CONFLICTUL DIN IRAK ESCALADEAZĂ Preţul ţiţeiului, la nivelul maxim al ultimelor opt luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 iunie 2014

Cotaţia futures a petrolului West Texas Intermediate (WTI), tranzacţionat pe piaţa americană, a urcat, ieri, la nivelul maxim al ultimelor opt luni, pe fondul escaladării violenţelor din Irak, situaţie care amplifică perspectivele unui nou război civil în cel de-al doilea mare producător din cadrul OPEC.

Militanţii kurzi au preluat, ieri, controlul oraşului Kirkuk, în timp ce gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) a ocupat, în ultimele zile, teritorii extinse, aflându-se la mai puţin de 100 de kilometri de capitală. Astfel, forţele kurde controlează pentru prima dată în totalitate acest oraş multietnic situat la 240 de kilometri nord de Bagdad, unde în mod normal securitatea este asigurată de o forţă de poliţie comună formată din elemente arabe, kurde şi turkmene. SIIL a ocupat Tikrit, dar şi Mosul, al doilea mare oraş al ţării.

Analiştii arată că, deşi, pentru moment, conflictul este localizat în nordul Irakului, pe piaţă au apărut temeri că acesta s-ar putea extinde către câmpurile petrolifere din sud.

Totuşi, ministrul irakian al Petrolului, Abdul Kareem Luaibi, a declarat că nu se aşteaptă ca violenţele să se extindă în sud. Oficialul a precizat că SUA ar putea bombarda nordul Irakului.

Cotaţia petrolului WTI cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,58 dolari (1,5%) la ora 10.18, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 105,98 dolari/baril. Mai devreme, preţul a fost de 106,53 dolari barilul, cel mai ridicat nivel "intraday" din 19 septembrie până în prezent. Volumul tranzacţiilor derulate ieri la New York Mercantile Exchange a fost de aproape trei ori mai mare comparativ cu media ultimelor o sută de zile, conform Bloomberg. De la începutul anului, cotaţia petrolului a urcat cu 7,7% la bursa americană.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în iulie a crescut cu 1,87 dolari (1,7%) ieri, la 111,82 dolari/baril. Mai devreme, preţul a atins 112,34 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din 3 martie. Şi pe piaţa din Londra volumul tranzacţiilor a fost aproape triplu raportat la media ultimelor 100 de zile.

Amintim că, săptămâna aceasta, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care asigură aproape 40% din ţiţeiul mondial, a decis să-şi menţină ţinta de producţie la 30 de milioane de barili/zi. OPEC estimează că cererea pentru petrolul său va fi de 30,4 milioane de barili pe zi în următoarele şase luni.

Potrivit cifrelor Bloomberg, producţia de petrol a Irakului a crescut cu 50.000 de barili pe zi luna trecută, la 3,3 milioane de barili pe zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb