Consecinţele economice ale Constituţiei

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 15 noiembrie 2011

Cătălin Avramescu

Avem de-a face cu o adevărată inflaţie a explicaţiilor. Unul crede că Guvernul e responsabil. Pentru altul, Preşedintele. Alţii arată spre "clasa politică", în ansamblul său. Pentru unii este de vină un fost Ministru de Finanţe dintr-un alt Executiv. Spiritul românesc. Criza mondială. Încălzirea globală.

Posibil. Dar sunt surprins că mai nimeni nu ia în calcul şi o altă explicaţie. Constituţia.

Ideea că textul unei Constituţii produce efecte economice este ceva stabilit deja de literatura de specialitate. Pentru cei care doresc un punct de plecare profesional, există lucrarea lui Persson şi Tabellini, The Economc Effects of Constitutions (MIT, Cambridge 2003). Înainte însă de a ajunge la argumente riguroase, haideţi să trecem în revistă situaţia din România.

Acum doi ani a avut loc un referendum. Validat de Curtea Constituţională. Un eveniment major, pentru că legea impune un prag de participare formidabil de înalt. Faptul că atât de mulţi oameni au venit încât referendumul a fost validat spune ceva despre întrebările referendumului. Este vorba, fireşte, de celebra problemă a "unicameralismului" şi de la fel de celebra propunere de reducere a numărului de parlamentari de la 471 la 300. Ambele propuneri aprobate de majorităţi impresionante.

Să facem distincţie între două probleme. Prima este a numărului de parlamentari. Acesta nu e stabilit prin Constituţie, ci prin legea electorală. Partidele ar fi putut să susţină o lege de reducere a numărului de colegii electorale. Nu au făcut-o.

Dar numărul de Camere este impus de Constituţie. Senatul nu poate fi desfiinţat, în vremuri normale, decât prin revizuirea Constituţiei. Aici vedem cum legea fundamentală obligă la menţinerea unei structuri bicamerale, evident mai cos-tisitoare, prin definiţie, în comparaţie cu un sis-tem unicameral.

Dar Constituţia mai are un mecanism prin care cheltuielile publice sunt sporite. E vorba de logica coaliţiilor de guvernare.

Cine a scris Constituţia a gândit-o mai cu seamă pentru coaliţii de interese. Se vede, de pildă, în mecanismul consultărilor în ce priveşte desemnarea Primului-ministru. Se vede şi în mecanismul răspunderii parlamentare. Tipul de coaliţii avute în vedere sunt coaliţii conjuncturale, fragile prin natura lor. Dacă ar fi fost vorba de alt gen de coaliţii, am fi avut, pe cale de consecinţă, mecanis-mul moţiunii constructive de cenzură, precum în Germania. Acesta cere nu doar o simplă majoritate ostilă unui Prim-ministru, precum moţiunea de cenzură simplă, cunoscută în politica noastră. El cere Opoziţiei un proiect pozitiv de guvernare şi un candidat la postul de Prim-ministru, în jurul căruia să existe o majoritate testată printr-un vot în Parlament.

Lipsa unui asemenea mecanism ne-a dus, acum doi ani, în situaţia de a avea un Guvern demis în plină criză financiară internaţională. Opoziţia s-a bucurat, desigur, dar care au fost consecinţele fiscale?

Haideţi să mai vedem ceva. Moţiunea de cenzură negativă scade şansele de supravieţuire a oricărui Guvern, indiferent de cine este condus. În acest caz, cum poate un Guvern să evite să fie demis? Una dintre căi, evident, este de a acorda pomeni fiscale. Unor grupuri de interese, unor baroni locali, sau unor segmente ale electoratului. Cu alte cuvinte, un Executiv vulnerabil politic este tentat să cheltuiască mai mult. De unde alunecarea spre deficit fiscal.

Alt mecanism, în fine, este acela presupus de votul proporţional. Ştiu că sistemul de vot pentru alegerile legislative nu este stabilit de actuala Constituţie, însă în majoritatea ţărilor normale, formula de vot este socotită parte a edificiului constituţional.

La noi, problema este divizarea excesivă a spectrului parlamentar produsă de impactul votului proporţional. Acest lucru duce la necesitatea unor coaliţii. Însă, într-o coaliţie, fiecare partener are pretenţii. Iar aces-tea costă. Şi cine plăteşte? Bugetul. Adică fiecare dintre noi.

Pretenţii are şi partidul care a câştigat un mandat prin vot majoritar. Însă în ţările cu vot majoritar precum Statele Unite, acel partid de regulă are, singur, o majoritate. Deci nu are nevoie de parteneri, nici în Executiv şi nici în Legislativ. Altfel spus, nu are de ce să bage mâna adânc în cuferele publice pentru a-şi ţine mulţumiţi partenerii politici, care ameninţă să defecteze dacă cerinţele nu le sunt satisfăcute.

Se spune uneori, cu privire la revizuirea Constituţiei: "Nu e timpul! Avem altele de făcut! Economia e prioritatea!". Dar Constituţia nu este neutră din punct de vedere al efectelor economice. Ea presupune costuri. Iar logica acestora conduce la o sumă negativă. Deficitele s-au acumulat şi datorită unei Constituţii fără mecanisme riguroase în materie de responsabilitate fiscală.

O revizuire a Constituţiei e de multă vreme pe agenda publică. Iar dacă tot o facem, de ce să nu includem şi prevederi care să facă practic imposibilă acumularea deficitului şi transferarea responsabilităţii acestuia asupra unui viitor Guvern?

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Curat constitutional ! Iata binefacerile unui regim constitutional !

    Adaugam noi; a unei constitutii croita sub Iliescu !! 

    Articolul e plin cele de mai sus mentionate. Hai ca sa fiu scurt iti dau pe puncte.

    1. zici matale la inceput "Înainte însă de a ajunge la argumente riguroase, haideţi să trecem în revistă situaţia din România."... pai n'ai mai revenit la "argumentele riguroase"...ai revenit la vorba ca_constitutia are efecte economice. Ok, care's alea? N'ai mai spus. Alea cu coalitiile costa? Ha, ha, dar majoritatile nu costa? Un partid nu are grupuri de interese, numai coalitiile? Zimai bine ca "costa pe partidul mai tare, ca tre sa dea saracutzul o parte din ciolan"... esti comic 

    2. Acu tz'ai amintit ca vai, o camera nu poate fi desfiintata decat prin constitutie si drept urmare n'o mai desfiintam desi am fi vrut. Hai fugi d'aci. Vrei sa'ti caut editorialele de acu doi ani? Si apoi, cand ati pus intrebarea pe formular (ca erati cancelar la Cotroceni) nu stiati ca numai constitutia poate desfiinta senatul? 

    3. Prezenta "covarsitoare"care zici matale ca trebuie ca ne spune ceva... DA, NE SPUNE CEVA. Ne spune ca a fost asa mare fiindca a coincis cu primul tur de la prezidentiale, cand tot guvidul merge la vot... adica ne spune C'A FOST O MARE MANIPULARE. Dovada ca acuma o dati la'ntors desi sunteti la putere VOI CEI CARE ATI PROPUS ELECTORATULUI VARIANTELE VOTATE!!! 

    4. Cand opozitia a trantit guvernul in 2009, AVEA PROPUNERE ALTERNATIVA DE GUVERN CARE INTRUNEA MAJORITATEA. Deci nu de aia am ramas "fara guvern in plina criza financiara"... ci pentru ca VOI NU ATI RESPECTAT SPIRITUL CONSTITUTIEI. 

    5. Pai daca "e timpul", mai ales ca dl Boc se tot lupta cu criza si zici ca_constitutia ne arde la economie, de ce nu o schimba frate? E si Basescu cu reformarea statului, ce mai asteptati, sa pierdeti alegerile ca sa aveti pe cine da vina? 

    1. Hai sa fu scurt pe puncte.

      1. Acu am intarziat ca am avut de pus mesaje si in alta parte... pai sunt postac de meserie. 

      2. Prostiile astea le spun ca asa zice de la sediu. Mai pun si de la mine ca sunt obsedat. Adicatalea am obsesie cum s'ar zice. 

      3. N'am zis nimic despre ca sunt uslash, da' toata lumea s'a prins.

      4. Postulez mesajele astea mai multe cand e ziua de salariu. 

      Nata, tu esti schizo sau care e problema, mah?

      ...si daca sunt uslas care a r fi problema? E interzis cumva? De ce nu vii sa ma combati cu argumente nu cu eu is asa tu esti asa? Pai hai sa vedem ce oferi tu...

      P. S. In mod normal nu raspund celor care n'au nici macar grauntze sa'si asume un pseudonim ca sa se ia la bombeuri cu altii dar vrut sa arat putin obrazul la webmasteri care ar putea sa faca ceva in sensul asta, dar nu fac... pacat 

      postace, de ce nu/ti place munca?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb