Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reuneşte la 26 iunie 2023, la Luxemburg, urmând să ia în discuţie subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relaţiile dintre UE şi America Latină şi zona Caraibilor, diplomaţia digitală etc, informează site-ul Consiliului, potrivit Agerpres.
De asemenea, se aşteaptă adoptarea de concluzii privind Curtea Penală Internaţională, cu ocazia celei de a 25-a aniversări a Statutului de la Roma, notează https://data.consilium.europa.eu/.
Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, la 9 iunie 2023, Consiliul şi-a stabilit poziţia de negociere (abordare generală) pentru un act legislativ al UE care defineşte infracţiunile şi sancţiunile pentru încălcarea sancţiunilor Uniunii. După ce va fi adoptată, directiva va fi un instrument important pentru a garanta că încălcarea sancţiunilor nu e profitabilă.
Proiectul de act legislativ defineşte faptele pe care va trebui să le incrimineze statele membre. Printre acţiunile pe care statele membre le vor califica drept infracţiuni se numără ajutarea persoanelor care fac obiectul măsurilor restrictive ale Uniunii să eludeze o interdicţie de călătorie în UE, comerţul cu bunuri care fac obiectul sancţiunilor şi efectuarea de tranzacţii cu state sau entităţi vizate de măsuri restrictive ale UE. În prezent, statele membre nu sunt obligate să incrimineze încălcările, ele putând aplica, în schimb, sancţiuni administrative, conform https://www.consilium.europa.eu/.
Miniştrii de externe ai UE vor avea apoi un schimb de opinii cu privire la relaţiile dintre UE şi America Latină şi zona Caraibilor, în perspectiva summitului UE-CELAC (CELAC - The Community of Latin American and Caribbean States) din 17-18 iulie 2023. Cel de-al treilea Summit UE-CELAC al şefilor de stat şi de guvern va avea loc la Bruxelles, fiind o ocazie istorică de a-i reuni pe liderii europeni, pe cei din America Latină şi pe cei din Caraibe, pentru a reînnoi şi a consolida relaţiile dintre cele două regiuni, după aproape un deceniu de absenţă a dialogului bi-regional la cel mai înalt nivel politic. Tema summit-ului va fi "Renewing the bi-regional partnership to strengthen peace and sustainable development", potrivit https://www.consilium.europa.eu/.
Cu privire la diplomaţia digitală, se aşteaptă ca miniştrii de resort să adopte concluzii. Consiliul a mai adoptat concluzii pe această temă şi la 18 iulie 2022, invitând toate părţile relevante să se asigure că diplomaţia digitală devine o componentă esenţială şi o parte integrantă a acţiunii externe a UE şi că este strâns coordonată cu alte politici externe ale UE privind securitatea cibernetică şi combaterea ameninţărilor hibride, inclusiv acţiunile străine de manipulare a informaţiilor şi ingerinţele străine. De asemenea, concluziile au mai prevăzut deschiderea unui birou dedicat la San Francisco, un centru mondial pentru tehnologia şi inovarea digitală, se arată pe https://www.consilium.europa.eu/.
Nu în ultimul rând, în cadrul subiectelor de actualitate, Consiliul ar putea primi informaţii despre Tunisia, Armenia şi Azerbaidjan, precum şi despre dialogul Belgrad-Priştina.