Confruntare aprigă între Dinel Staicu şi Cătălin Chelu la SIF Oltenia

Ana Săbiescu, Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 septembrie 2008

Confruntare aprigă între Dinel Staicu şi Cătălin Chelu la SIF Oltenia

Acţionarii au decis menţinerea lui Dinel Staicu în fruntea SIF "Oltenia"

După votul acţionarilor, Dinel Staicu a declarat că intenţionează să se autosuspende din funcţii şi l-a acuzat pe Cătălin Chelu că a încercat să-l înlăture de la conducerea SIF

În replică, Cătălin Chelu declară: "O gaşcă de şmecheri a făcut legea la SIF"

Peste 60% din acţionarii SIF "Oltenia" au decis, în cadrul Adunării

Generale a Acţionarilor de vineri, menţinerea lui Dinel Staicu în funcţiile de preşedinte şi director general al societăţii, deşi acesta a fost trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Dinel Staicu este acuzat de către DNA, în două dosare, pentru fraudarea Bancii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Imediat după şedinţa AGA, Dinel Staicu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că se va autosuspenda din funcţiile deţinute în cadrul societăţii, adăugând că directorul general al SIF "Moldova", Cătălin Chelu, este cel care a încercat să îl destituie din funcţie.

"Este clar ce a încercat să facă domnul Chelu azi (n.r. - vineri) în şedinţa Consiliului de Administraţie. Era o oportunitate să fiu schimbat din funcţia de conducere a SIF Oltenia. Se putea face şi altfel, nu invocând dosarele pe care le am la DNA, nu folosind aceste metode mârşave. Probabil că domnul Chelu îşi dorea foarte tare să devină directorul instituţiei", a declarat vineri Dinel Staicu, potrivit agenţiei Newsin.

În replică, Cătălin Chelu ne-a declarat că "situaţia juridică a preşedintelui SIF Oltenia se reflectă în mod negativ asupra instituţiei financiare", adăugând că nu mai are încredere în declaraţiile domnului Dinel Staicu.

Domnul Chelu susţine că este prima oară în istoria SIF-urilor când un preşedinte îşi permite să suspende voturile şi că "o gaşcă de şmecheri a făcut legea SIF, astfel încât acţionarii serioşi au fost puşi la zid de acţionarii şmecheri".

Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF "Oltenia", ne-a explicat că au fost suspendate voturile acţionarilor ce depăşeau pragul de 1% şi acţionau în mod concertat cu domnul Chelu, adăugând că s-a procedat exact aşa cum prevede legea.

După revalidarea sa ca preşedinte al SIF, Dinel Staicu a subliniat că intenţionează să se retragă: "Cred că o să o fac. Cred că mă voi autosupenda, pentru că nu vreau să spună cineva că mă ajută această funcţie să ocolesc justiţia." Dinel Staicu a comentat şi dosarele sale penale, criticând activitatea procurorului de caz: "Cele două dosare trenează de zece ani. Mai mult, se contraczic între ele, cu toate că au fost scrise de acelaşi procuror. În ambele sunt acuzat că am falimentat BIR, dar unul spune că am preluat creanţele şi garanţiile aferente, iar celălalt că am preluat doar creanţele. Recunosc faptul că am preluat doar creanţele, pentru că garanţiile nu le puteam obţine. Aceasta este cauza pentru care cele două dosare trenează".

Societatea prin care Dinel Staicu ar fi preluat creanţele BIR este AVAB SRL, societate înfiinţată în septembrie 1999, pe modelul instituţiei de stat- Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, înfiinţată pentru recuperarea creditelor neperformante din băncile de stat.

În anul 2000, firma AVAB SRL a fost absorbită, dimpreună cu alte 11 societăţi controlate de Dinel Staicu, în compania BDJ SA. După doi ani, BDJ SA a fost absorbită de o altă firmă aflată sub controlul lui Dinel Staicu- Reconversia SA. După deschiderea procedurii falimentului, lichidatori judiciari ai societăţii au constatat că firmele care au fost absorbite de către Reconversia au figurat şi după fuziunea din 2000 ca acţionare la SIF-uri, deşi Regisco susţinea, din datele sale, reieşea că şi-ar fi vândut acţiunile SIF Oltenia încă din anul 2000.

Cine se înfruntă la SIF Oltenia

Atât despre Dinel Staicu, cât şi despre Cătălin Chelu presa a publicat în repetate rânduri că ar controla, direct şi indirect, pachete semnificative, prin interpuşi la societăţile de investiţii. În cazul lui Dinel Staicu, deschiderea procedurii falimentului la Reconversia SA a prilejuit lichidatorilor judiciari să constate că atât pragul maxim de 0,1% de deţinere de acţiuni la SIF, valabil până în anul 2005, cât şi cel de 1%, valabil după 2005, a fost depăşit de Dinel Staicu şi de persoanele fizice şi juridice cu care acţionează în mod concertat. Firma care îndeplinea sarcinile de lichidator judiciar a solicitat de altfel CNVM, în iunie 2006, să verifice dacă persoanele afiliate omului de afaceri Dinel Staicu au încălcat normele legale specifice pieţei de capital. De celalaltă parte, Cătălin Chelu este considerat cel mai important deţinător de acţiuni SIF. În ultimii optsprezece ani, Cătălin Chelu a avut interese, direct sau indirect, în sute de firme, multe din aceste firme fiind vehiculele prin care omul de afaceri a achiziţionat acţiuni la societăţile de investiţii financiare. Ziarul BURSA prezintă alăturat, în premieră, afacerile în care au fost implicaţi cei doi oameni de afaceri care se confruntă acum la SIF Oltenia, fără să avem pretenţia că datele sunt complete, deoarece este aproape imposibil de verificat şi de estimate correct unde se opreşe lanţul de firme şi de interpuşi ai celor doi importanţi jucători de pe piaţa noastră de capital. Ne rezumă astfel să prezentăm afacerilor lor de după 1990, în care cei doi au fost acţionari/asociaţi sau administratori, pentru că ele oferă chiar şi aşa o imagine despre forţa financiară a celor care se confruntă acum la SIF Oltenia.

Tot vineri, s-a hotărât că SIF "Oltenia" va întocmi situaţii financiare consolidate anuale numai atunci când cadrul juridic existent va obliga entităţile care intră în perimetrul de consolidare să întocmească situaţii financiare anuale individuale, conform cadrului de raportare solicitat a fi îndeplinit de situaţiile financiare consolidate ale SIF-ului. Atâta timp cât valoarea participaţiilor deţinute de SIF 5 în societăţi care intră în perimetrul de consolidare va fi mai puţin de 10% din valoarea de activ net rezultată din situaţiile financiare ale societăţii, SIF5 nu va întocmi situaţii financiare consolidate, se arată în raportul remis Bursei de Valori Bucureşti.

Societatea de Investiţii Financiare "Oltenia" (simbol SIF5 la Bursa de Valori Bucureşti) a obţinut, în primul semestru, un profit net de 53,77 milioane lei, în scădere cu 31,92% faţă de primele şase luni ale anului trecut.

Astfel, SIF "Oltenia" a realizat 59,34% din profitul net prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul curent în care acţionarii au aprobat un profit net de 90,61 milioane lei.

Societatea de investiţii financiare "Oltenia" dispune de un capital social de 58,01 milioane lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei.

De la începutul anului, titlurile SIF5 s-au depreciat cu 61.55%, atingând preţul de 1,63 lei/acţiune, la sfîrşitul şedinţei bursiere de pe 27 august.

Interesele lui Dinel Staicu

Firma

FORUM PRIVAT PROD OLTENIA SA

CUVINTUL LIBERTATII SRL

FORD ROMANIA SA

FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA

PROVITAS SA

OLTENIA GRUP INVEST SA

U.C.M. RESITA SA

SOCIETATEA DE INVESTITII FINANCIARE OLTENIA SA

CONSTRUCTII MONTAJ 1 SA

F.C. STIINTA U CRAIOVA SA

CARNEXPOD SA

AGROAVIA SA

AMROM AUTOMOTIVE 2006 SA

AUTOMOBILE CRAIOVA SA

CRASER SA

UNIVERSITATEA CLUB FOTBAL SA

PERPETUUM MOBILE SRL

REBEGA CONSULTING SRL

AUST CONF IMPEX SRL

NAPROM SRL

SERE ISALNITA SRL

AUST ROM IMPEX SRL

FRIGORIFER SA

BDJ SA

COOPERATIVA DE CREDIT BANCA POPULARA RICH BANK OC

ABATOR MOFLENI SA

B.D.J. SA

B.D.J. SA

C.S.M. RESITA SA

AVAB SA

JIUL VULCAN SRL

GUARDIA STIINTA SRL

FOTBAL CLUB ELECTRO SA

Pe lângă aceste firme, Dinel Staicu a înfiinţat, direct sau indirect, zeci de asociaţii şi fundaţii, care figurează ca asociaţi sau acţionare la firmele din grup, dar şi la SIF Oltenia.

O situaţia a SIF Oltenia cu 43 de societăţi care ar fi solicitat virarea

dividendelor în acelaşi cont, în care figurau asociaţii şi firme controlate de Dinel Staicu. Redăm lista întocmită de SIF Oltenia

1.Jiul Vulcan

2.Andkris SRL

3.BDJ Aninoana

4.AVAB SRL

5.MOZOC SRL

6.DETRANS COM SRL

7.POLDINEX SRL

8.VLADINEX SRL

9.FRIGORIFER SA

10.ABATOR SA MOFLENI

11.PRACTICIANUL SRL

12.REBEGA CONSULTING

13. COOPERATIVA DE CREDIT BANCA POPULARĂ RICH BANK

14.FUNDATIA PATER COMUNITATIS ROMANIAE

15. ASOCIATIA DIFUZORILOR DE PRESĂ CUVANTUL

16. BDJ SA

17. ASOCIATIA FFP OLTENIA

18. CARNEXPROD SA

19. SIRONEX SRL

20. RECONVERSIA SA

21. MILENIMOB SRL

22. REBONIS CORP SRL

23. ASOCIATIA INTERTURISM

24. ASOCIAŢIA PROPRIETARILOR IMOBILELOR DISTRUSE

25. ASOCIAŢIA PENTARIS

26. ASOCIAŢIA MEDIUM

27. ASOCIAŢIA NICHOLAS

28. ASOCIAŢIA DIVART

29. ASOCIAŢIA SOLEMI

30.ASOCIAŢIA COMEDIANT

31. ASOCIAŢIA GLOBTUR

32. ASOCIAŢIA ROMARTIS

33. ASOCIAŢIA DOREMI

34. ASOCIAŢIA LITEROM

35. ASOCIAŢIA CULTURALĂ ACORD

36. ASOCIAŢIA EXPRESIV

37. ASOCIAŢIA EXPOROM

38. ASOCIAŢIA ATLETIC

39. ASOCIAŢIA CLUB 4

40. ASOCIAŢIA CAMPIONUL

41. ASOCIAŢIA ART-DESIGN DOLJ

42. ASOCIAŢIA SIMETRA

43. ASOCIAŢIA POETICA

Peste 30 din aceste firme şi asociaţii au solicitat dividende pentru pachte de acţiuni care erau cu puţin sub cota maximă permisă de lege la acel moment-0,1%.

