Sistemul bancar din ţara noastră are o rată de profitabilitate de două ori mai mare faţă de nivelul mediu al rentabilităţii băncilor europene, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Cifrele BNR indică faptul că rata rentabilităţii financiare (ROE) înregistrată de sistemul bancar românesc la finalul anului trecut este de 13,16%, de la 7,64% la 30 septembrie 2015, adică dublă comparativ cu 6,40% - nivelul de profitabilitate a sectorului bancar european.
Sistemul bancar a înregistrat un profit net, în 2015, de 4,87 miliarde lei, adică peste 1 miliard de euro, după cum ne-a transmis, recent, Banca Naţională a României (BNR).
Conform informaţiilor publicate de Banca Centrală, 22 de bănci au fost profitabile, anul trecut, şi 14 au avut pierderi.
BNR arată: "Mare parte a indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudenţă, atât la septembrie 2015, cât şi la decembrie 2015, performanţa fiind superioară mediei europene care se încadrează la «intermediar» cu aproape toţi indicatorii. Excepţie fac rata creditelor neperformante şi cea a creditelor cu măsuri de restructurare, care, cu toate că rămân în banda valorică considerată de ABE (n.r. Autoritatea Bancară Europeană) ca fiind deficitară, sunt în declin semnificativ între cele două date de referinţă menţionate (cu 2,1 puncte procentuale în cazul ratei creditelor neperformante şi cu 1,1 puncte procentuale în cazul ratei creditelor cu măsuri de restructurare). Aceste vulnerabilităţi sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calităţii activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziţionează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, cu mult peste media europeană (în jur de 58% faţă de aproximativ 44%)".
BNR mai subliniază că structura bilanţieră este echilibrată şi "respectă cele mai bune strandarde", atât în ceea ce priveşte raportul dintre credite şi depozite, cât şi cel dintre total datorii şi capitaluri proprii. Indicatorii de solvabilitate, deşi uşor ajustaţi spre finele anului 2015, îşi păstrează un nivel ridicat, aferent celui mai bun interval de prudenţă, potrivit Băncii Centrale.
Aceasta menţionează că raportul dintre credite şi depozite este de 78,21% în sectorul bancar românesc, în timp ce acest indicator se ridică la 123,30%, pentru sistemul bancar european.
Economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, ne-a spus că băncile au două surse de venit - comisioanele şi marja de dobândă. De asemenea, cele care au vândut portofolii importante de credite neperformante şi-au eliberat provizioanele, înregistrând linii de venituri suplimentare, ne-a mai precizat domnia sa, completând, însă, că acestea nu acoperă pierderile din trecut, când "băncile şi-au curăţat, într-un fel, bilanţurile" şi au înregistrat pierderi din provizioane.
Specialiştii din piaţă ne-au explicat că, deşi, în primă instanţă, provizioanele reprezintă pierderi pentru bănci, fiind constituite din profiturile acestora, în final ele sunt recuperate din costurile produselor bancare. Economistul CFA Adrian Mitroi susţine că, într-un fel sau altul, pierderile înregistrate din vânzarea cu discount a creditelor neperformante este resimţită de către toţi deţinătorii de interese - de la debitori la deponenţi, la cei care au obligaţiuni sau acţiuni, la deţinătorii de împrumuturi convertibile, de la angajaţi la fisc. Profitul de anul trecut înregistrat de sectorul nostru bancar vine după mai mulţi ani de pierderi, băncile fiind obligate de BNR să-şi provizioneze neperformantele.
La începutul anului trecut, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, a spus că băncile au însumat, în patru din cei şase ani premergători lui 2015, pierderi cumulate de 8 miliarde lei, în ceilalţi doi ani câştigurile fiind de 0,9 miliarde lei.
Pentru anul în curs, băncile, care consideră că a trecut perioada de criză, sunt optimiste, conform domnului Dochia, care ne-a spus că "toată lumea se aşteaptă la o perioadă cât de cât normală". Domnia sa adaugă, însă, că pot avea loc şi surprize care pot schimba total "atmosfera" pe segmentul creditelor ipotecare, făcând referire la Legea dării în plată şi la evoluţiile de pe pieţele internaţionale.
1. Atunci inteleg grija BCE, CE pt VACA de muls Ro
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2016, 06:52)
Totul pt profit, oricum e lumea a III-a.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2016, 08:57)
astia au pierdut in 4 ani 8 mild lei si intr-un singur an, 2015, au avut profit de 4,87 mild lei.Concluzie:cresc intr-un an cat altii in patru!!!!!!!
2.1. Puiul de EDENIA (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2016, 12:58)
Altii in 7