Tensiunile recente din Ucraina, şi mai ales din Peninsula Crimeea, au creat suspiciuni că Rusia ar putea suspenda din nou livrările de gaze către Ucraina, respectiv către Europa.
Ucraina este ţară de tranzit pentru circa 16% din necesarul de gaze al Europei. Gazul rusesc acoperă peste 80% din consum în cazul a 10 state europene, iar peste peste 40% din necesarul de gaze naturale al Germaniei, Ucrainei, Turciei, Austriei, Greciei şi Estoniei este adus din Rusia.
Agenţia de presă Bloomberg spune că Europa are rezerve de gaze suficiente ca să acopere timp de 45 de zile o eventuală întrerupere a livrărilor ruseşti de gaze prin Ucraina.
Analiştii susţin că Europa ar putea renunţa la livrările de gaz din Rusia, având ca surse alternative gazele norvegiene, din Olanda, Marea Britanie sau gazele lichefiate din ţări precum Qatar, dar că în acest fel preţul gazelor ar putea să explodeze.
Rusia a anunţat deja că, dacă statele occidentale vor impune sancţiuni Moscovei, atunci va răspunde adecvat. Să ne amintim de relaţiile comerciale bune ale Rusiei cu ţările BRICS.
Rusia a întrerupt pentru scurt timp, în două rânduri, în 2006 şi 2009, în perioade cu temperaturi scăzute, livrările de gaze către Ucraina şi implicit către Europa, pe fondul disputelor dintre Kiev şi Moscova privind preţul gazului şi tarifele de tranzit.
• RAPORT PENTRU CONGRESUL AMERICAN - Şase state europene, complet dependente de gazul rusesc
Şase state europene sunt complet dependente de gazul rusesc, potrivit unui raport înaintat Congresului American în august 2013. Aceste ţări sunt Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Suedia (vezi harta), conform datelor disponibile pentru consumul din 2012.
Pe următoarele locuri în topul dependenţei de gazele ruseşti sunt Cehia (80,5%), Slovacia (63,3%), Slovenia (57,4%), Grecia (54,8%), Polonia (54,2%) şi Austria (52,2%).
România figurează printre cele mai puţin dependente state europene, cu importuri ruseşti de 24% din consum. Ţările care figurează cu zero importuri din Federaţia Rusă (n.r. au alte surse de aprovizionare pentru importuri) sunt Cipru, Anglia, Danemarca, Irlanda, Malta, Portugalia şi Spania.
Europa a eşuat în planurile sale de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti. Conducta Nabucco, ce ar fi trebuit să aprovizioneze bătrânul continent (prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria) a eşuat după ce consorţiul care explorează zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan a ales o conductă concurentă, ce traversează Turcia, Grecia şi ajunge în Italia. Surse din piaţă au spus, la vremea respectiuvă, că Gazprom a dejucat planurile Europei oferind azerilor piaţa grecească.
Astfel, Gazprom a reuşit să-şi promoveze mai bine proiectul South Stream, care ocoleşte Ucraina pentru a transporta gazele ruseşti către Europa.
South Stream prevede construirea unei conducte din Rusia, către Italia şi Austria. La proiect au aderat şi Bulgaria, Ungaria, Serbia, Slovenia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Grecia. Capacitatea maximă a conductei este 31 miliarde de mc.
Rusia şi Germania au reuşit să construiască Nord Stream, conductă deja funcţională, care poate aduce gaze în ţările europene, de asemenea ocolind Ucraina.
1. Acum se vede slabiciunea structurala a UE!!!`
(mesaj trimis de Cec Onteaza în data de 05.03.2014, 13:12)
De cand trebuia facut NABUCCO? Imediat dupa conferinta de la Malta! Ca sa existe alternative la gazul rusesc! De atunci trebuia facut! Nici acum nu este tarziu - Algeria are mari rezerve, Ciprul trebuia sa compenseze cu rezervele, nu cu bail-in-ul. Si Israelul a descoperit gaze in zona de coasta, Romania are si ea, Grecia la fel, daca s-ar realiza o gestiune comuna a rezervelor de gaze, UE ar deveni independenta - si daca ar mai face si ceva centrale nucleare, ar da cu tifla Rusiei.