Conflictul dintre patronate şi sindicate ar putea fi tranşat de Parlament

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 26 septembrie 2007

Conflictul dintre patronate şi sindicate ar putea fi tranşat de Parlament

Legea de funcţionare a patronatelor va fi modificată

Patronatele refuză participarea sindicatelor şi a societăţii civile la modificarea şi completarea Legii nr. 356/2001, care reprezintă metodologia de organizare şi funcţionare a acestor instituţii.

"Instituţiile împuternicite să participe la audierea publică a acestui proiect sunt patronatele, aşa este firesc şi normal", a declarat Ovidiu Nicolescu, co-preşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din Româ-nia (ACPR). Domnia sa face referire la prevederile art. 9 din Legea nr. 356/2001 care stabileşte că, pentru elaborarea de acte normative privind activităţile patronale, iniţiatorii solicită avizul consultativ scris şi motivat al structurilor patronale reprezentative.

Principalele propuneri ale ACPR privind modificarea şi completarea proiectului de lege sunt: lărgirea razei de aplicare a dreptului de liberă asociere a patronatelor de la nivel sectorial la nivel naţional, recunoaşterea organizării patronatelor pe criteriul apartenenţei la categoria întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), eliminarea obligaţiilor patronatelor de a înregistra la instanţa de judecată numărul de salariaţi şi datele de identificare a societăţilor comerciale membre, recunoaşterea dreptului patronatelor de a achiziţiona spaţii pentru sedii, în aceleaşi condiţii ca şi partidele politice şi simplificarea procedurii de depunere a listei cu membrii fondatori, în cazul în care patronatele au obţinut deja personalitate juridică.

Salariul minim pe economie ar putea ajunge la 540 lei

În urma întrevederilor dintre patronate şi sindicate, salariul minim pe economie ar putea fi majorat cu circa 20%, dacă cele două instituţii vor bate palma în această privinţă. Deşi solicitările sindicaliştilor prevedeau, începând cu anul viitor, un venit minim de 700 lei se pare că ce doi parteneri sociali au ajuns la un numitor comun, în jurul sumei de 540 lei. "Considerăm că cererea sindicaliştilor este justificată dar trebuie să analizăm impactul şi efectele acestei modificări. Sunt convins că sindicatele vor da dovadă de întelegere şi vor accepta propunerea noastră", a declarat Adrian Izvoranu, co-preşedinte ACPR. Domnia sa a atras atenţia că această majorare poate genera efecte secundare, precum imposibilitatea unor firme de a respecta noua grilă de salarizare, dar şi creşteri de preţ. "Până la acest nivel toate companiile îşi pot permite să absoarbă creşterea prin politici manageriale şi prin organizare. Dacă acest nivel va fi depăşit, va determina creşteri de preţ care cu siguranţă se vor resimţi în inflaţie şi pot provoca scăderea atractivităţii investiţionale a economiei româneşti", a subliniat Izvoranu. Totodată, domnia sa a atras atenţia că ţara noastră are cel mai ridicat nivel de impozitare şi taxare a muncii din Uniunea Europeană şi că ACPR va solicita reducerea semni-ficativă a acesteia, dar şi a bi-rocraţiei excesive care însoţeşte acest proces.

În plus, ACPR va solicita Guvernului încetarea practicării în România a două niveluri ale salariului minim pe economie, unul susţinut de bugetul de stat şi celalalt de angajatorii privaţi. Izvoreanu a explicat: "Două salarii minime reprezintă o formă neloială de concurenţă din partea statului. dar şi un comportament abuziv din partea partenerilor de piaţă, care administrează fonduri din salarii bugetare".

Patronatele solicită coproprietate la patrimoniului deţinut de sindicate

ACPR solicită acces la patrimoniului deţinut de fostele sindicate comuniste şi moştenit de actualele structuri sindicale pentru desfăşurarea de activităţi şi proiecte de utilitate publică.

Florian Costache, co-preşedinte al ACPR, a declarat: "Sindicatele au moştenit un patrimoniu impresionant, iar în unele situaţii l-au înstrăinat. În privinţa retrocedărilor, dorim administarea în coproprietate a patrimoniului, între sindicate şi patronate în conformitate cu legislaţia UE". Propunerea ACPR vizează preluarea şi administrarea patrimoniului sindical de un consorţiu (fundaţie de utilitate publică) constituit de ambii parteneri sociali fără drept de înstrăinare a patrimoniului dar cu păstrarea unui echilibru just între sindicate şi patronate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb