Consiliul Concurenţei analizează preluarea Băncii Româneşti de către OTP Bank

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 noiembrie 2017

Consiliul Concurenţei analizează preluarea Băncii Româneşti de către OTP Bank

Consiliul Concurenţei (CC) analizează tranzacţia prin care OTP Bank România urmează să preia Banca Românească, precum şi activele româneşti aferente sucursalei din Londra şi ale filialei din Malta aparţinând National Bank of Greece SA (NBG), a anunţat, ieri, autoritatea de Concurenţă.

Comunicatul CC menţionează: "Activele preluate reprezintă împrumuturile şi garanţiile aferente acestora încheiate de către sucursala din Londra a NBG, respectiv filiala malteză a NBG, către diverşi clienţi români. (...) Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege".

În urmă cu mai puţin de două săptămâni, preluarea Băncii Româneşti de către OTP Bank era pusă sub semnul întrebării.

Surse apropiate tranzacţiei ne-au spus, atunci, că Banca Naţională a României (BNR) nu avizase tranzacţia şi, mai mult decât atât, că există posibilitatea să nici nu îşi dea avizul pe această preluare.

Banca Românească trebuie să fie mult mai bine capitalizată, iar OTP Bank să demonstreze că are capacitatea să o absoarbă, ne-au spus sursele citate, precizând că Banca Centrală este extrem de riguroasă în astfel de decizii. Acestea susţin că, în strategia de extindere a OTP Bank în Balcani, există şi o componentă politică.

Grupul bancar ungar OTP Bank Nyrt are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră, a declarat, în martie, directorul general de la OTP Sandor Csanyi, într-un interviu comun acordat Bloomberg şi Reuters.

Sandor Csanyi a spus, potrivit Agerpres: "Am aşteptat timp de un deceniu ca procesul de consolidare a pieţei să demareze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Senzaţia mea este că acum acest proces a început".

Acesta a precizat că OTP derulează procedurile de due diligence pentru achiziţionarea unei bănci din ţara noastră şi este pe punctul de a finaliza o altă achiziţie în Muntenegru: "Sunt mai multe bănci de vânzare în România şi le vom examina pe fiecare în parte", a adăugat CEO-ul de la OTP.

Sursele noastre ne-au precizat că termenul până la care BNR trebuie să aprobare achiziţia Băncii Româneşti de către OTP Bank este sfârşitul lunii noiembrie.

National Bank of Greece (NBG) - care deţine Banca Românească (BROM) - a semnat, recent, un acord cu subsidiara de la noi a grupului financiar maghiar OTP pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinute la BROM, de 99,28%. Această tranzacţie implică şi achiziţia portofoliului suplimentar din ţara noastră aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul OTP Bank România. În document se arată: "Reprezentanţii National Bank of Greece şi ai OTP Bank România au semnat acordul privind achiziţionarea Băncii Româneşti. Părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei".

Sursele noastre apreciază: "Preţul tranzacţiei este negociat între acţionari, iar acesta cel mai probabil că va fi între 40 de milioane şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente". Se pare că OTP Bank va prelua şi datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească o are de plătit către acţionarul său elen National Bank of Greece SA (NBG), această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.

OTP a depus dosarul în luna septembrie, potrivit surselor noastre. Societe Generale Corporate & Investment Banking a acţionat în calitate de consilier financiar unic al OTP Group în această tranzacţie, conform surselor citate.

Tranzacţia beneficiază de consultanţa băncii elveţiene Credit Suisse.

NBG, al doilea mare grup bancar elen, urmează să vândă mai multe active din Balcani, conform declaraţiilor făcute recent de directorul general Leonidas Fragiadakis, într-un interviu acordat Reuters.

Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, care vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb