CONFORM UNUI ARTICOL PUBLICAT DE CNBC  Ucraina a strâns donaţii în valoare de peste 54 milioane de dolari în criptomonede

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 4 martie 2022

Ucraina a strâns donaţii în valoare de peste 54 milioane de dolari în criptomonede

De la începutul invaziei, au fost făcute peste peste 102.000 de donaţii în criptoactive, în valoare totală de 54,7 milioane de dolari

Donaţiile în Ethereum au fost de 18,2 milioane de dolari, iar cele în Bitcoin de 17,2 milioane de dolari

Donaţiile în criptomonede precum Bitcoin şi Ethereum sporesc în Ucraina, pe măsură ce războiul cu Rusia intră în a doua săptămână, conform CNCB.

De la începutul invaziei în data de 24 februarie, peste 102.000 de donaţii în criptoactive, în valoare totală de 54,7 milioane de dolari, au fost făcute către guvernul ucrainean şi Come Back Alive, un ONG care oferă sprijin armatei conduse de la Kiev, potrivit noilor date ale firmei de analiză Elliptic. Cea mai mare donaţie, de 5,8 milioane de dolari, provine de la Gavin Wood, fondatorul unei criptomonede mai puţin cunoscute numită Polkadot.

Donaţiile s-au intensificat în această săptămână, aproximativ 72.000 fiind făcute în ultimele două zile. Până în prezent, donaţiile în Ethereum au fost de 18,2 milioane de dolari, cele în Bitcoin în valoare de 17,2 milioane de dolari, iar suma de 9,5 milioane de dolari a fost donată prin mai multe stablecoin-uri legate de dolarul american, inclusiv o donaţie de un milion de dolari în Tether.

Acceptarea donaţiilor în criptomonede este ceva nou pentru guvernul ucrainean. Până sămbătă, 26 februarie, donaţiile către Ucraina trebuiau făcute prin canalele tradiţionale de plată, dar guvernul de la Kiev a început să accepte şi chiar să ceară prin intermediul Twitter donaţii în criptomonede, coform CNCB.

Criptomonedele precum bitcoin au devenit to mai populare, deoarece permit utilizatorilor să ocolească instituţiile financiare care pot bloca plăţile către Ucraina, conform CNBC.

Conform Elliptic, donaţiile în Bitcoin, Ethereum, Tron, Polkadot, Dogecoin şi Solana, monede indicate în tweet-uri, au fost în număr de 96.000, cu o valoare totală de 46,7 milioane de dolari, care merg direct către guvernului de la Kiev.

Tom Robinson, şef ştiinţific la Elliptic, a spus: "Criptomoneda este foarte potrivită pentru strângerea de fonduri internaţionale, deoarece nu respectă graniţele naţionale şi este rezistentă la cenzură - nu există o autoritate centrală care să poată bloca tranzacţiile, ca răspuns la sancţiuni, de exemplu".

De asemenea, au crescut şi donaţiile de jetoane nefungibile, NFT-uri. Un NFT CryptoPunk în valoare de peste 200.000 de dolari a fost trimis în contul de Ethereum al guvernului ucrainean, iar Elliptic spune că o singură tranzacţie în valoare de 1,86 milioane de dolari pare să fi venit din vânzarea NFT-urilor destinate iniţial strângerii de fonduri pentru Julian Assange, fondatorul Wikileaks.

Între timp, UkraineDAO, organizaţie înfiinţată pentru a strângerea de bani care să fie donaţi soldaţior ucraineni, a scos la licitaţie un NFT al drapelului Ucrainei pentru 6,5 milioane de dolari în Eter, ceea ce îl face printre cele mai scumpe NFT-uri vândute vreodată. Elliptic spune că încasările vor fi donate către Come Back Alive, conform CNBC.

Dar, chiar dacă criptomonedele deschid noi căi pentru donaţiile către Ucraina, ce se luptă cu invadatorii comandaţi de la Moscova, sumele pălesc în comparaţie cu donaţiile în monede tradiţionale făcute de ţările occidentale, inclusiv Statele Unite.

Pe lângă cele 350 de milioane de dolari pe care Casa Albă le-a autorizat ca ajutor militar Ucrainei, administraţia Biden cere Congresului să aprobe imediat un ajutor de urgenţă în valoare de zece miliarde de dolari pentru susţinere santiară, a forţelor de securitate, a economiilor Ucrainei şi a partenerilor săi din Europa Centrală. Între timp, USAID a promis încă 54 de milioane de dolari ca ajutor umanitar pentru Kiev, coform CNCB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb