CONFORM ANALIZEI TEHNICE Indicele BET a intrat pe trend descendent pe termen lung

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie 2017

Indicele BET a intrat pe trend descendent pe termen lung

"Prime Transaction": "Scăderea indicelui - cauzată de deprecierea titlurilor bancare"

Dragoş Mesaroş, "Goldring": "Perspectiva acordării dividendelor speciale, posibil să schimbe trendul indicelui"

Indicele BET, principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute la nivelul de 7.862,15 puncte, în coborâre cu 1,46%, faţă de valoarea consemnată joi, pe fondul unui volum de tranzacţionare de 52,71 milioane de titluri, cel mai mare volum înregistrat de la sfârşitul lunii februarie a acestui an, până în prezent.

Totodată, vineri, cotaţia BET a închis sub media mobilă simplă de 200 de zile, ceea ce reprezintă un prim semnal al faptului că indicele a intrat pe un trend descendent pe termen lung (media mobilă reprezintă un instrument de analiză tehnică de identificare a trendului, perioada de 200 de zile fiind asociată cu termenul lung).

Din punct de vedere tehnic (vezi grafic), indicele BET se află pe un trend descendent şi pe termen scurt şi mediu, cotaţia situându-se atât sub media mobilă simplă de 20 de zile cât şi sub cea de 50 de zile (perioadele de 20 şi 50 de zile sunt asociate cu termenul scurt, respectiv mediu).

Începând de la jumătatea lunii iulie, cotaţia principalului coş de acţiuni al pieţei locale a început să formeze configuraţia tehnică de scădere numită "cap şi umeri", care a fost confirmată la sfârşitul lunii august, când indicele a depăşit "linia gâtului".

Joi, 7 septembrie, BET a închis la nivelul de 7.978,62 de puncte sub pragul psihologic de 8.000 de puncte.

Momentan, BET se află la suportul (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţă scăderii cotaţiei) situat în jurul nivelului de 7.770 de puncte.

"Prime Transaction": "În prezent, nu există motive fundamentale pentru care acţiunile TLV şi BRD îşi continuă coborârea"

Potrivit Departamentului de Analiză al societăţii Prime Transaction, deprecierea principalului indice al BVB a fost cauzată, îndeosebi, de scăderea preţului acţiunilor societăţilor bancare incluse în coşul de acţiuni.

Analiştii ne-au declarat: "Scăderile înregistrate de BET în ultima perioadă au avut la bază, în principal, acţiunile celor două bănci din componenţa sa, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV). Nici restul titlurilor nu au avut evoluţii mult mai bune, însă, în aceste cazuri, deprecierile au fost mai reduse. Desigur, explicaţia pentru scăderile iniţiale a fost zvonul potrivit căruia Guvernul ar intenţiona să introducă o taxă pe activele bancare. Ulterior, după ce acest zvon a fost dezminţit, am văzut o uşoară revenire a cotaţiilor, însă deprecierile s-au reluat destul de repede".

În opinia analiştilor, nu există motive de natură fundamentală pentru care cotaţiile acţiunilor şi-au reluat coborârea.

Aceştia au completat: "Este greu de identificat un motiv pentru care cotaţiile au continuat să scadă. Pot fi făcute multe speculaţii, însă niciuna nu are o acoperire în cifre sau în evenimente petrecute în ultima perioadă. În lumina informaţiilor pe care le avem în acest moment, acţiunile celor două bănci, şi nu numai ale lor, s-au depreciat fără să existe un motiv fundamental pentru asta".

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii Goldring ne-a transmis că, în opinia sa, în pofida faptului că tendinţa este descrescătoare, este posibil ca acesta să se întoarcă, datorită ştirii referitoare la distribuţia de dividende suplimentare la Romgaz (SNG).

Analistul Goldring a declarat: "Piaţa se află pe o tendinţă negativă de mai mult timp, iar astăzi (n.r. vineri) şi-a continuat căderea. Situaţia a fost nefavorabilă, atât din punct de vedere fundamental, cât şi tehnic.

Totuşi, astăzi după-amiază (n.r. vineri după-amiază) a apărut ştirea privind acordarea de dividende speciale la SNG, care a avut un impact pozitiv asupra pieţei. Titlurile SNG au crescut, iar indicele energetic BET-NG a recuperat din scăderea de azi (n.r. vineri).

Această ştire ar putea să întoarcă piaţa, pentru că sunt multe companii la care statul este acţionar majoritar, în special din domeniul energetic. Dacă statul acţionează astfel la Romgaz, probabil că va opera la fel şi în cazul celorlalte companii pe care le controlează. Implicit, dacă va apărea această situaţie, BET va creşte.

Până acum lucrurile stăteau destul de rău, dar această perspectivă, a dividendelor speciale, poate schimba situaţia, astfel încât, în momentul de faţă, nu mai pot să fac previziuni".

Vineri, Statul Român a cerut Romgaz convocarea acţionarilor pentru distribuirea sumei de 750.000.000 lei, sub formă de dividende, în temeiul prevederilor art. II si art. III din OUG nr. 29/2017, către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul BVB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da,pe graficul daily avem acele semnale,insa pe weekly,media mobila simpla de 50 de zile nu a fost depasita,mai mult decat atat,minimele de saptamana trecuta au testat-o si pe finalul sedintei am avut reactie pozitiva.

    Formatiunea head and shoulders (cap si umeri) nu e ''chiar '' confirmata.De ce?Inchiderea de vineri a fost la 7862 de puncte fata de 7855 ,de la sfarsitul lui iunie,adica mai sus. 

    Pe de alta parte ,daca ne uitam pe acelasi grafic weekly,rezistenta din 2015 ,care intre timp a devenit suport,pentru ca a fost depasita,acum este testata.

    Mai sunt si alte ''tehnici'' care spun ca saptamana trecuta au fost minime ,cum ar fi Gann ,dar ramanem la discutia pe medii mobile,head and sholders,rezistente,suport... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb