CONFORM NOII LEGI SIF-urile pot investi nelimitat în valută

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2004

Începînd de ieri, societăţile de investiţii financiare (SIF) nu pot să plaseze mai mult de 10% din activul lor net în acţiunile unui singur emitent listat şi mai mult de 2% din activul net în titlurile unui emitent neînscris la cota unei burse, potrivit unei recente instrucţiuni a CNVM. În schimb, SIF-urile pot investi nelimitat în valută, pe piaţa internă. De asemenea, aceste societăţi au voie să finanţeze deficitul bugetar, deoarece le sînt permise investiţii, fără limită, în titlurile de stat.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a stabilit reguli noi pentru societăţile de investiţii financiare, prin Instrucţiunea nr. 5/2004, care a intrat în vigoare începînd de ieri. SIF-urile care au atins sau au depăşit limitele impuse de noua instrucţiune nu vor mai putea să realizeze investiţii în acele titluri, peste limitele deţinute.

Instrucţiunea reia prevederi din Ordonanţa 24/1993, care reglementa activitatea fondurilor deschise de investiţii şi a societăţilor de investiţii, dar care a fost abrogată ieri, prin intrarea în vigoare a noii legi a pieţei de capital. Faţă de vechile prevederi legale, limitările la investiţiile pe care le fac SIF-urile sînt mai laxe decît cele prevăzute în Ordonanţa 24/1993, care stipulau deţineri mai mici de 10% şi respectiv 2% din acţiunile unui emitent, în funcţie de statutul acţiunilor, listate sau nu.

CNVM nu a permis, însă, societăţilor de investiţii să îşi plaseze resursele pe pieţele externe. În această privinţă, părerile sînt împărţite.

Iulian Panait, director general al societăţii de consultanţă "KTD Invest", crede că această prevedere este cea mai nepotrivită dintre cele referitoare la limitările cu privire la politica de plasamente realizate de SIF. "Comparînd resursele financiare, cu totul deosebite de care dispun aceste societăţi, cu dimensiunea extrem de redusă a pieţei de capital din România, credem că este păcat că administratorii SIF nu sînt lăsaţi să-şi gestioneze eficient portofoliul, căutînd oportunităţi de plasament inclusiv pe pieţele mature de capital". De o cu totul altă părere este Mircea Constantin, director de strategie al "Muntenia Invest", societate ce administrează SIF "Muntenia". Domnia sa crede că resursele financiare acumulate de SIF trebuie să fie direcţionate tot către economia românească.

Instrucţiunea CNVM menţine restricţia cu privire la plasamentele SIF în titluri ale fondurilor mutuale. Acestea vor putea investi maximum 5% din activul total în titluri de participare ale fondurilor mutuale, cu condiţia ca acele fonduri să nu deţină acţiuni SIF şi să nu fie depăşită limita de 1% din activul total al SIF într-un singur fond. Cătălin Dobrescu, directorul departamentului de tranzacţii din cadrul SIF "Banat-Crişana", spune că limitarea impusă de CNVM nu afectează societatea pe care o reprezintă pentru că oricum nu investeşte în fonduri mutuale, întrucît acestea administrează portofolii, ceea ce fac şi SIF-urile.

Societăţile de investiţii financiare se vor confrunta cu o mare problemă în momentul în care cele două pieţe, Bursa şi Rasdaq, se vor unifica şi va fi delistat un număr foarte mare de societăţi. Atunci, SIF-urile vor ajunge să deţină în portofolii foarte multe societăţi neînscrise la cota unei burse. La astfel de societăţi, la care deţinerea SIF depăşeşte 2% din activul net, nu mai au voie să investească peste limitele deţinute. Această măsură blochează practic SIF să îşi menţină cotele deţinute în cazul în care emitenţii procedează la majorări de capital.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb