Congresul Socialiştilor Europeni nu se mai ţine în Bucureşti

Ziarul BURSA #Politică / 31 august 2012

Congresul Socialiştilor Europeni nu se mai ţine în Bucureşti

Sursă Euractiv: "Doar câţiva lideri" ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul fiind reticenţi să fie găzduiţi de Ponta

PSD a solicitat PES amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie "umbrit" de luptele politice interne

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) intenţionează să mute congresul din 28-29 septembrie de la Bucureşti la Bruxelles, pe fondul îngrijorărilor cu privire la recentele acţiuni ale premierului Victor Ponta, a declarat ieri o sursă din rândul socialiştilor, citată de site-ul EurActiv.com. Aceeaşi sursă a precizat că "doar câţiva lideri" ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul fiind reticenţi la a fi găzduiţi de Ponta, care a fost criticat de la preluarea funcţiei de premier, în primăvară.

Euractiv mai scrie: "Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat în această vară că evenimentele recente din România au zguduit încrederea Comisiei şi au pus în discuţie angajamentul guvernului de la Bucureşti privind respectarea statului de drept. Peste aceste evenimente a venit un scandal de plagiat la adresa tezei de doctorat a lui Victor Ponta".

Surse din PES afirmă că liderii de centru-stânga din Europa nu doresc să fie supuşi criticilor în ţările lor pentru că au fost găzduiţi de un lider atât de controversat precum Ponta, dar sunt preocupaţi şi de faptul că poziţia aces­tuia ar putea fi slabită înaintea alegerilor în cazul în care se decide schimbarea locului de des­făşurare a Congresului. "Va fi o lovitură dură pentru Ponta, care va împlini 40 de ani în 20 septembrie, dacă Congresul nu se va desfăşura la Bucureşti", a declarat o sursă din PSD.

Euractiv mai spune: "În orice caz, se pare că o decizie de mutare a Congresului la Bruxelles va fi argumentată cu un motiv cosmetizat pentru a fi utilizat pe plan intern în România, un exerciţiu dificil pentru secretariatul PES".

Swoboda: PSD a cerut PES amânarea sau mutarea Congresului

PSD a solicitat Partidului Socialiştilor Europeni (PES) amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie "umbrit" de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunţată oficial zilele următoare, a declarat ieri Hannes Swoboda, liderul S&D din PE, citat de Mediafax. "Decizia de a solicita amâ­narea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă (n.r. ieri) de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PES, Serghei Stanişev ", a declarat Swoboda, el adăugând că această discuţie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaţionalei Socialiste.

Swoboda a mai precizat că solicitarea făcută verbal de Ponta va fi urmată de textul unei scrisori pe această temă care va fi adresată de conducerea PSD, iar Stanişev va informa prezidiul PES, după care decizia privind transferarea Congresului din 28-29 septembrie de la Bucureşti la Bruxelles va fi anunţată oficial vineri, 31 august, sau la începutul săptămânii viitoare.

Liderul grupului S&D din Parlamentul European a mai ţinut să sublinieze că decizia privind amânarea sau mutarea de la Bucureşti a Congresului PES a fost luată de PSD, fiind motivată de dorinţa ca acest eveniment important pentru socialiştii europeni să nu fie "umbrit de condiţiile de puternică divizare politică din România".

Convenţia Partidului Socialiştilor Europeni a votat, în 25 noiembrie 2011, la Bruxelles, ca viitorul Congres PES, din 2012, să aibă loc la Bucureşti.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa atunci că data Congresului PES de la Bucureşti va fi 28-29 septembrie 2012. El afirma că decizia PES este "un semn" de sprijin pentru PSD, în apropierea alegerilor parlamentare din toamna lui 2012. Victor Ponta spunea că, totodată, organizarea Congresului PES la Bucureşti este un semnal către ţările din Europa de Est.

Iliescu, despre congresul PES: Probabil e mai comod să fie la Bruxelles

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, ieri, că o mutare a congresului PES de la Bucureşti la Bruxelles ar fi determinată de faptul că este "mai comod" pentru socialişti şi nu crede că are legătură cu evenimentele din România din ultima perioadă. Ion Iliescu a fost întrebat cum vede posibilitatea ca liderii PES să renunţe la organizarea congresului socialiştilor europeni la Bucureşti, optând pentru Bruxelles. "Nu pot să comentez, fiindcă nu sunt în miezul discuţiilor, dar nu văd care este problema. Nu cred că pe fondul evenimentelor din România, ci practic e mai comod să se reunească la Bruxelles, este o ches­tiune de opţiune ", a susţinut Ion Iliescu.

Zvonuri privind mutarea locaţiilor congresului au apărut şi în urmă cu o săptămână. Contactat la acel moment de HotNews.ro, secretariatul socialiştilor europeni a precizat, fără a face comentarii: "În noiembrie 2011, Consiliul PES a decis să-şi ţină Congresul la Bucureşti, pe 28-29 septembrie 2012".

Hannes Swoboda, preşedintele grupului PES din Parlamentul European, care a fost un susţinător al guvernului Ponta, declara pe 5 iulie: "Trebuie să monitorizăm cu atenţie evoluţiile din România. Ca grup al socialiştilor, trebuie să avem o poziţie foarte clară: Există o singură întrebare pentru noi, şi anume dacă legile şi valorile UE sunt violate". Ulterior, Victor Ponta a făcut o concesie politică majoră cerând parlamentarilor săi să nu blocheze hotărârea Curţii Constituţionale privind revenirea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Crin Antonescu, scrie Euractiv, a încercat să invalideze decizia în Parlament cerând parlamentarilor săi să boicoteze sesiunea.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. occidentalii au trecut de la prima reactie "astia sunt nebuni", la reactia mai profunda "nebuni am fost noi cand i-am primit printre noi". flitul pe care si-l ia acum ponta nu este o reactia de ura sau de dezgust din partea occidentalilor. este reactia de panica a occidentalilor care nici in cosmarurile lor cele mai sumbre nu isi imaginau ca poate exista pe lume atata rautate, nebunie, fatarnicie, mitomanie, coruptie, mafiotism, nemernicie si nesimtire ca in uselimea damboviteana.

    1. Dragul meu Alex, doar daca esti spalat pe creier poti emite o asemenea opinie in conditiile in care Ponta a fost ales vicepresedinte al Internationalei Socialiste. Asa ca las-o mai moale si intreaba la partid si la stapanul tau nevotat care e mesajul urmator pe care trebuie sa-l sustii.

      "Nu au fost probleme (cu candidatura - n.red), pentru ca sunt vicepresedinti din toata lumea, important era sa pastram PSD-ul intr-o familie politica internationala pentru ca in perioada imediat urmatoare o sa avem mult de luptat sa ne refacem ca tara, ca imagine", a spuns Victor Ponta, prin telefon.

      "PES are o problema cu presa din Germania. Au fost niste critici de la presa din Germania si am zis sa facem la Bruxelles", a spus Victor Ponta. 

      Inteleg ca si pe Ponta il manipuleaza tipic Basescu.

      Nu te lasa manipulat de Ponta ca vorbeste basescul din el! 

      Dragi comentaci,

      fara a da curs invitatiilor ulterioare pentru spalari gastrice sau pe creier trecute si viitoare este clar ca lupta care a avut loc in Romania a fost un castig pentru aripa socialista deoarece a aratat ca programele de austeritate formeaza liantul de baza pentru conturarea unei politici de combatere a liberalismului neortodox. Calitatile de lider ale domnului Ponta sunt incontestabile si poate fi pe viitor un candidat de incredere la alegerile parlamentare din toamna, mai bine zis iarna. Iar sansele dumnealui de reusita vor intruni cel putin pragul de cvorum pentru care am apelat la prietenul Dorin pentru a nu ma simti exilat din propriul meu interes patriotic. Aceasta lupta va fi insa extrem de grea deoarece activitatea macroeconomica profund evitata ca tema de lectura de majoritatea celor 007 million people este actual bestial intrepatrunsa de reactiile microeconomice asupra burdihanului personal. Si daca tot in ultimul timp s-a efectat o profunda adincire a studiului politic si informatic prin emisiuni cognitive legate de Legea cu PH ridicat si pe care altii chiar o denumesc asa deoarece nu au voie(sau n-aveau) sa-i spuna Constitutie , precum si prin studiul specializarii baze de date, se poate ajunge la concluzia ca un specialist in calcutoare plictisit de clonarile marca Dolly sa-si incerce norocul facand un Joint al steitmanturilor domestice si internationale. Daca rezultatul este multimea vida asa cum incerc de ani de zile sa o mentin in interiorul procesorului meu marca PiPi(vreau sa ma perfectionez in engleza , caci am primit reprosuri, pe larg Precious Papagal), atunci vom putea intr-adevar spune ca am invins si FAUST sau FIST( depinde de codul de tara al tastaturii in care este implementat venerabilul Goethe) va fi o implementare demna de Make si nu de Mircica. O zi insorita din toate punctele cardinale de vedere! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb