CONFRUNTAT CU AVERTISMENTUL CNIPMMR MIPE a finalizat ghidul pentru noua "măsură 3"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie 2022

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a publicat, vineri, versiunea consolidată a ghidului aferent acţiunii 4.1.1 "Investiţii în activităţi productive". Amintim că în urmă cu o săptămână Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) trăgea un semnal de alarmă cu privire la faptul că Acţiunea 4.1.1 ar putea fi anulată din cauza întârzierii procedurilor de către ministerul de resort. Reprezentanţii antreprenorilor mici şi mijlocii susţineau că întârzierea de către MIPE a procedurilor privind aprobarea ghidului, lansarea apelului de proiecte şi evaluarea proiectelor va duce la întârzierea semnării contractelor de finanţare, semnare ce are termen limită 30 iunie 2022.

Ghidul publicat în urmă cu trei zile reprezintă forma consolidată în urma parcurgerii procesului de consultare, iar forma finală a acestuia va putea fi aprobată doar ulterior deciziei Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat, nefiind anticipate, însă, modificări de substanţă. În aceste condiţii, MIPE estimează că va lansa apelul pe această măsură în data de 21 martie, iar perioada de depunere a dosarelor se va închide în 25 martie.

"Am ţinut să cunoaştem nevoile reale din piaţă şi am căutat soluţii pentru a prelua cât mai multe dintre sugestiile mediului privat. Am păstrat, totodată, cerinţele de mediu solicitate de Comisia Europeană care facilitează accesul firmelor româneşti la granturi de investiţii de până la un milion de euro, cu o cofinanţare foarte mică, de numai 5% în cazul microîntreprinderilor. Este o mare provocare atât pentru organismul de implementare, cât şi pentru beneficiari, pentru că vom aplica în premieră criterii de verde care au fost armonizate de puţin timp în regulamentele europene. Va fi un prim pas pentru familiarizarea mediului de afaceri şi o bună pregătire pentru următorul exerciţiu financiar, inclusiv PNRR, în care principiul «do no significant harm» va fi des întâlnit", a declarat Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Măsura este finanţată în total cu 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanţate va putea ajunge la 430 milioane euro (360 milioane euro fonduri europene şi 70 milioane euro de la bugetul de stat). Prin Acţiunea 4.1.1, care înlocuieşte măsura 3 aprobată prin OUG 130/2020, dar neimplementată anul trecut, companiile mici şi mijlocii ar urma să acceseze fonduri europene de până la 1 milion de euro pentru fiecare proiect depus.

Conform ghidului publicat pe site-ul MIPE, proiectele vor parcurge fluxul automat şi vor fi transmise spre evaluare în funcţie de ierarhizarea realizată de către platforma IMM Recover prin aplicarea criteriilor din grila de evaluare până la un punctaj de maximum 55 puncte.

Pentru proiectele cu acelaşi punctaj se va aplica criteriul de departajare privind scăderea cifrei de afaceri la 31.12.2020 faţă de 31.12.2019, potrivit datelor confirmate de sistemul informatic al ANAF. În cazul puţin probabil al unui nou balotaj, va putea fi aplicabil criteriul de departajare privind ordinea transmiterii proiectului.

În a doua etapă de evaluare, în ordinea punctajului obţinut, dosarele vor fi ierarhizate în funcţie de criteriul verde (40% din punctaj) şi caracterul inovativ (5% din punctaj). Criteriile de departajare pentru punctaje egale sunt similare etapei de preselectare.

Un proiect trebuie să obţină minimum 70 puncte pentru a fi eligibil pentru finanţare. Proiectele vor fi evaluate până la epuizarea plafonului alocat.

Conform Ghidului consolidat, vor putea contracta finanţare şi firmele care au avut cifră de afaceri zero lei în anul 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb