CONFORM UNUI RAPORT AL CENTRULUI DE RESURSE JURIDICE, Legea anticorupţie este neglijată de autorităţi

ANA BÂTCĂ
Ziarul BURSA #Politică / 21 iunie 2005

16 dintre actualii miniştri vor primi reclamaţii administrative din partea Centrului de Resurse Juridice

Eugen Bejinariu a pierdut procesul cu CRJ

Deşi în acest an legea anticorupţie este aplicată ceva mai bine decît anul trecut, incompatibilităţile şi conflictele de interese rămîn în continuare nesancţionate, din cauza lipsei unor măsuri legislative şi instituţionale, se arată într-un raport de monitorizare realizat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ). Acest raport se bazează pe analiza activităţii reprezentanţilor administraţiei publice locale (prefecţi, primari, consilieri judeţeni, locali şi municipali) din nouă judeţe: Bacău, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Mureş şi Vrancea, în perioada august-octombrie 2004, apoi în lunile februarie-aprilie 2005, precum şi pe răspunsurile membrilor actualului şi fostului Guvern la solicitările legale de informaţii de interes public.

Premierul şi majoritatea miniştrilor refuză să declare ocupaţiile rudelor

Reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice susţin că membrii Guvernului nu au demonstrat că respectă principiul transparenţei în exercitarea funcţiei publice, prin declararea intereselor rudelor. Georgiana Iorgulescu, director executiv al CRJ, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că la cele 24 de cereri de completare a declaraţiilor de interese cu informaţii privind funcţiile, calităţile şi activităţile rudelor de gradul I şi cele ale soţului/soţiei, adresate, în luna mai, membrilor actualului Executiv, CRJ a primit doar opt răspunsuri complete, cinci incomplete, în timp ce 11 solicitări au rămas fără răspuns. Astfel, Răzvan Ungureanu, Teodor Atanasiu, Mihai Voicu, Vasile Blaga, Laszlo Borbely, Ionuţ Popescu, Gheorghe Flutur şi Cristian David au furnizat informaţiile necesare, în timp ce Zsolt Nagy, Marko Bela, Codruţ Şereş, Gheorghe Copos şi Monica Macovei au răspuns incomplet la solicitarea organizaţiei menţionate. Ceilalţi - Călin Popescu Tăriceanu, Sulfina Barbu, Mona Muscă, Iuliu Winkler, Gheorghe Barbu, Ene Dinga, Mircea Miclea, Gheorghe Seculici, Mircea Cinteză, Bogdan Olteanu şi Gheorghe Dobre - nu au dat nici un răspuns în scris la cererea CRJ. "Vom face reclamaţii administrative la adresa reprezentanţilor Guvernului care nu au răspuns şi a celor care au dat răspunsuri incomplete la cererea de prezentare a declaraţiilor de interese ale rudelor, iar dacă nu vor răspunde nici de această dată, îi vom acţiona în instanţă", a precizat Georgiana Iorgulescu. Pînă în prezent, CRJ a obţinut o decizie definitivă a justiţiei împotriva lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului, care a refuzat comunicarea informaţiilor referitoare la activităţile rudelor.

Cătălina Rădulescu, avocat în cadrul Centrului de Resurse Juridice, a declarat că unii dintre miniştri nu înţeleg corect conceptul de conflict de interese, aducînd exemplul lui Gheorghe Copos, care a spus că nu deţine o funcţie publică, şi al lui Cristian David, care a specificat că solicitarea CRJ nu are legătură cu legea.

Mai puţine cazuri de incompatibilitate la nivel local, în 2005

Monitorizarea la nivel local relevă o scădere semnificativă a cazurilor de incompatibilitate, de la 24 de sesizări în perioada august-octombrie 2004, la patru funcţionari incompatibili în februarie-aprilie 2005. De asemenea, s-a redus şi timpul mediu de răspuns la sesizări, de la peste 50 de zile la aproximativ 16 zile. În acelaşi timp, 37% din cazurile sesizate rămîn nerezolvate. Conform raportului, noii prefecţi au aplicat sancţiunile prevăzute de lege în unele situaţii, dovedind însă mai puţin entuziasm cînd erau vizate persoane din acelaşi partid. Radu Nicolae, managerul de program, a menţionat că cele mai multe sesizări ale cazurilor de incompatibilitate au vizat judeţele Bacău şi Vrancea. Domnia sa a amintit cazul fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, care nu şi-a depus nici pînă în prezent declaraţia de avere de la final de mandat.

Radu Nicolae a mai spus că regula abţinerii de la decizie în caz de conflict de interese este frecvent încălcată de funcţionarii publici din gărzile financiare şi din direcţiile judeţene ale finanţelor publice.

Pentru ca numărul cazurilor de încălcare a legii în acest domeniu să se reducă, realizatorii acestui raport consideră că Guvernul trebuie să înfiinţeze Comisia de Cercetare a Înalţilor Funcţionari Publici, care trebuia creată, conform legii, încă în anul 2003. De asemenea, reprezentanţii CRJ susţin necesitatea elaborării unui mecanism eficient de respectare a legii anticorupţie.

Directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice susţine că membrii Guvernului trebuie să declare funcţiile şi activităţile rudelor de gradul I şi ale soţiilor, chiar dacă Legea 161/2003 privind asigurarea transparenţei şi prevenirea şi sancţionarea corupţiei nu prevede explicit acest lucru. Georgiana Iorgulescu argumentează că informaţiile despre activităţile rudelor înalţilor funcţionari publici sînt necesare pentru aplicarea articolului 72 al legii, referitor la conflictul de interese.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb