lui Dumitru Carapiti, arată un comunicat remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Practic, ca urmare a deciziei de astăzi, Carapiti este repus în drepturile sale depline de membru al CS.
Ziarul BURSA a scris încă din 14 iulie că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că propunerea din AGA din 28 aprilie de la SIF3 privind aprobarea acţiunii în răspundere împotriva lui Dumitru Carapiti "nu a întrunit numărul de voturi necesare", astfel că acesta nu a fost demis din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere. Adresa ASF era datată 1 iulie şi semnată de vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital Gabriel Grădinescu. Ea a fost transmisă preşedintelui CS de la SIF3 Crinel Valer Andănuţ, dar şi celorlalţi membri ai conducerii administrative.
"Menţionăm că Hotărârea CS din 14.08.2020 de revocare a art.3 al Hotărârii CS nr. 5 din 02.05.2020 a fost adoptată ca urmare a corespondenţei purtate între Autoritatea de Supraveghere Financiară şi S.I.F. Transilvania", arată comunicatul SIF 3 de astăzi.
Amintim că în urma AGOA din 28 aprilie, când taberele Fercală şi Frăţilă erau în toiul conflictului pentru controlul societăţii, au fost comunicate pieţei două seturi de hotărâri ale acţionarilor contradictorii în anumite puncte. Contradicţia provenea din modalitatea de calcul a voturilor: gruparea Andănuţ-Moldovan-Frăţilă-Petria a eliminat voturile "abţinere" din contul voturilor luate în considerare, în timp ce gruparea Fercală le-a inclus în total. Prin acest tertip, beneficiind de încredinţarea directă a comunicării prin BVB de către ASF, tăbăra Frăţilă a transmis că împotriva lui Carapiti (dar şi a lui Fercală) a fost aprobată pornirea acţiunii în răspundere, adică acesta a fost demis.
În data de 7 iulie, membrii taberei Frăţilă s-au dus chiar să-l radieze pe Carapiti din evidenţele Registrului Comerţului, însă fără succes. Practic, pentru câteva luni, Carapiti a fost ca pisica lui Schrodinger: încă era membru în CS conform Autorităţii de Supraveghere Financiară, însă conform grupării Frăţilă şi a metodei de calcul folosită la AGA din 28 aprilie acesta fusese demis.
Carapiti a fost şters luna asta de pe site-ul SIF Transilvania de la secţiunea destinată conducerii unde apărea ca membru în CS încă şi în perioada în care tabăra Frăţilă încerca să-l radieze din evidenţele Registrului Comerţului. Sub calitatea acestuia se menţionau totuşi următoarele: "AGOA din 28.04.2020 a aprobat pornirea acţiunii în răspundere împotriva dlui Carapiti Dumitru, iar conform L.31/1990 art. 155 alin. 6 «Dacă adunarea generală decide să pornească acţiunea în răspundere contra membrilor consiliului de supraveghere cu majoritatea prevăzută la art. 155 alin. (1) mandatul membrilor respectivi ai consiliului de supraveghere încetează de drept. Adunarea generală va proceda la înlocuirea lor»".
O urmare logică a situaţiei din prezent ar fi să existe noi alegeri în CS, mai ales având în vedere votul din AGEA recentă în care s-a aprobat reducerea numărului de membri din CS de la 7 la 5. Situaţia are potenţialul să redeschidă conflictul pentru controlul societăţii în condiţiile în care cineva trebuie eliminat din CS, iar raportul de putere ar putea să se schimbe în favoarea taberei ce l-a susţinut pe Mihai Fercală.
ASF mai cerea taberei Frăţilă prin adresa din 1 iulie să reconfigureze "de urgenţă" Regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF) al CS şi solicită conducerii CS "să aibă în vedere" transmiterea unor procese verbale de la şedinţe ale CS către Ştefan Szabo, Dumitru Carapiti şi Gheorghe Luţac, aici fiind vorba de şedinţe la care cei 3 nu au participat, "în conformitate cu obligaţiile ce revin conducerii în baza regulilor interne ale societăţii".
ASF ameninţa de asemenea voalat noua conducere a SIF Transilvania transmiţând că îi învederează pe membrii conducerii "cu privire la obligaţia ce revine membrilor Consiliului de Supraveghere şi/sau celor ai Directoratului SIF Transilvania SA de respectare a obligaţiilor prevăzute de cadrul legal aplicabil de a acţiona cu onestitate, competenţă, prudenţă, diligenţă, echitate şi independenţă de spirit în desfăşurarea activităţilor specifice administrării de active, inclusiv în ceea ce priveşte convocarea şi desfăşurarea şedinţelor Consiliului, în caz contrar ASF urmând a dispune măsuri pentru asigurarea respectării acestor prevederi".
--------------------
• Ce declara Andănuţ în data de 4 mai în legătură cu numărătoarea voturilor "abţinere", după publicarea raportului cu deciziile contradictorii
După comunicarea deciziilor acţionarilor prin ignorarea voturilor abţinere, Crinel Valer Andănuţ ne declara: "Unul din rapoarte, oficial, cel recunoscut, este întocmit după cum se numără voturile în mod normal într-o adunare AGA. Dânsul (Fercală - n.r.) vrea să zică că ce a numărat el este ok. Nu este ok întrucât dânsul a numărat toate voturile şi abţinerile ceea ce este împotriva uzanţei. Voturile în abţinere nu sunt considerate ca fiind participative la vot. Ca atare ele se scot din numărătoare şi rămâne restul voturilor exprimate în mod legal şi corect. (...) Ca atare, noi am făcut recalculare în conformitate cu legea, cu uzanţele şi cu ceea ce ASF a recomandat dintotdeauna pentru numărătoarea de voturi, şi ca atare s-a făcut numărătoarea şi s-a publicat numărătoarea corectă şi s-au schimbat acele decizii".