Interesele lui Cătălin Chelu

Firma

ACCESORII MECANICE SA

ACCOUNT SRL

ACTINOVA SRL

ADMINISTRATOR LOCATIV SRL

AGROMEC SEACA DE PADURE SA

ALCOR SA

ALIUPA SRL

ALPINOSAT SRL

AMPLISOFT SRL

ANEMOB SRL

ARGOCONS SRL

ARMIDO GRUP SRL

ARTRANSCOM SRL

ASIBANGRUP SRL

AVINCONT SRL

BALASTIERE SA

BEJAN & MADY SRL

BETASCOP SRL

BITMAP SRL

BLADINTREK SRL

BLUE INTEL SRL

BLUECOM TELECOM SRL

BLUETEL COMUNICATIONS SRL

BLUMSAT SRL

BUTARE SRL

CABLEKING SRL

CAINENI SA

CARTELSAT SRL

CCC BLUE TELECOM S.A. GALAUI, SUCURSALA BÂRLAD

CCC BLUE TELECOM SA

CCC BLUE TELECOM SA GALAUI SUCURSALA TULCEA

CELULE ELECTRICE SA

CENTRISAT SRL

CENTROFIRM SRL

CERIMAT SRL

CITY INVEST SA

CIVA SA

CLUSTERA SRL

COLDERSAT SRL

COLTERDOM SRL

COMAT GALATI SA

COMINET SRL

COMINTEL BLUE SRL

COMPANIA INDUSTRIALA PENTRU TRANSPORTURI TECUCI SA

COMRIMET SA

CONACTI SRL

CONANSWICH SRL

CONCEPT MANAGEMENT GROUP SRL

CONEXTRACT SRL

CONI SAT SRL SUCURSALA CURTICI

CONY DATA SISTEM SRL

CONY GLOBE SRL

CONY GRUP SRL

CONY INVEST SRL

CONY SIM SRL

CONY SISTEM SRL

CONY TELECOM SRL

CONYFIN SRL

CONYPEC SRL

CONYSCOP SRL

CONYTRUST SRL

CORDOS SRL

DACSAT SRL

DATOBITSAT SRL

DAXICON SAT SRL

DELART SAT SRL

DELTIS SRL

DETHSTAR SRL

DIABI CON SRL

DIVASAT SRL

DOMINUS SAT SRL

EDENSO SRL

ELBOARD TRADING SRL

ELESCONT SRL

ELTRAGON SRL

ESTIVAL SRL

EUROFLOP SRL

EUTELSAT SRL

EVERSON SRL

EXCELSAT SRL

EXTROPET TRADING SRL

FAVIL SA

FERILAND SRL

FLEXIPOR SRL

FRICOM SA

GADAR GRUP SRL

GALATEX SA

GALGROS SA

GALSPOR SAT SRL

GENIUS HAN SRL

GLOBELINK SRL

HEPITES SA

ILEDIFICIA SA

ILEDIFICIA SRL

INFOSAT LINE SRL

INOPLEX CONSULTING SRL

INOSCOP SRL

INTSTIL SRL

INVESTOR SRL

JALUZINO SRL

KOLSAT SRL

LEXICOM SRL

LEXTOP SRL

LIDAS PROD SRL

LIDAS PROD SRL

LUFICOM SAT SRL

MAGELLAN SRL

MAGNAVOX COM SRL

MARASCONT SRL

MARTESA SRL

MATERSID SRL

MAXI GRUP SRL

MECANICA ROTES SA

MECROM SRL

MEDIARO SAT SRL

MEGA CONSTRUCT SA

MEGA CONSTRUCT SRL GALATI-SUCURSALA BIRLAD

MEGA GRUP PRAHOVA SRL

MEGA GRUP TELECOM SRL

MEGATRUST SRL

MENDOM SRL

MENICOMP SRL

MENTOSCOP SRL

META GRUP SRL

METSOFT SRL

MEZOXERA SRL

MIDITANK SRL

MIGERA SRL

MINCONI SRL

MINEXFOR SA

MINOBET SRL

MINOSOFT SRL

MOBIMOD SA

MODEMIX SRL

MODENART COM SRL

MOLDOTEX SRL

MONDOCART SAT SRL

MONDOSCOP SRL

MONOFIRM SRL

NATURATIV SRL

NEVOLAR COMPANY SRL

NICMARCOM SRL

NITAPLEX SRL

NUCAEM SRL

OLTCOTTON SA

ONIBET SRL

OPTIGLAN SRL

PANMEGROS SRL

PARC SA

PARDOSIO SRL

PARHEON SRL

PEROTEL SRL

PERVO SRL

PEXIVOR SRL

PHILIBEG SRL

PILOT LEAGUE SA

PIXELFIN SRL

PLEXIFORM SRL

PLUVIREX SRL

PNEU - SERVICE SA

POLSAT SRL

PORTAVON SRL

PRESTA GRUP SRL

PRODPREST SA

PRODVINALCO SA

PROGRESUL SA

PROMOTE SRL

PROVEX SRL

RAVEN TRADING SRL

REALINVEST SA

RESKAZI SRL

ROGENSOFT SRL

RONAR SRL

SACO SA

SATELITEX SRL

SATLUTEX SRL

SATMOND INTERNATIONAL SRL

SCULE DE FILETAT SA

SEBCOM SRL

SECOSI SRL

SELERANIS SRL

SELMAC SRL

SERIFER SRL

SERVOLINE SRL

SIGNAL SAT SRL

SIRCOVTEX SA

SIROCA SAT SRL

SIROXI SAT SRL

SIVECO SRL

SOCIETATEA DE INVESTITII FINANCIARE MOLDOVA SA

SOCOMAR SRL

SOLARIUM SRL

SOLITEX SRL

SONACTON SRL

SOUNDBLAST SRL

SPI GUARD SRL

SPIT BUCOVINA SA

STACI SRL

STEREOSCART SRL

SWENDRE SRL

TATASAT SRL

TELERMEN SRL

TELESAT SRL

TELEVSON SRL

TENDERBIT SRL

TESSAR CONSULT SA

TINIMAX SRL

TRAIN BIER SRL

TRANSTEC SA

TROMERO SRL

TRUSTINVEST SA

TUCAR SRL

ULTRASCOP CONSULT SRL

UPSS SA

VALONEX CONSULTING SRL

VIARA MOB SRL

VIDEONET SRL

VINIFICATIE SI BAUTURI GALATI SA

VIPSAT SRL

VISION SAT SRL

VITIMAS SA

VOLTRAX SAT SRL

VONITRAK SRL

VOXIMAX SRL

VULTURUL COREF SRL

VULTURUL INVEST SRL

VULTURUL MEGA GRUP SRL

VULTURUL SA

ZIVAS GRUP SA

Peste jumătate din aceste firme controlate de Cătălin Chelu în ultimii optsprezece ani au fost radiate între timp. Şi Cătălin Chelu şi Dinel Staicu şi-au înfiinţat prima firmă în 1991.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. mai au multe firme nenii astia?

    de ce administratorii sif cand cunpara apare pe dursa ca au cumparat 1000 de act,dar cand vand masiv nu apare nimic?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb