Transportatorul de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE) a raportat, pentru primul semestru al anului, venituri din exploatare de 305,3 milioane lei, cu 15,5% peste cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce profitul net a fost de 25,7 milioane lei, în scădere cu 12,9%, conform raportului companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Cantităţile de ţiţei şi derivate transportate s-au ridicat la 3.549 mii tone, cu 16,1% peste cele din primele şase luni ale anului trecut. De asemenea, tarifele s-au majorat cu 8,5%, până la 128 lei pe tonă pentru tranporturile interne, majorări fiind înregistrate şi pentru tarifele serviciilor de transport aferente subsistemului import.
Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 278,9 milioane lei, cu 19,1% peste cele din primele şase luni ale anului trecut. "Creşterea cheltuielilor de exploatare a fost determinată, în principal, de creşterea cheltuielilor cu serviciile pe calea ferată, a cheltuielilor cu redevenţa petrolieră, a cheltuielilor cu personalul, a ajustărilor de valoare privind activele circulante şi a ajustărilor de valoare privind imobilizările (amortizarea)", se arată în raportul Conpet.
Cheltuielile cu ajustările de de valoare privind imobilizările, mai puţin ajustări aferente drepturilor de utilizare rezultate din contracte de leasing s-au majorat cu 32,9% peste cele din primele şase luni ale anului trecut, până la 39 milioane lei, în vreme ce cheltuielile privind prestaţiile externe au fost de 70,6 milioane lei, în creştere cu 17,1%. Cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 107,9 milioane lei, cu 8,3% peste cele din primele şase luni ale anului trecut.
În aceste condiţii, în prima jumătate a anului, Conpet a înregistrat un profit din exploatare de 26,4 milioane lei, cu 14,6% sub cel din acelaşi interval al anului 2023, la care s-a adăugat un profit financiar de 3,32 milioane lei.
Conpet deţine o poziţie de monopol în piaţa transporturilor de ţiţei prin conducte, OMV Petrom fiind cel mai important client al său. Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 58,72% din acţiunile transportatorului de produse petroliere, a cărui valoarea de piaţă se ridică la 735 milioane lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.08.2024, 15:31)
-11% profitul net.