Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Kevin McCarthy, a declarat ieri că congresmenii vor merge mai departe cu o legislaţie care să răspundă îngrijorărilor de securitate naţională cu privire la TikTok, susţinând că guvernul Chinei a avut acces la datele utilizatorilor aplicaţiei video de socializare, transmite News.ro.
În Statele Unite, există apeluri tot mai mari de a interzice TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, sau de a adopta o legislaţie bipartizană pentru a acorda administraţiei preşedintelui Joe Biden autoritatea legală de a solicita o interdicţie. Guvernul american a interzis recent angajaţilor instalarea aplicaţiei TikTok pe dispozitivele de serviciu.
"Camera va merge mai departe cu o legislaţie care să îi protejeze pe americani de tentaculele tehnologice ale Partidului Comunist Chinez", a spus McCarthy pe Twitter.
CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a apărut joi în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor SUA timp de aproximativ cinci ore, iar parlamentarii ambelor partide l-au auditat despre securitatea naţională şi alte preocupări care implică aplicaţia, care are 150 de milioane de utilizatori americani, arată sursa.
În audierea de joi, CEO-ul TikTok a fost întrebat dacă a spionat americani prin intermediul aplicaţiei, la cererea Beijingului. Chew a răspuns: "Nu".
Reprezentantul republican Neal Dunn a făcut apoi referire la dezvăluirea companiei din decembrie, potrivit căreia unii angajaţi din China ai ByteDance au accesat necorespunzător datele de utilizatori TikTok a doi jurnalişti şi că nu mai sunt angajaţi de companie. Şi a repetat întrebarea dacă ByteDance spionează.
"Nu cred că spionajul este modul corect de a o descrie", a spus Chew. El a continuat descriind informaţiile ca implicând "o investigaţie internă", înainte de a fi întrerupt.
McCarthy, un republican, a spus într-un tweet, ieri: "Este foarte îngrijorător faptul că CEO-ul TikTok nu poate fi sincer şi să admită ceea ce ştim deja că este adevărat - China are acces la datele utilizatorilor TikTok".
Compania spune că a cheltuit peste 1,5 miliarde de dolari pentru eforturile de securitate a datelor, proiect numit "Project Texas", care are în prezent aproape 1.500 de angajaţi cu normă întreagă, şi că are contract cu Oracle pentru a stoca datele utilizatorilor TikTok din SUA.
În loc să liniştească îngrijorările parlamentarilor, apariţia de joi a lui Chew în faţa Congresului "a crescut de fapt probabilitatea ca Congresul să ia unele măsuri", a declarat ieri, reprezentantul Mike Gallagher din Wisconsin, preşedintele republican al Comitetului Selectat al Camerei pentru Partidul Comunist Chinez.
Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a pierdut o serie de hotărâri judecătoreşti în 2020, când a încercat să interzică TikTok şi o altă aplicaţie deţinută de China, WeChat, o divizie a Tencent. Mulţi democraţi şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorări, deşi nu au susţinut încă în mod explicit o interdicţie din SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2023, 11:29)
"TikTok" mare pericol de securitate nationala americana,
dar Facebuc,twitter.....,si celelalte "bunatati" americane
nu sunt pericol de securitate ptr. tarile LUMII ??!!