Casa Albă a publicat, ieri, transcriptul unei convorbiri telefonice dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski, care arată că preşedintele american i-a cerut omologului său ucrainean să-l ancheteze pe fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, care pare că va fi contracandidatul său democrat la viitoarele alegeri prezidenţiale.
Potrivit convorbirii care a avut loc în luna iulie, Trump i-a cerut lui Zelenski să stabilească dacă fostul vicepreşedinte Joe Biden a pus capăt unei anchete cu privire la un grup ucrainean la care lucra fiul său, Hunter Biden.
"Se vobeşte mult despre fiul lui Biden, despre faptul că Biden a oprit o procedură de investigare, iar multă lume vrea să ştie despre acest lucru", a declarat preşedintele american, adăugând: "Ar fi, deci, extraordinar dacă aţi putea face ceva cu procuroul nostru general. Biden s-a lăudat că a oprit ancheta, aşa că dacă puteţi verifica (...). Aceste lucruri mi se par oribile".
Camera Reprezentanţilor din SUA, unde democraţii deţin majoritatea, a lansat marţi o anchetă în vederea punerii sub acuzare a lui Donald Trump. Aceasta este prima etapă din procedura de destituire a preşedintelui Statelor Unite, acuzat de abuz de putere.
Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a anunţat marţi, potrivit CNN lansarea procedurii împotriva lui Trump: "Faptele preşedintelui au încălcat Constituţia. Acţiunile administraţiei Trump arată fapte dezonorante ale preşedintelui, trădarea jurământului, trădarea securităţii naţionale şi a integrităţii procesului nostru electoral. Drept urmare, anunţ declanşarea unei proceduri de anchetă pentru punerea sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor. Le cer celor şase comisii să declanşeze procedura de anchetă. Preşedintele trebuie să fie tras la răspundere. Nimeni nu este mai presus de lege".
Preşedintele Donald Trump a reacţionat pe Twitter, postând mesaje în care a amintit ce procentaj a obţinut în alegeri şi a catalogat procedura de destituire a sa drept o "vânătoare de vrăjitoare". În opinia sa, acest demers este o "hărţuire" la adresa preşedintelui.
Procedura prevede şi votul în Senat, care este controlat de republicani. Doar un vot majoritar (două treimi) ar putea conduce la destituirea preşedintelui, ceea ce, în opinia specialiştilor, este puţin probabil să se întâmple.
Până acum, niciun preşedinte american nu a fost destituit.
În urma acuzaţiilor care-l vizează pe Donald Trump, Volodimir Zelenski a declarat, cu umor, potrivit news.ro: "Nimeni nu poate să exercite presiuni asupra mea, pentru că sunt preşedintele unei ţări independente. Singura persoană care poate face presiune asupra mea este fiul meu de şase ani".
Scandalul în cauză a izbucnit în august, după ce un misterios avertizor de integritate, un membru al serviciilor americane de informaţii, a semnalat conversaţia telefonică a lui Donald Trump cu Volodimir Zelenski. Acest avertizor de integritate este pregătit să fie audiat în Congres, în cazul în care se întrunesc condiţiile de securitate, conform avocatului său.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2019, 10:11)
"preşedintele american i-a cerut omologului său ucrainean să-l ancheteze pe fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden"
FALS!
Numele Biden nici nu este mentionat. V-as posta linkuri dar Bursa are un filtru automat anti spam si comentariile cu adrese web sunt sterse automat. Hai sa incercam asa:
apps(punct)npr(punct)org/doc uments/document.html?id=642901 5-Trump-Ukraine-Transcript
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2019, 10:12)
"Se vobeşte mult despre fiul lui Biden, despre faptul că Biden a oprit o procedură de investigare, iar multă lume vrea să ştie despre acest lucru" - Declaratie separata de conversatia cu presedintele Ukrainei, cum am mentionat, numele lui Biden nici nu face parte din conversatie