Conflict de interese în Primăria Capitalei

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 21 iulie 2008

Conflict de interese în Primăria Capitalei

Soţia arhitectului şef, asociată cu şeful Imopost Development, afacerea penală în care sunt implicaţi afaceristul Sorin Creţeanu şi Poşta Română

Firmele soţiei arhitectului şef îşi au sediul de patru ani în curtea lui Sorin Creţeanu

Sorin Creţeanu apare partener cu o firmă înregistrată în acelaşi loc cu societatea Setajim BV, unul din vehiculele investiţionale pentru dezvoltarea proiectului de lângă Catedrala Sf. Iosif

După doisprezece ani, arhitectul şef al Capitalei, Adrian Bold, a fost demis. Personaj discret în toţi aceşti ani, Adrian Bold a fost cel mai mediatizat personaj al săptămâ­nii trecute, fiind considerat principalul vinovat pentru situaţia dezastruoasă a Capitalei, prin plantarea unor blocuri­-turn în centrul vechi al oraşului, periclitând astfel structura unor clădiri de patrimoniu şi stricând definitiv armonia locului. Scandalul din ultima săptămână a avut însă şi darul să dezvăluie numele soţiei arhitectului şef, Maria Bucur, personaj rămas necunoscut publicului în cei doisprezece ani în care soţul său a fost arhitectul-şef al Bucureştiului.

Presa a speculat că un inves­titor imobiliar îşi sporea şansele de a-şi înmulţi etajele construcţiei, dacă, în prealabil, trecea pe la firma soţiei arhitectului, Maria Elena Bucur, care percepea tarife de patru-cinci ori mai mari decât cele obişnuite pe piaţă.

Inclusiv fostul primar al Capitalei, Viorel Lis, sub mandatul căruia Adrian Bold a devenit arhitectul şef din Primăria Capitalei, a declarat că un investitor i s-a plâns de practica arhitectului, care, pentru a-i elibera avizele necesare, i-a solicitat să încheie un contract cu firma soţiei sale. Asta se întâmpla acum opt ani însă, când familia Bold avea o singură firmă-Tehno Design, fondată de Adrian Bold şi Maria Bucur în 1993.

De atunci, Adrian Bold s-a retras din cele trei firme în care era asociat, iar soţia sa a dezvoltat mai multe afaceri în zona consultanţei.

Ziarul Bursa a descoperit că una din acestea- firma "Mass Arhitectura"- a fost fondată în 2006 de Maria Bucur împreună cu Cristian Tudor, unul din administratorii afacerilor lui Sorin Creţeanu, mare investitor imobiliar din Capitală, bun prieten cu fostul primar Adriean Videanu. Sediul social al firmei "Mass Arhitectura" este chiar în una din clădirile din proprietatea companiilor controlate de Sorin Creţeanu.

Alte trei firme controlate de familia Bold îşi au sediul în acelaşi loc cu firmele Procema şi Comnord.

Cele două companii ale lui Sorin Creţeanu dezvoltă proiectul "Imopost" de pe Calea Victoriei în parteneriat cu Poşta Română, proiect anchetat de Departamentul Naţional Anticorupţie, pentru modul în care compania de stat a aportat terenul în această afacere. Acest caz a dus la demisia fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, acuzat de procurori că şi-ar fi dat avizul ca un teren din proprietatea publică a statului să fie aportat la capitalul unei societăţi private.

Preşedintele "Imopost" este chiar Cristian Tudor, partenerul de afaceri al familiei Bold. Sorin Creţeanu a fost beneficiarul mai multor concesiuni din partea primăriei Capitalei în ultimii opt ani, devenind unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Bucureşti. Asocierea dintre administratorul afacerilor investitorului Creţeanu şi familia Bold, dar şi modul în care firmele soţiei arhitectului au ajuns să fie găzduite de clădirile lui Sorin Creţeanu, arată un posibil conflict de interese în care s-a aşezat arhitectul şef din Primăria Capitalei.

Cathedral Plaza

O stranie coincindenţă face ca Sorin Creţeanu să fi fost asociat cu o companie olandeză- Trivesco International, care îşi are sediul la aceeaşi adresă cu compania Setajim International BV, unul din vehiculele prin care s-a dezvoltat proiectul "Cathedral Plaza", poate cel mai scandalos proiect avizat de arhitectul Bold şi sprijinit consistent de fostul primar Adriean Videanu.

Asocierea dintre afaceristul Sorin Creţeanu şi firma Trivesco datează chiar din anii în care s-au pus bazele afacerii Cathedral Plaza, dar este greu de dovedit o legătură oficială între firma Trivesco şi proprietarii imobilului de lângă Catedrala Sf. Iosif.

Ziarul Bursa a publicat în premieră că firma care construieşte blocul turn de lângă Catedrala Catolică este controlată de un bun prieten şi un asociat al familiei Videanu, ceea ce era o posibilă explicaţie a modului brutal în care Primăria Capitalei a tratat un monument istoric precum Catedrala Sf. Iosif, dar şi modul brutal în care au fost tensionate relaţiile diplomatice dintre România şi Vatican.

Un an mai târziu, "ziarul Cancan" publica fotografii de pe Coasta de Azur cu familia Videanu, aflată în concediu cu afaceriştii Sorin Creţeanu şi Raul Doicescu (patronul firmei BogArt, constructorul blocului turn de lângă Catedrala Sf. Iosif).

Firmele în care s-au intersectat interesele familiei Bold

Firma

TECHNO DESIGN SRL

MARATHON DISTRIBUTION GROUP SRL

AXIS IMPEX COMPROD SRL radiată

TEST STUDIO SRL

URBANLINE SRL

OFFICE DESIGN SRL

MASS ARHITECTURA SRL

CRAFT STUDIO SRL

GRAF STUDIO SRL

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. http://faze-hazlii.blogspot.co m/

    1. cine ii baga in puscarie pe videanu si pe bold.?

      cine ii baga in puscarie pe videanu si pe bold.?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb