Consiliul Concurenţei a autorizat, ieri, operaţiunea de concentrare economică realizată prin dobândirea controlului de către "Eurocopter" România asupra activelor "IAR" Ghimbav aferente serviciilor de mentenanţă, reparaţii şi revizie generală pentru elicoptere militare. Într-un comunicat al instituţiei se arată că "analiza efectuată de către Consiliul Concurenţei a ilustrat faptul că, deşi această concentrare economică intră sub incidenţa Legii concurenţei, nu ridică obstacole în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia şi, ca urmare, nu are ca efect înlăturarea, denaturarea sau restrângerea semnificativă a concurenţei".
"Eurocopter" România este un joint-venture între concernul "Eurocopter" şi "IAR" Ghimbav, partea străină deţinând 51% din acţiuni, şi face parte din structura grupului "European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V." Olanda (EADS). Grupul EADS este activ la nivel mondial în domenii precum producţia şi marketingul aeronavelor comerciale şi militare, echipamentelor de telecomunicaţii, sistemelor de apărare şi securitate, sateliţilor, lansatoarelor şi infrastructurilor orbitale.
• Au cedat cele mai importante active
Activele IAR supuse tranzacţiei sunt reprezentate de clădiri, terenuri, instalaţii, utilaje şi maşini-unelte, precum şi documentaţia tehnică aferentă şi pregătirea pentru producţia de elicoptere care corespunde serviciilor de mentenanţă, reparaţii şi revizie generală pentru programele de elicoptere militare SA 330, IAR 330, SA 316 şi IAR 316. Acţionarii companiei IAR Ghimbav au aprobat în luna iunie cedarea celor mai importante active către Eurocopter Româ-nia, ca aport de capital. Potrivit deciziei acestora, aprobată cu 79% din voturi, "se aprobă participarea IAR SA la majorarea capitalului social al Eurocopter România SA cu un aport în natură constând în terenuri, clădiri, mijloace fixe, pregătire de fabricaţie, documentaţia tehnică aferentă activităţilor de MRO pentru elicopterele IAR 316 B Alouette III şi IAR 330 Puma. Aportul IAR SA la creşterea capitalului social al Eurocopter România SA are valoarea de 3.259.000 euro şi reprezintă valoarea activelor aportate la Eurocopter România SA, în sumă totală de 3.533.000 euro (valoare rezultată din Raportul de Evaluare întocmit de Romcontrol SA), compensată cu suma de 274.500 euro ce constituie aportul neutilizat la capitalizarea iniţială a SC Eurocopter România SA (în loc de 10 ani, cum a fost prevăzut iniţial, se utilizează doar 7 ani), reprezentând dreptul rămas de uzufruct asupra clădirilor şi terenurilor aferente aportate în anul 2003 de către IAR la Eurocopter România".
• Sindicatele susţin că "IAR" Ghimbav se va închide
Liderul sindicaliştilor de pe platforma IAR Ghimbav, Şuba Arpad, spune că se aştepta la acest verdict al Consiliului Concurenţei, având în vedere că "magistraţii şi-au păstrat salariile chiar şi după ce s-a discutat despre reducerea veniturilor din domeniul bugeter cu 25%, trocul fiind ca statul să câştige toate procesele în schimbul acestui beneficiu". Mai mult, el a declarat că "de la 1 ianuarie, probabil activele vor trece la Eurocopter România, iar după un an ne vom închide".
Nu de aceeaşi părere este, însă, directorul general al societăţii, Neculai Banea, care spune că "s-ar putea ca sindicatele să aibă o surpriză". "Nu putem avea o viziune apocaliptică în privinţa viitorului societăţii", a spus Banea, care a adăugat că pentru trecerea activelor IAR Ghimbav la societatea româno-franceză este nevoie de o Adunare Generală a Acţionarilor Eurocopter România, care trebuie convocată până la finele anului.
• Micii acţionari vor să fie despăgubiţi
Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, societate care deţine mai puţin de 5% din compania IAR Ghimbav, a anunţat că decizia Concurenţei nu îi va opri pe micii acţionari să continue procesele pentru că "ei trebuie să ne despăgubească la justa valoare, având în vedere că acum din IAR Ghimbav se va alege praful". De altfel, Tribunalul Braşov a respins, luna trecută, solicitarea SIF Transilvania şi MEI Romania&Bulgaria de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale prin care urma să fie suspendată executarea hotărâ-rii Adunării Generale a Acţionarilor companiei IAR Ghimbav de cedare a celor mai importante active ale societăţii braşovene către compania Eurocopter România. Cei doi mici acţionari au făcut apel şi aşteaptă ca Justiţia să dea un termen pentru judecarea acestuia.
• "Eurocopter" anunţă investiţii de 7,1 milioane de euro
Cedarea activelor a fost rezultatul unui memorandum semnat între Eurocopter şi Guvernul României, prin care la Ghimbav urma să ia fiinţă un parc aero-spaţial în jurul companiei Eurocopter România. Francezii anunţau o investiţie de 7,1 milioane de euro în EC Rom, aceasta fiind însă condiţionată de neimplicarea IAR Ghimbav în planurile societăţii. "Eurocopter SAS solicită părţilor să agreeze ca, după finalizarea acestei tranzacţii, IAR să nu mai deruleze nicio activitate care ar putea să dubleze sau să diminueze perimetrul de afaceri dezvoltat la Eurocopter România deoarece acest lucru ar putea ameninţa viabilitatea economică a modelului de afaceri aşa cum a fost el expus anterior", se arată în memorandum.
Planurile Eurocopter SAS includ şi creşterea numărului de angajaţi ai societăţii Eurocopter România de la 112 la 240, aceştia urmând să asigure funcţionarea centrului internaţional de mentenanţă, reparaţii şi reparaţii capitale. Numărul angajaţilor ar putea creşte chiar la 300, dar numai dacă activitatea va creşte în urma solicitării instituţiilor guvernamentale româneşti şi a realizării unei noi linii de asamblare de elicoptere.