Consiliul Concurenţei a dat amenzi de 8,75 milioane lei în 2009

N.I.
Ziarul BURSA #Companii / 11 ianuarie 2010

Consiliul Concurenţei a dat amenzi de 8,75 milioane lei în 2009

Consiliul Concurenţei a aplicat în 2009 amenzi de 8.755.512 lei, valoare de 13 ori mai mică faţă cea din 2008, respectiv 113.204.308 lei, a declarat, vineri, preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, diferenţa se datorează faptului că, în 2008, au fost aplicate amenzi foarte mari pe piaţa de pâine şi produse conexe, precum şi dis-tribuitorilor de produse farmaceutice.

Din totalul de 8.755.512 lei, 90% reprezintă amenda aplicată în urma investigaţiilor în cazurile "şcolilor de şoferi" şi "pieţei pâinii". Au fost sancţionaţi 80 de agenţi economici şi o asociaţie pentru înţelegeri privind fixarea de preţ/tarif, potrivit preşedintelui Concurenţei, citat de NewsIn.

"Numărul agenţilor economici sancţionaţi în anul 2009 pentru implicarea în înţelegeri anticoncurenţiale, dar şi pentru omisiunea sau punerea în practică a unor operaţiuni de concentrare economică a fost de 87 şi o asociaţie, comparativ cu 20 de agenţi economici în anul 2008 şi doar trei în anul 2007, se arată în raportul activităţii Consiliului Concurenţei pe anul 2009.

De asemenea, în vederea depistării şi sancţionării celor mai grave încălcări ale legislaţiei de concurenţă (înţelegerile anticoncurenţiale orizontale de tip cartel), Consiliul Concurenţei a iniţiat procesul de organizare a unui program de clemenţă. Programul îşi propune să pună în practică politica de clemenţă, revizuită după modelul Reţelei Europene de Concurenţă (ECN).

În acest scop, în august 2009, au fost revizuite şi puse în aplicare Instrucţiunile privind condiţiile şi criteriile de aplicare a politicii de clemenţă.

În esenţă, prin politica de clemenţă, companiile implicate în astfel de practici anticoncurenţiale au posibilitatea de a beneficia de imunitate totală la amenzi sau de o reducere a cuantumului aces-tora.

Pentru a putea beneficia de acest tratament preferenţial, aceste companii trebuie să iniţieze colaborarea cu Autoritatea română de concurenţă, să-i pună la dispoziţie toate informaţiile deţinute şi să o sprijine până la finalizarea cazului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb